2014. május 28., szerda

16. vegyes

16.) Ön egy élelmiszer ipari üzemben logisztikai felelős. Határozza meg a működéshez szükséges létszámot!

Információtartalom vázlata:
  • A raktározáshoz, expediáláshoz, szállításhoz szükséges munkakörök
  • A munkakörök betöltéséhez szükséges végzettségek, képzettségek
  • Optimális létszámszükséglet, használatának indoklása
  • Minimális létszámszükséglet, használatának indoklása
Az élelmiszer-előállítási folyamatban részt vevő valamennyi személynek munkaköre ellátásához megfelelő szakirányú végzettséggel kell rendelkeznie.
A szakirányú végzettséggel nem rendelkezőknek munkába lépésüket követően két hónapon belül közegészségügyi, környezetvédelmi, élelmiszerhigéniai és minőségbiztosítási minimumvizsgát kell tennie. A minimumvizsga nem pótolja a szakképesítést, de nélküle nem vehet részt az élelmiszer előállításában.
Mint minden élelmiszert előállító létesítménynek, a cukrászüzemnek is sokféle előírásnak, követelménynek kell megfelelnie. Egészségügyi, gyártástechnológiai, műszaki, baleset- és tűzvédelmi előírások, továbbá gazdaságossági követelmények határozzák meg a létesítés és a működés feltételeit.
Előírás, hogy cukrászüzem csak olyan helyen telepíthető, ahol a környezet más létesítmény nem szennyezi, és a terület közművesített.
Cukrászüzem nagyságát tekintve lehet: kis-, közép- és nagyüzem. Ezt az alapterület nagyságán és az üzem tagoltságán kívül a dolgozók létszáma dönti el.
  • kisüzemben a dolgozók száma 20 fő alatt van,
  • a középüzem létszáma 20-50 fő,
  • míg az ennél nagyobb számú munkásgárda esetén nagyüzemről beszélünk.