2014. január 7., kedd

3.tétel Minőségügy

Ön egy élelmiszer elő állító hely vezetője. Az új termékük kifejlesztését gyártmánylappal dokumentálják.
Ismertesse a gyártmánylap felépítését.


Élelmiszer előállítás, előállító és előállító hely fogalma
Új élelmiszer, új termék, különleges táplálkozási igényeket kielégítő élelmiszer fogalma.Ismertesse a gyártmánylap felépítését.
Miért fontos a gyártmánylap elkészítése, ki készítheti?
Milyen fejezetekből épül fel?



Élelmiszer fogalma: élelmiszernek nevezzük azt a fogyasztási cikket, amelyet nagy mennyiségben folyamatosan vesz magához a fogyasztó, alkotórészei beépülnek a szervezetbe. Ezen tulajdonságok következtében az élelmiszerek megfelelő tisztasága és biztonsága különösen fontos tényező.

Élelmiszer előállítás: a feldolgozott élelmiszer előállítása érdekében történő tisztítási, osztályozási, előkészítési, gyártás technológiai, csomagolási, tárolási és szállítási műveletek összessége vagy ezek részműveletei.

Élelmiszer előállító: a feldolgozott élelmiszert előállító élelmiszer-ipari vállalkozó.

Élelmiszer előállító hely: az a létesítmény, amelyben az élelmiszer előállítása történik.

Új élelmiszerek
Az új élelmiszer-összetevőkről szóló 258/97/EK rendelet. Új élelmiszernek,összetevőnek minősülnek amelyek 1997 előtt jelentős mértékben nem használták emberi fogyasztás céljából.


  • gén technológiával előállított pl. kukorica
  • gén technológiával módosított, szervezetekből előállított, de ilyen szervezeteket nem tartalmazó élelmiszerek vagy élelmiszer összetevők pl. citromsav
  • azok az élelmiszerek, amelyeknek a molekula szerkezetét módosítják pl. isocukor (F55)
  • mikrobából, algából (agar-agar), gombából előállított élelmiszerek
  • növényi eredetű élelmiszerek, de nem hagyományos úton termelt élelmiszerek pl. xylitól cukoralkohol (nyírfacukor)
  • új technológiák alkalmazása

Különleges táplálkozást kielégítő élelmiszerek:

  • csökkentett energiatartalmú élelmiszerek (csökkentett: zsír, fehérje, szénhidrát)
  • csecsemő és bébi étel: pépek, gabona alapú turmixok
  • testtömeg növelőszerek: nagy fehérje tartalmú porok, energiaitalok
  • szénhidrát, anyagcsere folyamatokban résztvevő diabetikus ételek
  • liszt érzékenyek számára készült glutén mentes élelmiszer


Gyártmány lap: az élelmiszer előállítás minden üzemben gyártmánylap alapján történik

I. az élelmiszer előállítás főbb adatai

  1. Élelmiszer előállító neve, címe
  2. élelmiszer előállító hely neve, címe 
  3. Élelmiszer megnevezése
  4. Magyar Élelmiszerre vonatkozó termék előírásainak, irányelvének száma, megnevezése
  5. A termék egységnyi mennyiségre számított anyagösszetétele. A gyártás során a megadott összetevőktől eltérni nem lehet csak típusban változhatnak, az esetleges változás típuson belül nem tekinthető változó anyagösszetételnek.
  6. Élelmiszer alkotórészek csökkenő mennyiségben való felsorolás
  7. Felhasznált adalékanyagok neve, csoportja, E-száma és OÉTI engedély száma.
  8. Előírási eljárás rövid leírása, Egészségügyi és Minőségügyi tényezők figyelembe vételével


II. Az Élelmiszer minőségi jellemzői


  1. Érzékszervi tulajdonságok
  2. Összetételi jellemzők (kémiai: fehérje, zsír,)
  3. Mennyiségi jellemzők (tömeg, térfogat, db)
  4. Csomagolás módjának leírása (csomagolóanyag engedélyszáma, egyedi fogyasztói csomagolást, kínáló és gyűjtő csomagolás, nagy fogyasztói csomagolás)
  5. Minőség megőrzési idő


III. Élelmiszer jelölése a címke grafikai és szöveg terve

IV. Melléktermékek, hulladékok kezelése, tovább hasznosításuk

V. Nyilatkozat arról,hogy a termék neve más részére bejegyzett oltalomban részesített jogot nem sért.

A gyártmánylap a termék receptúrája, ennek megfelelően kell a termék csomagolásán feltüntetni a termék jellemzőit.
A terméket az üzemből akkor lehet kiszállítani, ha az  élelmiszer minősége megfelel a gyártmánylapnak.