Édesipari termék: édességnek nevezzük azt az élelmiszert , amely fő alkotórészként cukrot tartalmaz, jelentős szénhidráttartalmából adódóan édes ízű, változatos formában készülő termék
Csoportosítása:
- cukorkák
- kakaó és csokoládé áruk
- nugátok, nugátszerű készítmények
- édesipari lisztes áruk (keksz, babapiskóta)
- diabetikus készítmények
- fagylaltok (porok)
Édesipari termékekhez felhasznált anyagok:
- szacharóz (édesipar legfontosabb anyaga, glükóz és fruktózból áll, minőségi követelménye a minimális víztartalom, nagyfokú tisztaság, homogén szemcsézettség, idegen szagtól és íztől való mentesség)
- keményítőszörp ( édes ízű, áttetsző, majdnem színtelen folyadék, nagy keményítő tartalmú növényekből állítanak elő pl. krumpli, rizs, kukorica)
- invertcukor (cukorrépából állítják elő, szőlőcukor -gyümölcs cukor 1:1 arányú elegye)
- cukorszármazékok : szorbit (diabetikus termékekhez)
- liszt
- kakaóbab
- olajos magvak: mogyoró, dió, tökmag, szezám, mandula
- gyümölcs és gyümölcskészítmények (friss, konzervált, termékek töltésére használják)
- tej és tejkészítmények (tejkaramellához)
- növényi eredetű zsiradékok
- színező és ízesítő anyagok (természetes és mesterséges eredetűek, cukorkák készítésére)
- állag kialakító / stabilizáló anyagok (pektin)
- egyéb anyagok (aromák, étkezési savak, tartósítószerek , víz)
Cukorkák jellemzése, gyártása
meghatározása: az édesipar által legnagyobb mennyiségben gyártott, fő alkotórésze a répacukor.Csoportosítása: alak, szerkezet és ár szerint
- kemény cukorka
- puha fondán termék (szaloncukor)
- karamella
- drazsé
- zseléscukor
- likőrös cukorkák
- hengerelt cukor
- egyéb: gumicukor, rágógumi
Kemény cukor: szilárd, erős mechanikai behatással lehet az alakját megváltoztatni, alapoldat: cukor, keményítőszörp, víz
technikai készítése: az alapoldatot besűrítik, főzik, színezik és ízesítő anyagokat oldanak, hűtés, sodrás, préselés, formázás, felületi kezelés (vízfelvétel megakadályozása szacharózzal), csomagolás
típusai: töltetlen, töltött , selyem- és pehelycukorkák
Puha cukorkák (fondán készítmények): szacharóz, keményítőszörp, víz, kristályos szerkezet
előállítása: fondán massza készítése, formázása, bevonják, csomagolják
fő terméke: szaloncukor
Zselécukorkák: frutti (maoa); gélképző kocsonyásító anyag felhasználásával készülő rugalmas tulajdonságú, gél szerkezetű, igen kedvelt, színezett és ízesített formában kapható; gyümölcs zselé (pektines); cukorzselé (agar-agar)
Karamellák: szacharin keményítőszörp és valamilyen zsiradék felhasználásával készül; magas cukor- fehérje- zsiradék arány; kemény karamellák és puha karamellák
Drazsécukorkák: apró méretű, összetett szerkezetű, több rétegű, gömb alakú, fényes csillogó felületű, 2 fő része: korpusz (belső mag), kéreg / bevonat
Csoportosítása:
- felület: sima, egyenetlen
- bevonat: cukor, csoki
- állaga: szilárd, puha
Likőrös cukorkák: anyaga összefüggő, alkoholos cukoroldat, amely általában kéregöntéssel készül
Hengerelt cukorkák: hengerek közt dolgozzák egyneművé, marcipán, grillázs, nugátok
Egyéb: gumicukor, rágógumi