18.)
Mutassa be az ön által leginkább ismert élelmiszeripari
szakágazatot!
Információtartalom
vázlata:
- Szakágazat helyzete a magyar gazdaságban
- Milyen nyersanyagokat használ fel
- Az ágazat gyártmányainak csoportosítása
- Legjellemzőbb technológiai műveletek és rövid jellemzésük
A magyar sütőipar általános helyzete
Az
élelmiszer-feldolgozó ágazat szakágazatai közül a sütőiparban
van legnagyobb számban önálló vállalkozás, és egyben az
üzemnagyság is itt mutatja a legszínesebb, legváltozatosabb
képet.
A sütőipari vállalkozások:
1./ Az Európai Unióban és Magyarországon egyaránt a kisvállalkozások, a kis- és közepes üzemek a jellemzőek.
2./ A magyar sütőiparban a vállalkozások száma csökken:
A sütőipari vállalkozások:
1./ Az Európai Unióban és Magyarországon egyaránt a kisvállalkozások, a kis- és közepes üzemek a jellemzőek.
2./ A magyar sütőiparban a vállalkozások száma csökken:
- 1995-ben 1521 vállalkozás működött, összesen 1809 termelő üzemet működtetve,
- 2009-ben 1100 vállalkozás, 1150 termelő üzemet működtetve.
3./ A vállalkozások megoszlása a foglalkoztatottak szerint:
- 70%-a 10 főnél kevesebbet foglalkoztat,
- 20%-a 10-20 fő közötti létszámot foglalkoztat,
- 6%-a 20-100 fő közötti létszámot foglalkoztat,
- 4%-a 100 fő feletti létszámot foglalkoztat.
4./
A vállalkozások termelésének megoszlása a vállalkozások
típusai szerint:
- családi típusú üzem: 20%,
- középvállalkozások: 35%,
- nagyvállalkozások: 45%-át adják.
A sütödék kapacitás kihasználtsága megfelelő, nagy felesleg nincs.
Az országban kb. 1900 db látvány készresütő is működik.
A
kenyérfélék választéka 150-160 féleség.
A
péksütemény választéka kb. 450-480 -féle.
Kereskedelem
24 ezer eladási helyen értékesítik a sütőipari termékeket.
Az értékesítés megoszlása:
24 ezer eladási helyen értékesítik a sütőipari termékeket.
Az értékesítés megoszlása:
- multi kereskedelmi láncok: 55-56%
- élelmiszer kiskereskedelem: 20-23%
- saját szakbolt: 15-16%
- közétkeztetés, vendéglátóipar, büfék: 7-8%.
A
sütőipar hagyományőrző szervezetei:
- Első Magyar Fehérasztal Lovagrend,
- Magyar Pékek Fejedelmi Rendje,
- MÉTE.
Nyersanyagok
csoportosítása
- Alapanyagok : liszt, víz
- Segédanyagok:
- nélkülözhető (adalékok) ;
- nélkülözhetetlen (só, élesztő)
3. Járulékos
anyagok:
- dúsító anyagok: zsiradékok (tej, tojás, margarin, vaj, olaj)
- töltelékek : édes (dió, lekvár); sós (sajt, húsfélék); káposzta lehet mind a kettő
- ízesítő anyagok (fűszerek , aromák) : édes (fahéj, rum, vaníliás cukor); sós (bors, paprika, kömény)
4.
Technológiai segédanyagok: a
tésztába nem kerülnek, de használjuk pl. kenyércímke,
csomagolóanyagok, sütőpapír, forma választó anyagok
A sütőipari termékeknek két fő csoportja van:
- kenyér félék
- sütőipari fehértermékek vagy péksütemények
A péksütemények összetétele:
- alapanyagai: liszt és víz (vagy tej)
- segédanyagai: só és élesztő
- járulékos anyagai: vaj, margarin, tojás, túró, mák, dió, lekvár….
Csoportjai:
- vizes termékek: nincs bennük járulékos anyag, közönséges kenyér tészta pl. vizes zsemle, vizes kifli, zsemlecipó, zsemle vekni…
- tejes termékek pl. tejes zsemle, tejes kifli
- vajas termékek kevés vajjal készülnek pl. vajas kifli
- tojással dúsított termékek pl. finom fonott kalács, briós…
- nehéz vajas tésztából, sok benne a zsiradék pl. bukták, piték, pozsonyi kifli, bur kifli
- leveles tésztából hajtogatással és nyújtással készülnek pl. tiroli rétes, túrós táska, lekváros táska….
A
péksütemények érzékeny termékek, öregedésre (vízvesztés
miatti száradás) és penészedésre hajlamosak, ezért a minőség
megőrzési ideje rövidebb, mint a kenyérnek, csak 48
óra.Péksütemények tárolása száraz, hűvös, napfénytől és
idegen szagoktól mentes helyen történik. Tárolás a tölteléktől
függően.Csomagolása is a kenyérével azonos, a teljes felületet
be kell csomagolni, történhet csomagolópapírba, papírtasakba,
nylon zacskóba egyaránt.
Legjellemzőbb
technológiai műveletek és rövid jellemzésük:
1.
NYAEK
2. Tésztakészítés, célja, lejátszódó folyamatok
paraméterei:
2. Tésztakészítés, célja, lejátszódó folyamatok
paraméterei:
- anyag összetétel
- TS: 52-56%
- 26-28 fok
- dagasztási idő a dagasztó gép típusától függ; 4 dagasztó gép típus felsorolása
- érési idő: a paraméterektől függ, dagasztó gép típusa
3. Tészta feldolgozás, célja, összetett formázás
4. Kelesztés, célja,
paraméterei:
- 30-35 fok
- 30-45 perc
- 80-90% RPT
5.Sütés, célja
- 200-220 fok;
- gőzzel telített, telítetlen
- 13-15 perctől 45 percig
6. KÁK: ,célja