19.
Ön az üzemhez
tartozó mintabolt vezetője. Ismertesse milyen értékesítési
módot alkalmazna az Ön által tanult szakmában gyártott termékek
eladásakor, döntését indokolja! Hogyan alakítaná ki a bolt
belső és külső
terét?
A
kereskedelem fogalma
A kereskedelem
a termelés
és a fogyasztás
közé beépülő közvetítés, amely biztosítja, hogy a megtermelt
javak eljussanak a
fogyasztóhoz, illetve a termelő eladhassa eladásra termelt áruját.
A
kereskedelem az
áru forgalmazását lebonyolító nemzetgazdasági ág. Magában
foglalja az áruk adásvételére irányuló tevékenységeket és az
ezzel foglalkozó gazdasági egységeket.
1. Az
értékesítés fogalma, célja
A
kereskedelmi vállalkozások fő tevékenysége az
áruforgalom lebonyolítása.
Az
áruforgalmi folyamat elemei
a beszerzés, a készletezés és az értékesítés, ezek
közül az értékesítés a meghatározó. A
kereskedelmi munka célja
az áruk értékesítése.
Az értékesítés: a
vevői igény kielégítés tényleges technikai lebonyolítása.
Ahhoz,
hogy egy vállalkozás sikeres legyen, termékét el kell adnia. A
sikeres eladás jelenti egyrészt a vevőkör bővítését, másrészt
pedig a régi vevők megtartását.
Ehhez
három jó módszer: a segítségnyújtás, a tisztességes bánásmód,
az udvarias magatartás. A bolti kiskereskedelmi munka lebonyolítása
sokrétű összetett
feladat.
2. Az értékesítés folyamata: a
vevő fogadása, az áru bemutatása,
az ellenérték elszámolása
és a megvásárolt áru csomagolása
Az
eladás folyamata üzletenként, az alkalmazott értékesítési
módonként sokféle változatban zajlik le, legtöbbször ismétlődő
elemei:
2.1 A vevő fogadása
A vevő
fogadásának két mozzanata
különíthető el:
a vevő üdvözlése
és az üzletben való tájékozódásának segítése.
Nagyon
fontos az első benyomás,
általában az első
pillanatok kialakítják a
hangnemet, és meghatározzák az eladás sikerét vagy kudarcát.
A
vásárlót kedvesen, mosolygósan kell üdvözölni és éreztetni
kell vele, hogy az eladó és az üzlet örömmel áll
rendelkezésére.
A
vásárlók könnyű
tájékozódása, gyors
eligazodása az üzletnek érdeke, feltétele annak, hogy a szükséges
értékesítési forgalmat elérje a kiskereskedelmi egység. A
kiskereskedő üzleti
célján túl a fogyasztói érdekeknek is érvényre kell jutniuk.
Ezért Magyarországon jogszabályok is foglalkoznak a vevők
kötelező tájékoztatásának
előírásával.
2.2 Az áru bemutatása
Az
értékesítési folyamat legfontosabb művelete az áru bemutatása,
a vevő kiszolgálása.
Ennek két formája: az eladó személyes közreműködésével
történő árubemutatás
valamint a személytelen, amelynél az áru önmagát ajánlja. Az
árubemutatás során is arra kell törekedni, hogy az árunak a vevő
szempontjából fontos
tulajdonságai érvényesüljenek. Lehetővé kell tenni, hogy a
vásárló az áru minőségét, használatának, működésének és
kezelésének módját megismerje.
Ha a
vevő által
keresett áru nem kapható, hasonló, helyettesítő
cikket kell ajánlani, vagy
tájékoztatni kell arról, hogy mikorra várható a termék
beszerzése. Alapvetően nem csorbítja az üzlet érdekeit, ha
felvilágosítja a vevőt arról, hogy feltehetően hol kapható a
keresett áru.
Az árut
a vásárló által kért mennyiségben és minőségben kell
kiszolgálni. A nem előrecsomagolt cikkeket a vevő
előtt kell mérni.
2.3Az
áru ellenértékének elszámolása
Az áruk
ellenértékének elszámolása a vásárlás befejező
szakaszában történik. A
vásárolt árukról minden esetben számlát kell kiállítani és
azt a vásárlónak át kell adni. A fizetendő
összeget pontosan kell
megállapítani.
A
számla lehet kézzel írt, vagy pénztárgép által kiállított.
Az áru ellenértékének kifizetésekor a vevőnek visszajáró
pénzt hiánytalanul át kell adni.
Gyakran
előfordul, hogy a vásárló csak a pénztárossal kerül személyes
kapcsolatba az egység dolgozói közül.
Gyors,
pontos, udvarias munkája nyomán az egész boltról kedvező
benyomást szerezhet a
fogyasztó. Ellenkező tapasztalat az egész vállalkozás
eredményességét rontja.
Az
ellenérték elszámolása a kereskedelmi egység vagyoni helyzetét
befolyásoló művelet. Pontatlansága veszteséget okoz.
2.4 A megvásárolt áru csomagolása
A
termékeket elszállításra alkalmas módon kell becsomagolni. Erre
használják a „reklám-táskákat”, melyek a felirataik révén
a csomagolás funkció mellett reklámcélokat is szolgálnak.
Divatcikkeket,
luxusárukat, ajándékokat gyakran díszes csomagolásba teszik az
igényes üzletekben. A tetszetős dobozok, tasakok biztosítják az
áru szállíthatóságát, de az ajándékok titokzatosságát, a
divatcikkek szépségét, a luxusáruk csillogását is fokozzák.
Természetesen ezek a tetszetős, csomagolóeszközök is szolgálnak
reklámcélokat.
3. Az értékesítési módok:
önkiszolgáló, önkiválasztó, minta utáni, hagyományos
Az
értékesítési módok az
alapján különböztethetők meg
egymástól,
hogy a kereskedő
és a vevő milyen
kapcsolatba kerül egymással az adásvétel során,
illetve a vásárló
az áru jellemzőivel közvetlenül megismerkedhet-e.
Az
önkiszolgáló értékesítési mód
A
tömegcikkek árusítására élelmiszerüzletekben,
diszkontáruházakban, áruházakban alkalmazzák
az önkiszolgáló értékesítési módot.
Az
önkiszolgáló értékesítésre
minden olyan árucikk
alkalmas, melyet terjedelménél, súlyánál fogva a vevő
könnyen, saját maga és az
áru épségének veszélyeztetése nélkül képes mozgatni,
csomagolása biztosítja az áru védelmét, és az árucímkével
együtt tartalmaz minden olyan információt, mely a vásárlói
döntéshez szükséges.
Biztosítani
kell a vevő számára
a választék gyors áttekintését és közvetlen hozzáférését
az áruhoz. Az önkiszolgáló rendszer kizárólagosan ritkán
valósítható meg, rendszerint kombinálni kell más kiszolgálási
formával.
Az
egyes árucsoportok helyének kialakításához ismerni
kell, az eladótér különböző
pontjainak hatását az
értékesítésre. A bejárat közelében, a pultoknál és a
pénztáraknál olyan árukat kell elhelyezni, melyeknek a forgalmát
növelni kívánjuk, vagy állandóan magas szinten kell tartani.
A
biztosan keresett cikkeket a bejárattól távol helyezik el azért,
hogy a vásárló kénytelen legyen az eladótéren végighaladni,
így feltehetően rábukkan olyan árura, amit előzetesen
elhatározás nélkül megvásárol. A bejáratnál és a kirakatokon
keresztül is látható területeken különösen tetszetős árukat
célszerű elhelyezni.
A
különleges áruajánlatot, a leértékelt cikkeket feltűnő
helyen, sajátságos
bemutatóeszközök segítségével helyezik ki az eladótérbe.
Az
önkiszolgáló boltban azt is meg kell tervezni, hogy milyen elvet
kövessenek az áruk csoportosítása során.
Célszerű
az együtt keresett cikkeket
egymás közelébe rakni. Az azonos rendeltetésű, eltérő
tulajdonságú cikkeket együtt
kell bemutatni. Ha bizonyos árukat több helyre is kiraknak,
biztosan növelik a forgalmat. Az önkiszolgáló üzletekben
általában hagyni kell a vásárlót nézelődni, válogatni, a
kínálatot alaposan áttanulmányozni. Csak abban az esetben kell
megszólítani a vevőt, ha a mozgása, testtartása, arckifejezése
arra utal, hogy keres valamit, vagy bizonytalankodik, tétovázik.
3.2Az
önkiválasztó értékesítési mód
Az
önkiválasztó értékesítési módot a tartós cikkek eladásánál
alkalmazzák.
Olyan
árukat kell ilyen módszerrel értékesíteni, melynek vásárlására
időt szán a vevő, esetleg elbizonytalankodik, nehezen dönt. Az
önkiválasztó egységben a kirakott kínálatból választ a vevő,
majd a kért árut a raktárból hozza ki számára az eladó. Így
árusítanak cipőt, ruházati cikkeket, stb.
Önkiválasztás
alapján történő értékesítést
célszerű
alkalmazni
minden olyan esetben, amikor az eladásra kínált választék
rendkívül mély, azonban az áruk eladásához valamilyen formában
szükséges a bolt személyzetének közreműködése. Ilyenek
például az iparcikkek, textília, burkolóanyag, szórakoztató
elektronika, ékszer, óra, csillár, bojler, szőnyeg stb.
Az
önkiválasztó egység üzemeltetését az önkiszolgálóhoz
viszonyítva drágítja, hogy nagyobb létszámú személyzetet
igényel. A hagyományos eladással összehasonlítva viszont
élőmunka kímélő értékesítési mód, mely nagyobb
termelékenységet eredményez. Az áruminták bemutatását szolgáló
berendezések az alapvető
célon túlmenően vásárlási
hangulatkeltő, belsőépítészeti funkciót is betöltenek.
3.3A
minta utáni értékesítési mód
A minta utáni értékesítési módot a bemutatótermek, áruházak
alkalmazzák a nagy értékű, nagy terjedelmű, tartós javak
eladásánál. A vevő nem
egy általa előzetesen megszemlélt konkrét árudarabot, hanem a
mintához hasonlót vesz meg. A ténylegesen megvásárolt áruval
csak az adás-vételi ügylet megkötése után kerül kapcsolatba. A
vevő az
árut a fizetés tényét igazoló bizonylat ellenében kapja meg.
Gyakori, hogy az árut a vevő
lakására szállítják, és
ott adják át.
Minta
utáni értékesítést
célszerű
alkalmazni olyan áruk
esetében, melyek terjedelmüknél vagy súlyuknál fogva
alkalmatlanok arra, hogy a fizetést követően a vevő
saját maga szállítsa el a
boltból. Ennek az értékesítési módnak feltétele a
szállítókészség és a minőség garantálása, valamint az
esetleges bolti mulasztás miatt a vevőt ért kár feltétel nélküli
vállalása és gyors elhárítása.
A minta
utáni értékesítés szükségtelenné teszi az áruk beszállítását
az üzletbe, az eladótér feltöltését, az áru eladásra történő
előkészítését. A központi készletből minta után történő
értékesítés gazdaságos
készlettartást és magasabb szintű raktár-technológia
alkalmazását teszi lehetővé.
3.4A
hagyományos értékesítési mód
A
hagyományos értékesítésre
bármelyik bolti
forgalomban lévő áru
alkalmas. Lényegéből adódóan a legmunkaigényesebb, a legkisebb
termelékenységet eredményezi. Alkalmazása csak elkerülhetetlen
esetben célszerű. Ilyen pl. az árunak csak a vevő
jelenlétében elvégezhető
mennyiségi osztása, az
előrecsomagolás hiánya, a különleges áruismeret igénye, az áru
rendkívüli védelmének szükségessége vagy a túlságosan kicsi
eladótér.
A
hagyományos értékesítés leglényegesebb mozzanata az árunak az
eladó személyes közreműködésével történő
bemutatása. A jó eladó
udvariasan, türelmesen, derűsen foglalkozik a vevővel, gondosan
bánik az áruval.
Az
értékesítés során nem a termék jellemzőit kell hangsúlyozni,
hanem azokra az előnyökre kell felhívni a figyelmet, amelyeket
elérhet a vásárló, ha megvásárolja az árut.
4. A
bolt elárusító terének és külső környezetének kialakítása
4.1
Az épület külső képe
A
boltépület külső képe
gyakorolja az első
benyomást a vevőre. Az
épület homlokzatának része: a cégfelirat, a be- és kijárat,
valamint a kirakat. A
cégfelirat
tájékoztatja a vevőket
az áruk jellegéről, a bolt elnevezéséről, üzemeltetőjéről,
s egyben reklámhatású is.
A
be- és kijárat
kialakításánál fontos
szempont a vevőáramlás zavartalanságának biztosítása.
A
kirakat az
egyik leghatékonyabb eszköze a vásárlók figyelmének
felkeltésére.
A
kirakat becsalogathatja, vásárlásra késztetheti a vevőket, de a
rendezetlenség az ellenkező
hatást is kiválthatja.
4.2 A
bolt helyiségei és belső
képe
Az
elárusító helyiség
Az
elárusító helyiség az a terület, ahol az árusítás folyik.
Belső képét
a színek, a burkolat, a világítás és a berendezések együttese
alakítja ki.
A belső
tér kialakításánál
biztosítani kell:
- a
vevők számára kényelmes, kellemes vásárlási környezetet,
- az
eladó részére megfelelő
munkahelyi körülményeket,
valamint a kényelmes, biztonságos
munkavégzés
feltételeit, - az áruk áttekinthető
elhelyezését, állaguk,
minőségük megóvását.
A
színeknek igazodniuk kell az áru jellegéhez. Az
élelmiszerboltokban a fehér szín vagy a hideg színek (pl.
világoskék, világoszöld) a tisztaság és az áruk frissességének
érzetét keltik. Ezen egységeknél a falfelületek lemoshatóságát
is biztosítani kell minimum 1,5 m magasságig, ami csempézéssel
vagy mozaiklap burkolattal érhető
el. A falak, a berendezések
színei és az áruk együtt teremtik meg az üzlet színvilágát.
Az
élelmiszerboltok padlózata nagy igénybevételnek van kitéve,
ezért fontos, hogy a padlóburkolat kopásálló és könnyen
tisztán tartható legyen. Ennek leginkább az ún. hidegpadlózat
felel meg: műkőlap, mettlachi, padlócsempe.
Az
elárusító helyiség megvilágítását úgy kell kialakítani,
hogy
- az
áru természetes színét megőrizze, illetve fokozza,
- a
munkavégzéshez megfelelő
fényerőt biztosítson,
- hívja
fel a figyelmet a termékekre, termékcsoportokra.