2013. március 8., péntek

Az uzsonnasütemények jellemzése, csoportosítása, készítése


Az uzsonnasütemények jellemzése, csoportosítása, készítése

Az uzsonnasütemények ált. kikészítést nem igénylő, sütés után azonnal forgalomba hozható sütemények.
Elnevezésük abból az időből származik, amikor még a hagyományos cukrászdákban uzsonnáztak a vendégek. Ezeket a süteményeket kávéhoz, kakaóhoz, teához fogyasztották. A mai gyorsuló életritmus megváltoztatta az étkezési szokásokat, de uzsonnasüteményeket most is készítünk.
Eltarthatóságuk ált. 2 nap, de a legtöbb készítményt frissen, melegen szeretik a vendégek fogyasztani.

Csoportosításuk a tésztájuk alapján:

Élesztős
Omlós
Felvert
Vajas
Hengerelt
Gyúrt:
Briós
Fonott kalács
Molnárka
Barhesz
Francia briós
Ökörszem
Bukta
Diós- és mákos kalács
Kürtöskalács

Kevert:
Kuglóf
Dán kifli
Farsangi fánk

Hajtogatott:
Túrós táska
Diós csiga (fahéjas, kakaós)
Tiroli rétes
Svájci kifli
(Croissant kiflik)

Omlós:
Pozsonyi kifli
Pozsonyi beigli
Tepertős pogácsa


Gyúrt:
- almás lepény
(cseresznyés, meggyes, barackos, szilvás, diós, mákos, túrós)
- Rákóczi túrós lepény

Kevert:
- gyümölcskenyér


Hideg-könnyű:
-Rotschild-piskóta
Hideg-nehéz:
- püspökkenyér
Meleg-könnyű:
- sand kuglóf
Meleg-nehéz:
- krémkenyerek (vaníliás, mazsolás, gyümölcsös, diós, mandulás, ánizsos stb.)

Édes:
Túrós táska
Diós csiga
(fahéjas, kakaós)
Tiroli rétes
Ízes táska

Búrkifli
Pálmalevél
Őznyelv

Sós:
Vajas pogácsa
Sajtos rúd
Sajtos masni
Sajtos roló
Virsliroló
Hasé (nyitott, zárt)





Mandulás kifli
Mogyorós ív