2012. november 13., kedd

Penész

alakjuk: változó , fajra, nemzetségenként más
színe: fehér, szürke, kék, fekete
megjelenése: lisztes, lemezes, pókhálószerű
méret: 4 mikron vastag és több centi hosszú

Életmódjuk

táplálkozás: heterotrof

  • szaprofita (lebontó)
  • parazita( élősködő)


levegőigény: aerob (nagy)
vízigény: 15 % alacsony
kémhatás: savas
hőigény: alacsony -10 foktól +10 fokig optimális
szaporodás: ivartalan (spórával)


Fajok

1. Alternanciák: nagy barna colidium, csonthéjasokban és citrusfélékben

2. Aspergilius (kannapenész): zöld majd barnásfekete, flavus -> alfatoxint termel, lisztpenészedést okoz

3. Botnjtis: szürke penész, lágy rothadást okoz (paradicsom, őszibarack)

4. Fuzáriumok: gabonaféléket támadja meg (kukorica), piros pöttyök keletkeznek, F2/T2 toxinokat termelnek (hormonok) -> étvágytalanságot okoznak


5. Cladosporium (fekete penész): fagytűrő, zsírok avasodását okozza  




6. Mucor félék: fejes penészek, fehér vattaszerű (szürke), felelős a liszt dohosodásáért, tojásban is előfordulhat


7. Penicilium nemzetség (ecsetpenészek): kékeszöld színű, liszt, gabonafélék, gyümölcsök

8. Rizopus (ingás penészek) nemzetség: laza, szürkés fehér bevonatot képeznek, hús, kenyér, gyümölcs, liszt




Penészek hasznosítása:

  • sajt érlelés-> kéksajt, camambert sajt (fehér penész)
  • kolbász, téli szalámi
  • gyógyszergyártás
  • bor (aszú)








http://www2.ac-lyon.fr/enseigne/biotech/galerie/champignons/tableau/champignons.html