11. Ismertesse a gyorsfagyasztott-,
tartós – és diétás sütőipari termékek jellemzőit,
gyártástechnológiáját!
A
gyorsfagyasztott termékek általános jellemzése,
csoportosítása.
|
A
tartós termékek élelmezési szerepe, a tartósítás elve,
megoldásai.
|
Tartós
kenyérfélék, ropifélék, kétszersültek, morzsafélék
előállítása.
|
A
diétás készímények jellemzése, csoportosítása.
|
A
rostban gazdag termékek jellemzése, gyártása.
|
Szénhidrátszegény
termékek jellemzése, gyártása.
|
Na-szegény
termékek jellemzése, gyártása.
|
Gliadinmentes
(gluténmentes) termékek jellemzése, gyártása.
|
Gyorsfagyasztott
sütőipari termékek
Az utóbbi évtizedek
sütőipari technológiai fejlesztésében fontos szerephez jutott a
hűtés és fagyasztás széleskörű alkalmazása.
A fagyasztást és a fagyasztva
tárolást alkalmazó technológia jelentős plusz költségekkel jár
(nagyobb energiafogyasztás, új berendezések) az elérhető előnyök
ezeket legalábbis részben kompenzálni tudják.
A fagyasztás befolyásolja a tészta
sajátságait, mert a nagy víztartalmú élesztősejtekben is kifagy
a víz egy része. Jégkristályok képződnek, amelyek mechanikai
sérülést okozhatnak a sejtfalon.
A termékcsoport
meghatározása: olyan
gyorsfagyasztott termékek, amelyek további technológiai műveletek
(sütésre való előkészítés, sütés) alkalmazása után
fogyaszthatók.
A termékek
csoportosítása:
- vizes tésztából készült gyorsfagyasztott péksütemények
- tejes tésztából készült gyorsfagyasztott péksütemények
- dúsított tésztából készült gyorsfagyasztott péksütemények
- tojással dúsított tésztából készült gyorsfagyasztott finom pékáruk
- omlós tésztából készült gyorsfagyasztott finom pékáruk
- leveles tésztából készült gyorsfagyasztott finom pékáruk
Jellemzés:
- kelesztés nélkül gyorsfagyasztott termékeknél az MÉ 1-3-89/108 számú előírás szerint gyorsfagyasztjuk, csomagoljuk, és legalább -180C-os hőmérsékleten tároljuk
- kelesztés után gyorsfagyasztott termékek: gyorsfagyasztás előtt a félkész teméket a sütőlemezen 2/3-ig vagy teljesen megkelesztjük, és az MÉ 1-3-89/108 számú előírás szerint gyorsfagyasztjuk, csomagoljuk és -180C-os hőmérsékleten tároljuk
- elősütött vagy készre sütött gyorsfagyasztott termékek: gyorsfagyasztás előtt a félkész terméket a sütőlemezen teljesen meg kelesztjük, felületkezelés után kemencében elő -vagy készre sütjük. A kisült terméket a lehető legrövidebb időn belül az MÉ 1-3-89/108 számú előírás szerint gyorsfagyasztjuk, csomagoljuk és -180C-os hőmérsékleten tároljuk
Az érzékszervi
vizsgálatot gyorsfagyasztott és fogyasztásra kész állapotban is
el kell végezni.
Érzékszervi
tulajdonságok gyorsfagyasztott állapotban
|
|||
Termékféleség |
Kelesztés nélküli
|
Kelesztett
|
Elő- és készre sütött
|
Jellemző |
Követelmény
|
||
Alak |
A termékre jellemző
|
||
Felület | A termékre jellemző | A termékre jellemző,lisztes | A termékre jellemző, a sütési állapotnak megfelelő színű |
Állag/ bélzet | Átfagyott, tömör | Átfagyott, lazított | Átfagyott, laza, lyukacsos (vizes, tejes, dúsított és tojással dúsított tészta esetében) átfagyott, lazított (omlós tésztánál) átfagyott, laza, leveles szerkezet (leveles tésztánál) |
Tartós sütőipari
termékek
Tartósításnak
nevezzük mindazokat a gyakorlati eljárásokat, amelyekkel
táplálékainkat megóvjuk a mikroorganizmusok káros
tevékenységeitől, valamint az egyéb romlást okozó hatásoktól.
Tartósító eljárások
|
|||
Fizikai
|
Fizikai-kémiai
|
Kémiai
|
Biológiai
|
Hőközlés: pasztőrözés, sterilezés Hőelvonás: fagyasztás A víztartalom csökkentése: besűrítés, szárítás |
Sózás
Pácolás
Füstölés
Cukrozás
|
Tartósítószerek (ecetsav, szorbinsav)
Antioxidánsok (aszkorbinsav)
|
Tejsavas erjedés
Antibiotikumok
Fitoncidok
|
Tartós
kenyerek, ropifélék, kétszersültek, morzsafélék előállítása
Általában búza-
és rozslisztekből, segéd- és dúsítóanyagok felhasználásával
készülnek: romlást- és öregedést gátló vegyszerekkel. A
kenyerek tömege 500-1000 g között változik, szabadon vetve,
formában sütve, egészben vagy szeletelve, csomagoltan kerülnek
forgalomba. A tartós kenyerek minőség megőrzési időtartama
rendkívül változatos (6-20 nap). A tartós kenyérfélék
összetétele és gyártástechnológiája bizonyos mértékig üzemi
titok.
Pl:
- szabadon vetett kenyerek (toast és szendvics kenyerek);
- rozs és rozsos vetett kenyerek (főként az egészségtudatos táplálkozásnak hódolók fogyasztják)
- arrabona kenyér
Perecek:
különféle tésztából készült, karika, fonott vagy hurkolt,
vékony rúd alakú, omlós, jól átsült, a főtt változata rideg
törésű, ropogós termék.
Zsemlemorzsa:
a vizes zsemlének vagy BL55 típusú liszt , víz, élesztő, só
felhasználásával, morzsagyártás céljából előállított
terméknek a szárítása után aprítással előállított termék.
A zsemlemorzsa gyártását vizes
zsemléből vagy azzal azonos összetételű, erre a célra sütött,
de a vizes zsemle gyártásához engedélyezett adalékanyagot nem
tartalmazó, félkész termékből végzik. A kisült zsemlét,
illetve a félkész terméket szikkasztják, majd darabolják,
szárítják, hűtik, aprítják és a kívánt szemcseméret
szerint osztályozzák (szitálják) és csomagolják.
A zsemlemorzsát csak csomagolva szabad
forgalomba hozni.
Érzékszervi jellemzés:
- Küllem: durva őrlésű, érdes felületű, közel egyenletes szemcsenagyságú, könnyen szórható, ne legyen csomós, túlnyomóan lisztes, szennyezett, idegen anyagot ne tartalmazzon.
- Szín: összhatásában egységes, sárga-világosbarna, a jellegének megfelelő, sötét, égett szemcséktől mentes.
- Szag: a fajtára jellemző, kellemes, ne legyen állott, avas, savanyú, idegen szagú
- Íz: a termékre jellemző, ne legyen keserű, savanyú, édeskés, állott vagy avas ízű
Diétás
készítmények jellemzése, csoportosítása
A különleges
táplálkozási célú élelmiszerek, a különleges összetételük
vagy az előállításuk során alkalmazott különleges eljárás
következtében megfelelnek a meghatározott táplálkozási céloknak
, egyértelműen megkülönböztethetőek az általános
közfogyasztásra készült élelmiszerektől és az erre való
alkalmasságuk egyértelműen kifejezésre jut jelölésük,
forgalomba hozataluk során.
A különleges
élelmiszereknek ki kell elégítenie az olyan fogyasztók speciális
táplálkozási igényeit:
- akik emésztési vagy anyagcserezavarban szenvednek
- akiknek sajátos élettani állapotuk miatt bizonyos anyagok ellenőrzött mértékben történő fogyasztása előnyös
- az egészséges csecsemők és kisgyerekek speciális táplálkozási igényit
Különleges
táplálkozás célú élelmiszerek csoportjai:
- termék specifikus előírással szabályozott különleges élelmiszerek
- anyatej-helyettesítő
- tápszerek
- bébiételek
- testtömegcsökkentés céljára szolgáló csökkentett energiatartalmú élelmiszerek
- termék specifikus előírással jelenleg nem szabályozott különleges élelmiszerek
- nagy izomerő kifejtését segítő, elsősorban sportolóknak, nehéz munkát végzőknek szánt élelmiszerek, nagy fehérje, szénhidrát, zsír, vitamin, ásványi anyag és egyéb biológiailag fontos összetevők
- szénhidrát anyagcserezavarokban szenvedők számára készült élelmiszerek:
- lisztérzékenységben szenvedők részére készült gluténmentes élelmiszerek
Rostban
gazdag termékek jellemzése, gyártása
Rost szerepe az emésztésben:
jól lakottság érzetét kelti, serkenti a bélmozgást, a
béltartalom kiürítését gyorsítja.
pl. Graham kenyér, Magvas kenyér,
Kornspitz rúd,
Graham kenyér
gyártástechnológiája:
- Nyersanyagok előkészítése
- Tésztakészítés, a tészta technológiai mutatói:
- tésztaösszetétel:
- garaham liszt
- BL 112 liszt
- élesztő 5%
- só 2,5 %
- köménymag 0,27 %
- aszkorbinsav 0,002
- adalékanyag 1,04 %
- tésztasűrűség: 60-64% (m/m)
- tésztahőmérséklet:26- 290C
- tészta érési idő: 10-15 perc
- Tésztafeldolgozás: osztás 880-900 g-ra , gömbölyítés, pihentetés, alakítás
- Kelesztés, feltételei:
- hőmérséklet 30-35 0C
- relatív páratartalom 80-90%
- idő: 45-50 perc
- Sütés, feltételei:
- hőmérséklet: 240-250 0C
- gőzzel telített légtér
- idő: 30-35 perc
- Késztermék kezelése: hűtés, szeletelés, csomagolás
Szénhidrátszegény
termékek jellemzése, gyártása
A sütőipar diabetikus készítményeinek
jelleget adó alapanyaga a vitális glutinliszt, amelyet a
búzaliszttel vagy búzakorpával és szójaliszttel keverve
használunk fel. A vitális glutinliszt duzzadóképes, por alakú
búzasikér, vízfelvevő képessége legalább 130% (m/m).
Adagolásával számottevően csökken a termék emészthető
szénhidrát-tartalma.
A zsemle tésztáját közvetlen
eljárással készítjük. A tészta technológiai mutatói
ugyanazok, mint a Graham-kenyéré, a tésztasűrűség beállításához
azonban több vízre van szükség.
Gliadinmentes
(gluténmentes) termékek jellemzése, gyártása
A
lisztérzékenységben szenvedők a népesség olyan egyedi
csoportját képezik, amelynek tagjai állandó glutén
intoleranciában szenvednek. A búza, rozs és árpa tartalmazza a
glutént.
A Codex Alimentarius Bizottság
2008-ban elfogadta a lisztérzékenységben szenvedők különleges
táplálkozási igényeinek kielégítésére szánt élelmiszerekről
szóló kódexet.
Kukoricakenyér gluténmentes
anyagfelhasználási normája (1000 db 0,75 kg kenyérhez )
- kukoricaliszt 130 kg
- rizsliszt 130 kg
- élesztő 15,40%
- só 5,8 %
- burgonyapehely 30,80%
- sertészsír 7,70%
- cukor 3,80%
- tojás 2000 db
Közvetlen eljárással készül.
Érlelés nélkül rakják formába. Kelesztés után sütjük. A
kisült termék bélzete tömör, sárgás színű, térfogatához
képest nagy tömegű.