Ön
egy élelmiszer elő állító hely vezetője. Az új termékük
kifejlesztését gyártmánylappal dokumentálják.
Ismertesse
a gyártmánylap felépítését.Élelmiszer előállítás, előállító és előállító hely fogalma
Új élelmiszer, új termék, különleges táplálkozási igényeket kielégítő élelmiszer fogalma.Ismertesse a gyártmánylap felépítését.
Miért fontos a gyártmánylap elkészítése, ki készítheti?
Milyen fejezetekből épül fel?
Élelmiszer
fogalma: élelmiszernek
nevezzük azt a fogyasztási cikket, amelyet nagy mennyiségben
folyamatosan vesz magához a fogyasztó, alkotórészei beépülnek a
szervezetbe. Ezen tulajdonságok következtében az élelmiszerek
megfelelő tisztasága és biztonsága különösen fontos
tényező.
Élelmiszer előállítás: a feldolgozott élelmiszer előállítása érdekében történő tisztítási, osztályozási, előkészítési, gyártás technológiai, csomagolási, tárolási és szállítási műveletek összessége vagy ezek részműveletei.
Élelmiszer előállító: a feldolgozott élelmiszert előállító élelmiszer-ipari vállalkozó.
Élelmiszer előállító hely: az a létesítmény, amelyben az élelmiszer előállítása történik.
Élelmiszer előállítás: a feldolgozott élelmiszer előállítása érdekében történő tisztítási, osztályozási, előkészítési, gyártás technológiai, csomagolási, tárolási és szállítási műveletek összessége vagy ezek részműveletei.
Élelmiszer előállító: a feldolgozott élelmiszert előállító élelmiszer-ipari vállalkozó.
Élelmiszer előállító hely: az a létesítmény, amelyben az élelmiszer előállítása történik.
Új
élelmiszerek
Az
új élelmiszer-összetevőkről szóló 258/97/EK rendelet. Új
élelmiszernek,összetevőnek minősülnek amelyek 1997 előtt
jelentős mértékben nem használták emberi fogyasztás céljából.- gén
technológiával előállított pl. kukorica
- gén technológiával módosított, szervezetekből előállított, de ilyen szervezeteket nem tartalmazó élelmiszerek vagy élelmiszer összetevők pl. citromsav
- azok az
élelmiszerek, amelyeknek a molekula szerkezetét módosítják pl.
isocukor (F55)
- mikrobából,
algából (agar-agar), gombából előállított élelmiszerek
- növényi
eredetű élelmiszerek, de nem hagyományos úton termelt
élelmiszerek pl. xylitól cukoralkohol (nyírfacukor)
- új
technológiák alkalmazása
Különleges táplálkozást kielégítő élelmiszerek:
- csökkentett energiatartalmú élelmiszerek (csökkentett: zsír, fehérje, szénhidrát)
- csecsemő és bébi étel: pépek, gabona alapú turmixok
- testtömeg növelőszerek: nagy fehérje tartalmú porok, energiaitalok
- szénhidrát, anyagcsere folyamatokban résztvevő diabetikus ételek
- liszt érzékenyek számára készült glutén mentes élelmiszer
Gyártmány lap: az élelmiszer előállítás minden üzemben gyártmánylap alapján történik
I. az élelmiszer előállítás főbb adatai:
- Élelmiszer előállító neve, címe
- élelmiszer előállító hely neve, címe
- Élelmiszer megnevezése
- Magyar Élelmiszerre vonatkozó termék előírásainak, irányelvének száma, megnevezése
- A termék egységnyi mennyiségre számított anyagösszetétele. A gyártás során a megadott összetevőktől eltérni nem lehet csak típusban változhatnak, az esetleges változás típuson belül nem tekinthető változó anyagösszetételnek.
- Élelmiszer alkotórészek csökkenő mennyiségben való felsorolás
- Felhasznált adalékanyagok neve, csoportja, E-száma és OÉTI engedély száma.
- Előírási eljárás rövid leírása, Egészségügyi és Minőségügyi tényezők figyelembe vételével
- Érzékszervi tulajdonságok
- Összetételi jellemzők (kémiai: fehérje, zsír,)
- Mennyiségi jellemzők (tömeg, térfogat, db)
- Csomagolás módjának leírása (csomagolóanyag engedélyszáma, egyedi fogyasztói csomagolást, kínáló és gyűjtő csomagolás, nagy fogyasztói csomagolás)
- Minőség megőrzési idő
III. Élelmiszer jelölése a címke grafikai és szöveg terve
IV. Melléktermékek, hulladékok kezelése, tovább hasznosításuk
V. Nyilatkozat arról,hogy a termék neve más részére bejegyzett oltalomban részesített jogot nem sért.
A gyártmánylap a termék receptúrája, ennek megfelelően kell a termék csomagolásán feltüntetni a termék jellemzőit.
A terméket az üzemből akkor lehet kiszállítani, ha az élelmiszer minősége megfelel a gyártmánylapnak.