1.) Ön az új belépő
dolgozók képzéséért felelős. Ismertesse, hogyan történik a
képképzési folyamat, milyen módszereket alkalmazhat! Hogyan
dokumentálja a képzést?
Információtartalom
vázlata:
- Általános cégbemutatás, szervezeti felépítés
- Munkavédelmi és tűzvédelmi oktatás
- Általános minőségbiztosítási, higiéniai oktatás
- Speciális minőségbiztosítási, higiéniai, munkaterületi oktatás
- Hogyan, miért dokumentálja az oktatási folyamatot?
- Számítástechnikai ismeretek alkalmazásának lehetőségei
2.) Ön technológusként
dolgozik egy élelmiszer előállító vállalkozásnál. Ismertesse
az élelmiszer előállítás hatósági előírásait!
Információtartalom
vázlata:
- Élelmiszer fogalma
- Élelmiszer előállítás, előállító, és előállító hely fogalma
- Élelmiszer törvény célja
- Élelmiszer előállítás általános feltételei
- Magyar Élelmiszerkönyv
3.) Ön egy élelmiszer
előállító hely vezetője. Az új termék kifejlesztését
gyártmánylappal dokumentálják. Ismertesse a gyártmánylap
felépítését!
Információtartalom
vázlata:
- Élelmiszer előállítás, előállító, előállító hely fogalma
- Új élelmiszer, új termék, különleges táplálkozási igényeket kielégítő élelmiszer fogalma
- Miért fontos a gyártmánylap elkészítése, ki készítheti?
- Milyen fejezetekből épül fel?
- Az ön vállalkozása élelmiszerforgalmazással foglalkozik. Ismertesse, melyek az élelmiszer forgalomba hozatalának feltételei!
Információtartalom
vázlata:
- Élelmiszer forgalmazás fogalma
- Élelmiszer fogyasztó fogalma
- Melyek a forgalmazás kizárólagos tényezői?
- Mikor használható a „csökkent minőségű” felirat?
- Élelmiszer szállítás követelményei
5.) Élelmiszer
termeléssel, és forgalmazással foglalkozó üzem telepítését
végezteti. Ismertesse a legfontosabb telepítéshez kapcsolódó
jogszabályi előírásokat.
Információ
tartalom vázlata:
- Legfontosabb törvények, rendeletek
- Szakhatóságok, és engedélyeik
- Üzem helyének kiválasztása
- Engedélyeztetési eljárás
6.) Ön egy élelmiszer
gyártó üzem tervezését végzi. Ismertesse, hogy az üzemi
helyiségeket milyen elképzelések mentén alakítja ki. Milyen
elvek szerint történik a helységek berendezéseinek elhelyezése?
Információtartalom
vázlata:
- Tervezés lépései
- Üzemrészek elhelyezése
- Berendezések kiválasztásának szempontjai
- A kiválasztott gépek, berendezések elhelyezésének indoklása
7.) Az ön feladata
hogy az élelmiszeripari üzem dolgozóinak gondolkodás módját
formálja a személyi higiénia területén. Hogyan valósítaná
meg a feladatot?
Információtartalom
vázlata:
- Munkaalkalmasság és kizáró tényezői
- Személyi higiéniára vonatkozó előírások
- Tisztítás, fertőtlenítés jelentősége
- Tisztítószerekre vonatkozó előírások
- Az oktatáshoz alkalmazható módszerek
- Oktatás dokumentálása
- Alkalmazható számítástechnikai ismeretek, eszközök
8.)
Ön élelmiszeripari üzemben
minőségbiztosítási teendőket lát el. Ismertesse a HACCP
rendszer lényegét, megvalósításának lépéseit.
Információtartalom
vázlata:
- Élelmiszer-biztonság fogalma
- HACCP jelentősége, hatálya
- HACCP alapelvek
- HACCP elemzés lépései
- A rendszer üzemi dokumentációja
9.) Ön egy termék
előállítást és forgalmazást folytató üzem vezetője.
Beszéljen róla, hogy a munkájában milyen jelentőséggel bírnak
a vállalat irányítási szoftverek.
Információtartalom
vázlata:
- Tevékenységek, és funkciók, melyekre alkalmasak a vállalat irányítási szoftverek
- Szigorú számadású dokumentáció készítésekor szükséges hatósági engedélyek
- A vállalat irányítási szoftver célszerű használata egy konkrét példán bemutatva
10.) Az ön üzemében
ISO 9001-es minőségbiztosítási szabványt alkalmaz. Ismertesse a
szabvány szerkezeti felépítését, a rendszer akkreditálását.
Információtartalom
vázlata:
- A szabvány szerkezeti felépítése
- A rendszer akkreditációja
- A szakmáján belüli kulcsfolyamatok azonosítása, jelentőségük kiemelése
- Termékvisszahívás, eljárás folyamata
11.)
Ön egy csomagoló üzem vezetője. Beszéljen az élelmiszer iparban
használt csomagolásokkal szemben támasztott követelményekről.
Milyen szempontokat kell figyelembe venni a csomagolás tervezésénél?
Információtartalom
vázlata:
- Élelmiszeripari csomagolás helyzete
- A csomagolás funkciója, csomagolási formák
- Csomagoló anyagokkal szembeni követelmények
- Csomagolás tervezésének szempontjai
12.)
Ön, mint vállalatvezető fontosnak tartja a környezettudatos
magatartást. Mit tehet azért, hogy az önök által használt
csomagoló anyagok kisebb terhet jelentsenek a természet számára?
Ismertesse
a környezetvédelmi termékdíj jelentőségét!
Információtartalom
vázlata:
- Kommunális hulladék fogalma, összetétele, mennyiségének változása
- Műanyag csomagolószerekből adódó környezetszennyezés
- Környezetszennyezés csökkentésének lehetőségei
- Csomagolóanyagok jelölése
- Környezetvédelmi termékdíj, hatálya, jelentősége
13.)
Ön munkahelyén környezetvédelemmel is foglalkozik. Ismertesse a
környezetvédelem területeit. Milyen szabályok vonatkoznak
élelmiszeripari üzemben a vízellátásra, és hulladék kezelésre?
Információtartalom
vázlata:
- Környezetvédelem legfontosabb területei
- Vízellátásra vonatkozó szabályok
- Hulladékok törvény szerinti csoportosítása, kezelése
- Veszélyes hulladékok kezelése, nyilvántartására vonatkozó szabályok
14.)
Ön előadást tart a levegő és zajvédelem témakörben egy
élelmiszer termeléssel, forgalmazással foglalkozó üzem
dolgozóinak. Mutassa be a prezentációjának a felépítését!
Információtartalom
vázlata:
- Zaj és levegő szennyezés hatása az emberi szervezetre
- Munkahelyi zajcsökkenés
- Füstköd riadóterv, célja, fokozatai
- Környezetterhelési díj célja, hatálya
- Informatikai ismeretek alkalmazása
15.)
Ön egy élelmiszereket gyártó üzem technológusa. Ábrázolja
folyamatábrán egy adott technológia folyamat során a nyersanyag,
félkész és késztermék útját.
Információtartalom
vázlata:
- A kiválasztott technológia műveletei
- Folyamatábra elkészítése
- A feladatmegoldás ismertetése és indoklása
16.)
Ön egy élelmiszer ipari üzemben logisztikai felelős. Határozza
meg a működéshez szükséges létszámot!
Információtartalom
vázlata:
- A raktározáshoz, expediáláshoz, szállításhoz szükséges munkakörök
- A munkakörök betöltéséhez szükséges végzettségek, képzettségek
- Optimális létszámszükséglet, használatának indoklása
- Minimális létszámszükséglet, használatának indoklása
17.)
Ön technológusként dolgozik egy élelmiszer előállító üzemben.
Ismertesse egy termékcsoport, vagy termék gyártási mechanizmusát!
Információtartalom
vázlata:
- Az adott ágazat termékeinek csoportosítása
- A termékcsoport, vagy termék gyártási műveletei
- A műveletek célja, berendezései, eszközei, paraméterei
- Késztermék kezelés, raktározás követelményei
18.)
Mutassa be az ön által leginkább ismert élelmiszeripari
szakágazatot!
Információtartalom
vázlata:
- Szakágazat helyzete a magyar gazdaságban
- Milyen nyersanyagokat használ fel
- Az ágazat gyártmányainak csoportosítása
- Legjellemzőbb technológiai műveletek és rövid jellemzésük
19.)
Ön egy élelmiszer ipari üzemben termeléstervezési feladatokat
lát el. Mutassa be, hogy a termeléstervezés egyes fázisaiban
milyen tevékenységeket kell elvégezni!
Információtartalom
vázlata:
- A tervezés funkciói
- Termelés csoportosítása
- Termelési terv fogalma, típusai
- A terv készítésének a menete, kereskedelmi igényeknek megfelelően
- Felhasználható informatikai eszközök
20.)
Ön egy élelmiszeripari üzemben vezetői feladatai során irodai
szoftvereket is használ. Mutassa be, hogy az üzem különböző
adatainak, nyilvántartásainak kezelésénél és a kommunikáció
során milyen irodai alkalmazásokat használhat!
Információtartalom
vázlata:
- Az adatrögzítés, összesítés, elemzés, adatszolgáltatás szabályai
- Dokumentációk, levelezések elkészítése, archiválása
- Az élelmiszertermelésben használt összesítők, jelentések, dokumentációk elkészítése
- Bemutatók, előadások, oktatási anyagok elkészítésének és prezentációjának lehetőségei