Az uzsonnasütemények jellemzése,
csoportosítása, készítése
Az uzsonnasütemények ált.
kikészítést nem igénylő, sütés után azonnal forgalomba
hozható sütemények.
Elnevezésük abból az időből származik, amikor még
a hagyományos cukrászdákban uzsonnáztak a vendégek. Ezeket a
süteményeket kávéhoz, kakaóhoz, teához fogyasztották. A mai
gyorsuló életritmus megváltoztatta az étkezési szokásokat, de
uzsonnasüteményeket most is készítünk.
Eltarthatóságuk ált. 2 nap,
de a legtöbb készítményt frissen, melegen szeretik a vendégek
fogyasztani.
Csoportosításuk a
tésztájuk alapján:
-
ÉlesztősOmlósFelvertVajasHengereltGyúrt:BriósFonott kalácsMolnárkaBarheszFrancia briósÖkörszemBuktaDiós- és mákos kalácsKürtöskalács
Kevert:KuglófDán kifliFarsangi fánk
Hajtogatott:Túrós táskaDiós csiga (fahéjas, kakaós)Tiroli rétesSvájci kifli(Croissant kiflik)
Omlós:Pozsonyi kifliPozsonyi beigliTepertős pogácsa
Gyúrt:- almás lepény(cseresznyés, meggyes, barackos, szilvás, diós, mákos, túrós)- Rákóczi túrós lepény
Kevert:- gyümölcskenyér
Hideg-könnyű:-Rotschild-piskótaHideg-nehéz:- püspökkenyérMeleg-könnyű:- sand kuglófMeleg-nehéz:- krémkenyerek (vaníliás, mazsolás, gyümölcsös, diós, mandulás, ánizsos stb.)
Édes:Túrós táskaDiós csiga(fahéjas, kakaós)Tiroli rétesÍzes táska
BúrkifliPálmalevélŐznyelv
Sós:Vajas pogácsaSajtos rúdSajtos masniSajtos rolóVirslirolóHasé (nyitott, zárt)
Mandulás kifliMogyorós ív