- hús (miozin, aktin=fibrilláris fehérjék)
- tojás
- tej fehérjék
vázfehérjék:
- kollagén: zselatin lesz belőle, kötőszövet, inak, csontok
- elasztán: a rugalmas szövetekben van
- keratin: köröm, haj
tejfehérjék:
- kazeinek
- savófehérjék: albumin, globulin komponensek
tojásfehérjék:
- ovalbumin (legnagyobb mennyiség)
- lizozin
- avidin
- ovomukoid
- ovomucin
sárgájában:
- lipolvitelin HDL
- foszfovitin
- lipovitelinen LDL
Növényi eredetű fehérjék
- gabonafélék
- hüvelyesfélék
- olajmagvak
- zöldségfélék
Gabonafélék:
- búza
- rozs
- árpa
- kukorica tartalékfehérjéi: prolamin, gluterin
Búzafehérjék: sikérfehérjék a gliadin, glutenin, víz hozzáadása jellegzetes térhálós szerkezetet képez.
A rozs összetétele hasonló búzához ,de nem képződik sikér.
árpa: gloulin tartalma nagy
zab: globulin
rizs: gluterin
kukorica: prolamin
A gabonafehérjék nem teljes értékű fehérjék, az aminosav összetételük asszimetrikus pl. nincs lizin, metionin, kriptofán.