Fizikai tulajdonságok (meteorológiai)
- hőmérséklet
- szél
- légnyomás
- páratartalom
- szilárd (por, korom, pollen)
- baktériumok, vírusok, spórák
Kémiai összetevők:
- nitrogén 78 %
- oxigén 21 % ezek állandó összetevők
- 1 % :
- változó összetevők (1 hét alatt)
- erősen változó összetevők ( 1 napon belül)
Légszennyező anyagok:
- szén-monoxid
- szén-dioxid
- metán
- ammónia
- freonok
- kén-dioxid
- ózon
- kén-hidrogén
- ólom
Levegő minőséggel kapcsolatos globális problémák:
- üvegházhatás -> kémiai változás
- ózon elvékonyodás
- légköri savasodás (kén-dioxid, nitrogén-dioxid okozza)
Higéniés határérték: a légszennyező anyagok azon koncentrációja a levegőben, amely az emberi egészséget sem rövid , sem hosszú távon nem károsítja.
Vízvédelem
Hidroszféra : földi vizek összessége (felszín alatti vizek, pára, köd is)
A víz újra termelődő (körforgás), öntisztulásra (szennyvíz) képes természeti erőforrás (kitermelése, felhasználása haszonnal jár).
Felhasználása
- iparban (szállító közeg)
- halászat, halgazdálkodás
- mezőgazdaság (öntözés)
- létfenntartás (2-3 liter naponta, élettani minimum, szennyezett víz fogyasztásától sokan halnak meg:kolera, gyermekbénulás)
- közlekedés, szállítás
- energia forrás (vízerőmű)
- emberi kikapcsolódás (sport, üdülés)
- tisztítás
- gyógyítás (gyógyvíz -balneológia)
- tűzoltás
Vízgazdálkodás: a vizek hasznosítása, hasznosítási lehetőségeinek megőrzése, a vizek kártétele elleni védekezés (árvíz, belvíz, erózió)
- vízminőség védelem
- vízmennyiség védelem
- vízzel kapcsolatos társadalmi igények kielégítése
- a víz felhasználás folyamatosan növekszik ( az ipar , mezőgazdaság , kommunális fogyasztók)
Közműolló: a vezetékes ivóvíz hálózatra kötött és a szennyvíz hálózatra kötött települések / lakosok aránya 90%-nak elérhető vezetékes víz , 50-55% szennyvíz csatorna hálózatra kötve
Élelmiszeriparban fontos az ivóvíz.
Vízminőség: környezetvédelem, emberközpontú, a víznek olyan belső lényegi meghatározottsága, amely a társadalom számára hasznos és káros fizikai, kémiai, biológiai tulajdonságai összességében fejeződik ki
Hazánkban 90%- át a felszín alatti vizekből biztosítják. 10% folyók, parti szűréssel, kutakból, ott ahol a meder ezt lehetővé teszi.
- az ivóvíz nem tartalmazhat semmilyen emberre káros baktériumot
- ásványi anyagokat, sókat tartalmaznia kell
- az ivóvíz átlátszó, szagtalan, jó ízű
- a vizek bakterológiai telepek számában jellemző (100 ml vízből kitenyészthető baktérium telepek száma)
- 100 évvel ezelőtt jöttek rá. hogy vannak a vízben baktériumok
- klórral tisztítják a vezetékes vizet (80 mg/ liter)
- anion , kationok (hidrogén-karbonát, klór)
Vízszennyező anyagok:
- nitritek, nitrátok (nitrogén tartalmú műtrágyák, szarvasmarha trágya) -> forralással nem távolítható el
- foszfátok (bekerül a tóba, elszaporodnak a moszatok , elzárják a vizet az oxigéntől, meghalnak a halak)
- kálium
- olaj (óceánok problémája, oxigént zár el)
Vizek öntisztulása: az az oxidációs folyamat , amelynek során az élővizekbe jutott szennyező anyagok elbomlanak , káros hatásuk megszűnik.
Sebessége függ: a higítás arányától, az elkeveredés mértékétől, víz oxigén tartalmától, hőmérséklettől, a lebontó szervezetek számától (baktériumok).
Vízszennyezés elleni lehetőségek:
- szennyvíz tisztítás (gyűjtése, kezelése)
- víz takarékosság ( ahol nem szükséges ott nem ivóvíz minőségű vizet használ fel)
- vizek többszörös felhasználása
- technológiai módosítás: kevésbé káros szennyező anyagok
- termék módosítás / gyártás megszüntetése