2012. november 15., csütörtök

Az élelmiszerekben előforduló fehérjék

Állati eredetű fehérjék:

  • hús (miozin, aktin=fibrilláris fehérjék)
  • tojás 
  • tej fehérjék

vázfehérjék:

  • kollagén: zselatin lesz belőle, kötőszövet, inak, csontok
  • elasztán: a rugalmas szövetekben van
  • keratin: köröm, haj


tejfehérjék:

  • kazeinek
  • savófehérjék: albumin, globulin komponensek


tojásfehérjék:

  • ovalbumin  (legnagyobb mennyiség)
  • lizozin
  • avidin
  • ovomukoid
  • ovomucin

sárgájában

  • lipolvitelin HDL
  • foszfovitin
  • lipovitelinen LDL


Növényi eredetű fehérjék

  • gabonafélék
  • hüvelyesfélék
  • olajmagvak
  • zöldségfélék


Gabonafélék:

  • búza
  • rozs
  • árpa
  • kukorica tartalékfehérjéi: prolamin, gluterin


Búzafehérjék: sikérfehérjék a gliadin, glutenin, víz hozzáadása jellegzetes térhálós szerkezetet képez.
A rozs összetétele hasonló búzához ,de nem  képződik sikér.

árpa: gloulin tartalma nagy
zab: globulin
rizs: gluterin
kukorica: prolamin

A gabonafehérjék nem teljes értékű fehérjék, az aminosav összetételük asszimetrikus pl. nincs lizin, metionin, kriptofán.