16.)
Ön egy élelmiszer ipari üzemben logisztikai felelős. Határozza
meg a működéshez szükséges létszámot!
Információtartalom
vázlata:
- A raktározáshoz, expediáláshoz, szállításhoz szükséges munkakörök
- A munkakörök betöltéséhez szükséges végzettségek, képzettségek
- Optimális létszámszükséglet, használatának indoklása
- Minimális létszámszükséglet, használatának indoklása
Az élelmiszer-előállítási folyamatban részt vevő
valamennyi személynek munkaköre ellátásához megfelelő
szakirányú végzettséggel kell rendelkeznie.
A szakirányú végzettséggel nem rendelkezőknek
munkába lépésüket követően két hónapon belül
közegészségügyi, környezetvédelmi, élelmiszerhigéniai és
minőségbiztosítási minimumvizsgát kell tennie. A minimumvizsga
nem pótolja a szakképesítést, de nélküle nem vehet részt az
élelmiszer előállításában.
Mint minden élelmiszert előállító létesítménynek,
a cukrászüzemnek is sokféle előírásnak, követelménynek kell
megfelelnie. Egészségügyi, gyártástechnológiai, műszaki,
baleset- és tűzvédelmi előírások, továbbá gazdaságossági
követelmények határozzák meg a létesítés és a működés
feltételeit.
Előírás, hogy cukrászüzem csak olyan helyen
telepíthető, ahol a környezet más létesítmény nem szennyezi,
és a terület közművesített.
Cukrászüzem nagyságát tekintve
lehet: kis-, közép- és nagyüzem. Ezt az alapterület
nagyságán és az üzem tagoltságán kívül a dolgozók létszáma
dönti el.
- kisüzemben a dolgozók száma 20 fő alatt van,
- a középüzem létszáma 20-50 fő,
- míg az ennél nagyobb számú munkásgárda esetén nagyüzemről beszélünk.