4.
Az ön vállalkozása élelmiszer forgalmazással foglalkozik.
Ismertesse, melyek az élelmiszer forgalomba hozatalának feltételei!
Élelmiszer
forgalmazás fogalma
Élelmiszer
fogyasztó fogalma
Melyek
a forgalmazás kizárólagos tényezői?
Mikor
használható a "csökkent minőségű" felirat?
Élelmiszer
szállítás követelményei
Élelmiszer forgalmazás: az élelmiszernek a viszonteladókhoz vagy az élelmiszer fogyasztókhoz való eljuttatását szolgáló szállítási, tárolási, csomagolási, értékesítési műveletek összessége vagy ezek részműveletei függetlenül attól, hogy a vendéglátás, közétkeztetés vagy kereskedelmi tevékenység keretében történik.
-Élelmiszer
fogyasztó
Élelmiszer
forgalomba hozatal:
kizárólag olyan élelmiszer hozható forgalomba, amely :
- közegészségügyi
- élelmiszer higéniai
- minőségvédelmi előírásoknak megfelel
- legfeljebb a külön jogszabályok szerint megengedett mértékben tartalmaz fizikai, kémiai, biológiai, mikrobiológiai és radiológiai szennyeződéseket
- megfelel a gyártmánylap követelményeinek
- csomagolása megfelel a törvényi előírásoknak
Mikrobiológiai
szempontból gyorsan romló élelmiszer fogyaszthatóságának
lejárata után nem hozható forgalomba.
A
forgalmazás során olyan műszaki, technológiai és személyi
feltételeket kell biztosítani, amelyek lehetővé teszik az
élelmiszer közegészségügyi, élelmiszer higéniai és minőségi
jellemzőinek megőrzését.
Élelmiszer
forgalmazás során csak engedélyezett csomagoló, mosó és
fertőtlenítő szereket lehet használni.
A
fogyasztható felirattal jelölt minőségi megőrzésű idejű
élelmiszereket, valamint a különleges táplálkozási igényt
kielégítő élelmiszereket, minőség megőrzési időtartamuk után
nem szabad forgalomba hozni.
Az
élelmiszer minőségének megőrzéséhez szükséges körülményeket
a forgalmazás valamennyi szakaszában biztosítani kell.
Tilos
házalás útján élelmiszert forgalomba hozni, kivéve a zöldség
és a gyümölcs féléket.
Utcai
árusítás valamint csomagküldés útján csak a külön rendelet
szerint szabad forgalmazni.
Csökkent
minőségű felirat
Abban
az esetben használható, ha az élelmiszer minőségi jellemzői a
vonatkozó előírásoknak illetőleg a gyártmánylapon
meghatározott jellemzőinek és a jelöléseknek meg nem felelő, de
a fogyasztók egészségét nem veszélyeztető élelmiszeren a
csökkent minőségű feliratot feltűnően elhelyezik.
Élelmiszer
szállítás követelményei
Az
élelmiszer szállítására csak az ÁNTSZ illetékes szervei által
engedélyezett szállító eszközt, járművet lehet használni.
Az
engedély max. 2 évig ill. visszavonásig érvényes.
Ha
a szállító járműben , eszközben többféle élelmiszert
szállítanak együtt, akkor azok hatékony elválasztását
biztosítani kell, a keresztszennyeződés elkerülése miatt.
Ha
az élelmiszert forgalmazó saját engedélyezett szállítójárművel
nem rendelkezik, és ilyen járművet bérbe vesz úgy szerződésben
köteles kikötni a higéniai követelményeket.
Az
élelmiszereket zárt rakterű, élelmiszer szállításra
kialakított járműveken kell szállítani.
Csomagolatlan
élelmiszert csak zárt tartályban / edényzetben szállítható.
Csomagolatlan
friss hús függesztve/ ládában szállítható.
Élőhal
csak megfelelő mennyiségű vizet tartalmazó tartályban
szállítható.
Az
élelmiszereket szállítás során védeni kell az időjárás
viszontagságaitól, a megfelelő higéniás állapotról a
szállítónak kell gondoskodnia.
A
hűtve/ fagyasztva tárolást igénylő termékek szállítása
esetén a szállító eszköz megfelelőségét a menetlevélen kell
feltüntetni, ill. árut kísérő dokumentumon igazolni kell.
A
szállításra vonatkozó előírások végrehajtásáért a jármű
vezetője, üzemeltetője a felelős.