2013. október 6., vasárnap

3. tétel kereskedelem


Ön élelmiszer előállítást végző üzemet működtet, milyen termelési tényezők szükségesek a létrehozáshoz? Saját forráson kívül milyen lehetőségeket vehet igénybe?


Egy termék előállításában több munkás, több vállalkozás, esetleg több ország működik együtt.

Termelési tényezők:
  • természeti tényezők/ javak pl. fa
  • tőke: pénz, eszköz, tudás
  • emberi munkaerő
  • vállalkozás
Termelési tényező a modern gazdaságban a termelési folyamat során erőforrásokat alakítunk át és árut vagy szolgáltatást hozunk létre.

A termelésnek szükséges erőforrások sokfélék lehetnek:
Erőforrás
Összetevők
Jellemzők
Természeti Víz, föld, szél, Nap energia, bánya kincsek, erdők, tengerpartok amelyek természetes formájukban alkalmasak termelési célokra
Tőke termelési eszköz + pénz Mindazok a termeléssel létrehozott épületek, gépek, berendezések, felszerelések, járművek, alkatrészek, energia, stb... amelyeket a termelésben használnak fel. 
Munka Humán erőforrások megújuló
Vállalkozás Abban különbözik a közönséges munkaerőtől, hogy feladata az összes termelési tényezőt egységbe foglalni, működtetni, irányítani.  Egyéni/ társas vállalkozások
Információ a piacról és annak működéséről; A vállalkozónak a hatékony döntés érdekében megfelelő mennyiségű és minőségű információra van szüksége. 

A gazdaság anyagi javak és szolgáltatások előállításával, forgalmazásával, fogyasztásával foglalkozik.

Termelési tényezők szűkössége a takarékosság ellen: 
A termelési tényezők szűkössége behatárolja a termelési lehetőségeket.
Így állandó ellentmondás keletkezik az igényekben korlátlan szükségletek és az anyagi javak szűkössége között. 
Ez az ami az egyént a társas csoportot és az egész társadalmat gazdálkodásra kényszeríti. 
Gazdálkodásra az erőforrások és a javak céltudatos felhasználását értjük, aminek eredményeként a szükségletek a lehető legmagasabb fokon elégíthető ki. 

A gazdálkodás választások és döntések sorozatából áll.
A választás kényszere a szűkösségből, lehetősége pedig a javak és a gazdasági erőforrások deternatív felhasználásából adódik.
Döntéseivel túlnyomó többségénél az előnyök és hátrányok , a haszon és áldozat egyaránt velejárója elhatározásunknak. 

A munkát, a földet , a tőkét az információt és a vállalkozó készséget is sokféleképp lehet hasznosítani. 

A lehetőségek közül választani kell, mérlegelni kell minden lehetőség előnyét és hátrányát. 
Az egyik alternatíva választása egy vagy több másikból való lemondást, annak feláldozását jelenti.

Mindennek ára van és ez nem csak a gazdasági döntésekre igaz. 
Haszonáldozatról vagy feláldozott haszonról, alternatív költségről minden döntésnél beszélhetünk. 

Gazdaságban ezt ki kell és ki is lehet számítani. 

Feláldozott haszon , alternatív költség az a jelenség , hogy valamely  dolog megszerzése más dolgok feláldozásával jár.

Két végpontja van: anyagi javak előállítása → a termelés → forgalmazás (disztribúció) → elfogyasztás
Termelés: anyagi javak és szolgáltatások előállítása
Fogyasztás: az anyagi javak és szolgáltatások végső felhasználása
Szűkösség, takarékosság: A mai modern társadalomban az emberek nem képesek arra, hogy az összes jószágot, javakat előállítsák amire igényük van. Ha ezt meg is tudnánk tenni a gazdaság akkor is kevésbé hatékony lenne, mint abban az esetben ha bizonyos személyek specializálódnak.

A munkamegosztás hatékonysága mögött több tényező is áll:
  • az emberek képességei különbözőek
  • a javak többségének előállításához más-más szakértelem kell
  • az országok közötti területi különbségek (Délen olajbogyó, citrusfélék)
Szűkösség: a javak túlnyomó része nem áll rendelkezésre, olyan mennyiségben amekkora igény lenne rá, kivéve a szabad javakat.
Hitel felvétel: A vállalkozás ha nem rendelkezik saját vagyonnal/ megtakarítással, akkor vehet fel banktól (biztosító), hitelintézettől. A hitelnyújtás az egyik legfontosabb aktív bankügylet, melynek során a bank nagyobb összeget az ügyfél rendelkezésére bocsájt és így ez a bank számára követelhetővé válik. A pénz használati díja a kamat.

Hitel fajták:
  • Fedezet jellege szerint:
    • fedezet
    • fedezetlen
  • Lejárata szerint:
    • rövid távú (1 évnél kevesebb)
    • közép (1-5 év között)
    • hosszú (5 év felett)
  • Hitel felvevők szerint:
    • lakossági
    • vállalati
    • bankközi hitel
  • Szerződés tartalma szerint:
    • pénzkölcsön
    • kötelezettség vállalás
Hitel formái:
  • Folyószámla hitel: a bank az ügyfél számlájáról túlfizetést teljesít, általában rövid távú likviditási (fizetőképesség) problémák esetén
  • Sima számla hitel: amikor az ügyfélnek 2 számlája van, 1 hitel számla és 1 elszámolási számla, nagyobb összege, több hétre is szól
  • Leszámolási hitel: az ügyfél által benyújtott érték papír pl. részvény, kötvény annak a jelen értékét fizeti ki
Hitel képesség
Hitelfelvétel előtt megvizsgálja a bank a vállalkozást
  • Gazdasági környezet vizsgálata: a bank azt vizsgálja, hogy a vállalkozás eredményesen fog-e működni?
    • Pénzügyi elemzés
    • az ország gazdaságát vizsgálja
    • az iparágazatot vizsgálata
    • vállalkozás pénzügyi adatai
  • Pénzügyi helyzet részletes elemzése:
    • legalább 1 évre visszamenőleg vizsgálják a mérleget és az eredmény kimutatását
    • egyéb kapcsolódási mutató: likviditási mutató, eladósodási mutató és a megtérülés
  • Hitelfedezet: az az érték, amelyet pénzzé téve a hitel visszafizetéséhez szükséges pénz megszerezhető.
A bankárok végleges meggyőzése vállalatunk hitelképességéről akkor történik meg, ha a jövőre vonatkozó reális képet tartalmazó tervet letesszük eléjük.
A hitel fedezete lehet:
  • közvetett: pl. forgóeszköz hitelre ingatlan fedezetet kötni
  • közvetlen, amikor a forgó eszköz hitel fedezete a forgóeszköz
Bankári biztosítékok:
  • személyi: kezesség, bankgarancia
  • tárgyi biztosítékok pl: óvadék, zálog, takarékbetét
A bankgarancia nem ingyen van, az adósság 2-6% között mozog.
A kezesség és a bankgarancia közti különbség, a kezességet magán személy/ vállalat vállalja, a bank garanciát a bank.
Vállalat vezetőség értékelése:

  • minősége alapvetően befolyásolja a vállalat hatékonyságát
  • az emberi tulajdonságait, szakmai végzettségét, tapasztalatait