2012. november 16., péntek

Liszttárolás és a tároláshoz kapcsolódó lisztszállítás ...


A liszttárolás és a tároláshoz kapcsolódó lisztszállítás
A 2 műveletet végző gépek, berendezések
A tárolás feladata megőrizni a minőséget és a mennyiséget a felhasználásig.
A tehnológiai helye a sütőüzemen belüli első művelet.
A liszttároló megoldásokkal szembeni elvárások szerint meg kell felelnie az élelmiszerhigiéniai előírásoknak ( zárt raktér, mosható, fertőtleníthető ).
A liszttárolás kétféle módja: a zsákos liszttárolás és az ömlesztett liszttárolás.
A zsákos liszttárolás eszközei, berendezései: rakodólap, molnárkocsi, emelővillás targonca.
A zsákos liszttárolást különleges- és kisebb mennyiségű liszteknél használják, mikor nem kell tartálykocsival szállítani és silókban tárolni, mivel gazdaságilag nem érné ez meg.
Higéniai előírás, hogy ne a padlón legyen tárolva a zsákos liszt, erre tökéletesen megfelel a rakodólap. A rakodólap megkönnyíti a szállítást, lehetővé teszi a gyors anyagmozgatást, mivel az emelővillás targonca alá tud nyúlni a rakodólapnak. A rakodólapok szabvány szerint készülnek: hossza 1200 mm, szélessége 800 mm.
A molnárkocsi feladata a gyors zsákos liszt mozgatást, de csak egy zsákot tud szállítani, több nem is ajánlott, mivel balesetveszélyes.
Az emelővillás targonca nagymértékben megkönnyíti az anyagok mozgatását. Szerkezetük szerint lehetnek: kézi és gépi erővel működtetett emelőszerkezetek. Az emelőknek több fajtája van: elektromos, hidraulikus emelő (folyadékkal, olajjal működtetett), pneumatikus rendszer azon belül is kétféle van: szívórendszerű és nyomórendszerű szállítás ( légszívásos, a lisztport erős légárammal szívja ki a zsákból).
Az ömlesztett liszt tárolás eszközei, berendezései: siló, tartály, konténer.
Kisüzemekben számítógépes rendszerrel irányítják a lisztadagolást, a be- és a kivitelt. A számítógépes rendszer előnye, hogy biztonságosabb, előre beállítható a csészébe mérendő tömeg, az adatokat és az érvényes utasításokat bármikor képernyőre vihetőek.
Nagyüzemeknél ömlesztve szállítják a lisztet tartálykocsikon, onnan a silókba léglazításos módszerrel juttatják el. A napi tartály az üzemen belül helyezkedik el, 1,0-1,5 napra elegendő liszt fér el benne, ez megkönnyíti a napi leltározást és növeli a termelés biztonságát.
Silók fajtái: vasbeton, acéllemezes, műanyag siló.
Az ömlesztett liszt tárolása során fontos, hogy tudjuk mennyi liszt található a silóban, ezért az anyagszint érzékelő berendezések tájékoztatást adnak a tartály telítettségéről. Működésük szerint megkülönböztetünk membrános vagy kapacitív szintérzékelőt.
Az acéllemez silóknál nincs páralecsapódás, mivel a pneumatikus szállításhoz a légkompresszor a szabadból szívja a levegőt. (16. oldal / 9. ábra Liszttároló lemezsiló)
A műanyagsilóknak az a legnagyobb előnye, hogy nincs korrózió. (17. oldal / 10. ábra Műanyag lisztsiló)
A membrános szintjelző csak tájékoztatást ad a silóban található körülbelüli liszt mennyiségről, míg a kapacitív szintérzékelő pontos értéket tud adni.
A tartálykitároló szerkezeteket használnak tárolósilóknál és napi tartályoknál. A kitárolórendszer megakadályozza a liszt fennakadást, boltozódást és segíti a tároló tartályból való kivezetést. Szerkezetük szerint lehetnek: csigás kitárolók (keverő-, bolygató- vagy kúposcsigás) és léglazításos (fluidizációs) szerkezetek.


A fluidizációs és pneumatikus folyamatok összehasonlítása:
Áramlási jellemzők Pneumatikus Fluid


Levegővel történő vagy levegővel működtetett rendszer. levegő-por keveréknél az áramlás folyadékszerű tulajdonságokat mutat.
Szállítási sebesség
Nyomás különbség
Keverési arány ↑ ↑ (10×)
Ugyanakkora csővezetéken, ugyanannyi levegővel a megnövelt nyomás miatt kb 10× annyi liszt szállítható, mint a pneumatikusnál.
Szerkezeti kialakítás ventilátor Kompreszor (légsűrítő, fúvó)
Gépek, berendezések: 26. oldal / 20. ábra Szívó rendszerű szállítás


27. oldal / 21. ábra Nyomó rendszerű szállítás


29. oldal / 25. ábra Cellás adagoló: A (forgó) cellás adagoló szerkezet egyrészt adagolja a lisztet, másrészt elzárja a levegő útját. A vízszintes tengely körül forgó adagolódob, amelynek celláiba a liszt felül befolyik , alul pedig kihullik.


20. oldal / 15. A léglazításos kitároló működési elve


20.oldal / 16 ábra Fluid silófenék: a siló fenéklapját egy 15 fokos ferde sík alkotja, amely lukacsos anyagból készül, ez lehet textil vagy kerámia.


21. oldal / 17. ábra Napi tartály fluid kitárolóval


32. oldal / 30. ábra Forgódugattyús légsűrítő: forgódugattyús légsűrítő alkalmas a nagyobb nyomás létrehozására.




Szívórendszer: nagyobb szállítási távolság, egy helyről több helyre szállít, tömítetlenség esetén van kiporzás
Nyomóüzem: kisebb szállítási távolság, több helyről szállíthat egy helyre, tömítetlenség esetén nincs kiporzás


Csak nyomóüzem



PNEUMATIKUS SZÁLLÍTÁS


Szívó rendszerű szállítás Nyomó rendszerű szállítás
Ábra Tk. 26. oldal/ 20. ábra Szívó rendszerű szállítás Tk. 27. oldal / 21. ábra Nyomó rendszerű szállítás
Részei:
  • Levegőszűrő
  • garat cellás adagoló
  • leválasztóciklon cellás adagolóval
  • ventilátor
  • tömlős légszűrő cellás adagolóval
  • Légszűrő
  • ventilátor
  • cellás adagoló
  • leválasztó ciklon
  • tömlős légszűrő
Szállítási távolság: Viszonylag rövid távolságokra lehet szállítani (100-200 m) dugulásveszély nélkül. Nagyobb szállítási távolság.
Szállítás: Több helyről lehet anyagot szállítani azonos gyűjtőhelyre. A rendszer elején működő ventilátor az anyagot egyidejűleg több helyre eljuttatja, ha a szállítócső elágazik.
Tömítetlenség: Érzéketlen a rendszer a kisebb tömítetlenségre. Hátránya a tömítetlenségnél a lisztet kifújja, viszont ez jelzi a hibát.
Nyomáskülönbség: Maximum 1 bar Tetszőleges nyomáskülönbség hozható létre.
A szívó és a nyomó rendszer felépítésében azonos, de működési elve különbözik.

A ciklon feladata a levegő-liszt keverék szétválasztása. A ciklon a kettős hatásra választja ki a lisztet a légáramból: a csőből a ciklonba áramló levegő lassul, a centrifugális erő a ciklon falához szorítja. A lisztnek mintegy 95 % -át képes leválasztani.
Szállító cső és csőív köti össze a rendszer gépegységeit.