2013. október 18., péntek

Levegő és Víz védelem

Levegő: környezeti elem, létünk feltétele, hogy megfelelő minőségben és mennyiségben jelen legyen

Fizikai tulajdonságok (meteorológiai)

  • hőmérséklet
  • szél
  • légnyomás
  • páratartalom 
  • szilárd (por, korom, pollen)
  • baktériumok, vírusok, spórák


Kémiai összetevők:

  • nitrogén 78 %
  • oxigén 21 %  ezek állandó összetevők
  • 1  % :  
    • változó összetevők (1 hét alatt)
    • erősen változó összetevők ( 1 napon belül) 


Légszennyező anyagok:

  • szén-monoxid
  • szén-dioxid
  • metán
  • ammónia
  • freonok
  • kén-dioxid
  • ózon
  • kén-hidrogén
  • ólom


Levegő minőséggel kapcsolatos globális problémák: 

  • üvegházhatás -> kémiai változás
  • ózon elvékonyodás 
  • légköri savasodás (kén-dioxid, nitrogén-dioxid okozza)

Higéniés határérték: a légszennyező anyagok azon koncentrációja a levegőben, amely az emberi egészséget sem rövid , sem hosszú távon nem károsítja.



Vízvédelem 


Hidroszféra : földi vizek összessége (felszín alatti vizek, pára, köd is)
A víz újra termelődő (körforgás), öntisztulásra (szennyvíz) képes természeti erőforrás (kitermelése, felhasználása haszonnal jár).

Felhasználása

  • iparban (szállító közeg)
  • halászat, halgazdálkodás
  • mezőgazdaság (öntözés)
  • létfenntartás (2-3 liter naponta, élettani minimum, szennyezett víz fogyasztásától sokan halnak meg:kolera, gyermekbénulás)
  • közlekedés, szállítás
  • energia forrás (vízerőmű)
  • emberi kikapcsolódás (sport, üdülés)
  • tisztítás
  • gyógyítás (gyógyvíz -balneológia)
  • tűzoltás


Vízgazdálkodás: a vizek hasznosítása, hasznosítási lehetőségeinek megőrzése, a vizek kártétele elleni védekezés (árvíz, belvíz, erózió)

  • vízminőség védelem
  • vízmennyiség védelem
  • vízzel kapcsolatos társadalmi igények kielégítése
  • a víz felhasználás folyamatosan növekszik ( az ipar , mezőgazdaság , kommunális fogyasztók)

Közműolló: a vezetékes ivóvíz hálózatra kötött és a szennyvíz hálózatra kötött települések / lakosok aránya 90%-nak elérhető vezetékes víz , 50-55% szennyvíz csatorna hálózatra kötve


Élelmiszeriparban fontos az ivóvíz.

Vízminőség: környezetvédelem, emberközpontú, a víznek olyan belső lényegi meghatározottsága, amely a társadalom számára hasznos és káros fizikai, kémiai, biológiai tulajdonságai összességében fejeződik ki

Hazánkban 90%- át a felszín alatti vizekből biztosítják. 10% folyók, parti szűréssel, kutakból, ott ahol a meder ezt lehetővé teszi.


  • az ivóvíz nem tartalmazhat semmilyen emberre káros baktériumot 
  • ásványi anyagokat, sókat tartalmaznia kell
  • az ivóvíz átlátszó, szagtalan, jó ízű
  • a vizek bakterológiai telepek számában jellemző (100 ml vízből kitenyészthető baktérium telepek száma)
  • 100 évvel ezelőtt jöttek rá. hogy vannak a vízben baktériumok 
  • klórral tisztítják a vezetékes vizet (80 mg/ liter)
  • anion , kationok (hidrogén-karbonát, klór)


Vízszennyező anyagok: 

  • nitritek, nitrátok (nitrogén tartalmú műtrágyák, szarvasmarha trágya) -> forralással nem távolítható el
  • foszfátok (bekerül a tóba, elszaporodnak a moszatok , elzárják a vizet az oxigéntől, meghalnak a halak)
  • kálium
  • olaj (óceánok problémája, oxigént zár el)


Vizek öntisztulása: az az oxidációs folyamat , amelynek során az élővizekbe jutott szennyező anyagok elbomlanak , káros hatásuk megszűnik.
Sebessége függ: a higítás arányától, az elkeveredés mértékétől, víz oxigén tartalmától, hőmérséklettől, a lebontó szervezetek számától (baktériumok).

Vízszennyezés elleni lehetőségek:

  • szennyvíz tisztítás (gyűjtése, kezelése)
  • víz takarékosság ( ahol nem szükséges ott nem ivóvíz minőségű vizet használ fel)
  • vizek többszörös felhasználása
  • technológiai módosítás: kevésbé káros szennyező anyagok 
  • termék módosítás / gyártás megszüntetése