2014. május 27., kedd

Vegyes tételsor

1.) Ön az új belépő dolgozók képzéséért felelős. Ismertesse, hogyan történik a képképzési folyamat, milyen módszereket alkalmazhat! Hogyan dokumentálja a képzést?

Információtartalom vázlata:
  • Általános cégbemutatás, szervezeti felépítés
  • Munkavédelmi és tűzvédelmi oktatás
  • Általános minőségbiztosítási, higiéniai oktatás
  • Speciális minőségbiztosítási, higiéniai, munkaterületi oktatás
  • Hogyan, miért dokumentálja az oktatási folyamatot?
  • Számítástechnikai ismeretek alkalmazásának lehetőségei

2.) Ön technológusként dolgozik egy élelmiszer előállító vállalkozásnál. Ismertesse az élelmiszer előállítás hatósági előírásait!

Információtartalom vázlata:
  • Élelmiszer fogalma
  • Élelmiszer előállítás, előállító, és előállító hely fogalma
  • Élelmiszer törvény célja
  • Élelmiszer előállítás általános feltételei
  • Magyar Élelmiszerkönyv

3.) Ön egy élelmiszer előállító hely vezetője. Az új termék kifejlesztését gyártmánylappal dokumentálják. Ismertesse a gyártmánylap felépítését!

Információtartalom vázlata:
  • Élelmiszer előállítás, előállító, előállító hely fogalma
  • Új élelmiszer, új termék, különleges táplálkozási igényeket kielégítő élelmiszer fogalma
  • Miért fontos a gyártmánylap elkészítése, ki készítheti?
  • Milyen fejezetekből épül fel?

  1. Az ön vállalkozása élelmiszerforgalmazással foglalkozik. Ismertesse, melyek az élelmiszer forgalomba hozatalának feltételei!

Információtartalom vázlata:
    • Élelmiszer forgalmazás fogalma
    • Élelmiszer fogyasztó fogalma
    • Melyek a forgalmazás kizárólagos tényezői?
    • Mikor használható a „csökkent minőségű” felirat?
    • Élelmiszer szállítás követelményei


5.) Élelmiszer termeléssel, és forgalmazással foglalkozó üzem telepítését végezteti. Ismertesse a legfontosabb telepítéshez kapcsolódó jogszabályi előírásokat.

Információ tartalom vázlata:
  • Legfontosabb törvények, rendeletek
  • Szakhatóságok, és engedélyeik
  • Üzem helyének kiválasztása
  • Engedélyeztetési eljárás

6.) Ön egy élelmiszer gyártó üzem tervezését végzi. Ismertesse, hogy az üzemi helyiségeket milyen elképzelések mentén alakítja ki. Milyen elvek szerint történik a helységek berendezéseinek elhelyezése?

Információtartalom vázlata:
  • Tervezés lépései
  • Üzemrészek elhelyezése
  • Berendezések kiválasztásának szempontjai
  • A kiválasztott gépek, berendezések elhelyezésének indoklása

7.) Az ön feladata hogy az élelmiszeripari üzem dolgozóinak gondolkodás módját formálja a személyi higiénia területén. Hogyan valósítaná meg a feladatot?

Információtartalom vázlata:
  • Munkaalkalmasság és kizáró tényezői
  • Személyi higiéniára vonatkozó előírások
  • Tisztítás, fertőtlenítés jelentősége
  • Tisztítószerekre vonatkozó előírások
  • Az oktatáshoz alkalmazható módszerek
  • Oktatás dokumentálása
  • Alkalmazható számítástechnikai ismeretek, eszközök

8.) Ön élelmiszeripari üzemben minőségbiztosítási teendőket lát el. Ismertesse a HACCP rendszer lényegét, megvalósításának lépéseit.

Információtartalom vázlata:
  • Élelmiszer-biztonság fogalma
  • HACCP jelentősége, hatálya
  • HACCP alapelvek
  • HACCP elemzés lépései
  • A rendszer üzemi dokumentációja

9.) Ön egy termék előállítást és forgalmazást folytató üzem vezetője. Beszéljen róla, hogy a munkájában milyen jelentőséggel bírnak a vállalat irányítási szoftverek.

Információtartalom vázlata:
  • Tevékenységek, és funkciók, melyekre alkalmasak a vállalat irányítási szoftverek
  • Szigorú számadású dokumentáció készítésekor szükséges hatósági engedélyek
  • A vállalat irányítási szoftver célszerű használata egy konkrét példán bemutatva

10.) Az ön üzemében ISO 9001-es minőségbiztosítási szabványt alkalmaz. Ismertesse a szabvány szerkezeti felépítését, a rendszer akkreditálását.

Információtartalom vázlata:
  • A szabvány szerkezeti felépítése
  • A rendszer akkreditációja
  • A szakmáján belüli kulcsfolyamatok azonosítása, jelentőségük kiemelése
  • Termékvisszahívás, eljárás folyamata

11.) Ön egy csomagoló üzem vezetője. Beszéljen az élelmiszer iparban használt csomagolásokkal szemben támasztott követelményekről. Milyen szempontokat kell figyelembe venni a csomagolás tervezésénél?

Információtartalom vázlata:
  • Élelmiszeripari csomagolás helyzete
  • A csomagolás funkciója, csomagolási formák
  • Csomagoló anyagokkal szembeni követelmények
  • Csomagolás tervezésének szempontjai

12.) Ön, mint vállalatvezető fontosnak tartja a környezettudatos magatartást. Mit tehet azért, hogy az önök által használt csomagoló anyagok kisebb terhet jelentsenek a természet számára?
Ismertesse a környezetvédelmi termékdíj jelentőségét!

Információtartalom vázlata:
  • Kommunális hulladék fogalma, összetétele, mennyiségének változása
  • Műanyag csomagolószerekből adódó környezetszennyezés
  • Környezetszennyezés csökkentésének lehetőségei
  • Csomagolóanyagok jelölése
  • Környezetvédelmi termékdíj, hatálya, jelentősége

13.) Ön munkahelyén környezetvédelemmel is foglalkozik. Ismertesse a környezetvédelem területeit. Milyen szabályok vonatkoznak élelmiszeripari üzemben a vízellátásra, és hulladék kezelésre?

Információtartalom vázlata:
  • Környezetvédelem legfontosabb területei
  • Vízellátásra vonatkozó szabályok
  • Hulladékok törvény szerinti csoportosítása, kezelése
  • Veszélyes hulladékok kezelése, nyilvántartására vonatkozó szabályok

14.) Ön előadást tart a levegő és zajvédelem témakörben egy élelmiszer termeléssel, forgalmazással foglalkozó üzem dolgozóinak. Mutassa be a prezentációjának a felépítését!

Információtartalom vázlata:
  • Zaj és levegő szennyezés hatása az emberi szervezetre
  • Munkahelyi zajcsökkenés
  • Füstköd riadóterv, célja, fokozatai
  • Környezetterhelési díj célja, hatálya
  • Informatikai ismeretek alkalmazása

15.) Ön egy élelmiszereket gyártó üzem technológusa. Ábrázolja folyamatábrán egy adott technológia folyamat során a nyersanyag, félkész és késztermék útját.

Információtartalom vázlata:
  • A kiválasztott technológia műveletei
  • Folyamatábra elkészítése
  • A feladatmegoldás ismertetése és indoklása

16.) Ön egy élelmiszer ipari üzemben logisztikai felelős. Határozza meg a működéshez szükséges létszámot!

Információtartalom vázlata:
  • A raktározáshoz, expediáláshoz, szállításhoz szükséges munkakörök
  • A munkakörök betöltéséhez szükséges végzettségek, képzettségek
  • Optimális létszámszükséglet, használatának indoklása
  • Minimális létszámszükséglet, használatának indoklása

17.) Ön technológusként dolgozik egy élelmiszer előállító üzemben. Ismertesse egy termékcsoport, vagy termék gyártási mechanizmusát!

Információtartalom vázlata:
  • Az adott ágazat termékeinek csoportosítása
  • A termékcsoport, vagy termék gyártási műveletei
  • A műveletek célja, berendezései, eszközei, paraméterei
  • Késztermék kezelés, raktározás követelményei

18.) Mutassa be az ön által leginkább ismert élelmiszeripari szakágazatot!

Információtartalom vázlata:
  • Szakágazat helyzete a magyar gazdaságban
  • Milyen nyersanyagokat használ fel
  • Az ágazat gyártmányainak csoportosítása
  • Legjellemzőbb technológiai műveletek és rövid jellemzésük

19.) Ön egy élelmiszer ipari üzemben termeléstervezési feladatokat lát el. Mutassa be, hogy a termeléstervezés egyes fázisaiban milyen tevékenységeket kell elvégezni!

Információtartalom vázlata:
  • A tervezés funkciói
  • Termelés csoportosítása
  • Termelési terv fogalma, típusai
  • A terv készítésének a menete, kereskedelmi igényeknek megfelelően
  • Felhasználható informatikai eszközök

20.) Ön egy élelmiszeripari üzemben vezetői feladatai során irodai szoftvereket is használ. Mutassa be, hogy az üzem különböző adatainak, nyilvántartásainak kezelésénél és a kommunikáció során milyen irodai alkalmazásokat használhat!

Információtartalom vázlata:

  • Az adatrögzítés, összesítés, elemzés, adatszolgáltatás szabályai
  • Dokumentációk, levelezések elkészítése, archiválása
  • Az élelmiszertermelésben használt összesítők, jelentések, dokumentációk elkészítése
  • Bemutatók, előadások, oktatási anyagok elkészítésének és prezentációjának lehetőségei