20.)
Ön egy élelmiszeripari üzemben vezetői feladatai során irodai
szoftvereket is használ. Mutassa be, hogy az üzem különböző
adatainak, nyilvántartásainak kezelésénél és a kommunikáció
során milyen irodai alkalmazásokat használhat!
Információtartalom
vázlata:
- Az adatrögzítés, összesítés, elemzés, adatszolgáltatás szabályai
- Dokumentációk, levelezések elkészítése, archiválása
- Az élelmiszertermelésben használt összesítők, jelentések, dokumentációk elkészítése
- Bemutatók, előadások, oktatási anyagok elkészítésének és prezentációjának lehetőségei
Az adatrögzítés,
összesítés, elemzés, adatszolgáltatás szabályai
Az
adatok rögzítésének, szolgáltatásának célja, hogy egy adott
termelési folyamattal kapcsolatos adatok megváltoztathatóság
nélkül maradjanak meg. A rögzítéssel utólag visszakereshetőek,
ellenőrizhetőek.
Az
adatszolgáltatás történhet a vezetés, a hatóságok vagy a
munkavállalók felé.
Az
adatok, dokumentumok megőrzésével kapcsolatos szabályokat
jogszabály rögzíti (ilyen pl. a selejtezhetőségre vonatkozó
szabályok).
Dokumentációk,
levelezések elkészítése, archiválása
A
termeléssel kapcsolatosan képződnek nyilvántartások, hivatalos
levelezések, ezeket meghatározott ideig meg kell őrizni. Ezt
irattározásnak nevezzük. Az irattározásra jogszabály
vonatkozik.
Pl.
Bérjegyzéket 10 évig kell megőrizni, iktatókönyv soha nem
selejtezhető.
Az
élelmiszertermelésben használt összesítők, jelentések,
dokumentációk elkészítése
A termelő üzemekben összesítők készülhetnek:
- nyersanyagok beszerzéséről
- beszerzési árak változásáról
- termelési mennyiségekről, termékre időpontra, üzemre, műszakra lebontva
- értékesítésről vevőre, időpontra, szállítási járatra, termékre, értékesítőre lebontva
- selejt termékekről
- munkaidő kihasználtságról
- szállítójárművek üzemanyag felhasználásáról
Fontos, hogy ezek a nyilvántartások rendezett formában
kerüljenek lefűzésre, hogy könnyen visszakereshetőek és
áttekinthetőek legyenek.
Bemutatók,
előadások, oktatási anyagok elkészítésének és
prezentációjának lehetőségei
Bemutatók, prezentációk felhasználhatóak:
- munkavédelmi oktatáshoz
- marketing oktatáshoz
- termékbemutatón
- termelési értekezleten
- minőségbiztosítási értekezleteken
- vezetői beszámolókon