Információ tartalom vázlata:
- élelmiszer fogalma
- élelmiszer előállítás, előállító és előállítóhely fogalma
- élelmiszertörvény célja
- élelmiszer előállítás általános feltételei
- Magyar Élelmiszerkönyv
Élelmiszer fogalma: élelmiszernek nevezzük azt a fogyasztási cikket, amelyet nagy mennyiségben folyamatosan vesz magához a fogyasztó, alkotórészei beépülnek a szervezetbe. Ezen tulajdonságok következtében az élelmiszerek megfelelő tisztasága és biztonsága különösen fontos tényező.
Élelmiszer előállítás: a feldolgozott élelmiszer előállítása érdekében történő tisztítási, osztályozási, előkészítési, gyártás technológiai, csomagolási, tárolási és szállítási műveletek összessége vagy ezek részműveletei.
Élelmiszer előállító: a feldolgozott élelmiszert előállító élelmiszer-ipari vállalkozó.
Élelmiszer előállító hely: az a létesítmény, amelyben az élelmiszer előállítása történik.
Élelmiszertörvény célja: meghatározza a közfogyasztásra szánt nyers, félkész, kész vagy feldolgozott élelmiszerek előállításának, forgalomba hozatalának és értékesítésének feltételeit oly módon, hogy biztosítsa a fogyasztó érdekeinek, valamint a piaci verseny tisztaságának védelmét és segítse a terméket az országok közötti szabad áramlásában.
A törvény szabályozza az élelmiszerek előállításának általános feltételeit, az új élelmiszerek, új termékek előállítását, a minőségi feltételeket, a forgalomba hozatal és értékesítés feltételeit.
Élelmiszer előállítás általános feltételei
1. Telephely: élelmiszer-ipari üzemet csak olyan helyen szabad létesíteni, amely közegészségügyi , állategészségügyi és közegészségügyi és környezetvédelmi szempontoknak megfelel.
Fontos feltétel az élelmiszer előállításához szükséges megfelelő mennyiségű és minőségű víz jelenléte.
Az üzemen belül a termelő helyiségeket és a munkafolyamatokat alapvetően úgy kell megtervezni és működtetni, hogy a tiszta és a szennyezett övezet jól elkülönüljön egymástól , keresztszennyeződés ne forduljon elő.
pl. Tiszta övezet: csomagolás, hűtés
Szennyezett övezet: hulladék lerakás, állat véreztetés
2. Gyártmánylap: élelmiszer előállítás minden üzemben gyártmánylap alapján történik, ez azt jelenti, hogy minden előállítónak minden termékről gyártmánylapot kell készítenie.
A gyártmánylap a termék receptúrája:
- ennek megfelelően kell a termék csomagolásán a termék jellemzőit feltüntetni
- a terméket a üzemből csak akkor lehet kiszállítani, ha a élelmiszer minősége megfelel a gyártmánylapnak
3. Nyersanyagok: élelmiszert csak az emberi táplálkozásra alkalmas nyers és adalékanyagokból szabad előállítani, melyeket előállítás előtt a laborban kell bevizsgálni.
4. Idegen anyagok az élelmiszerben:
- kémiai szennyeződés
- növényvédő és tisztítószer
- technológia során belekerült szennyeződés
5. Mikrobiológiai szempontok: a hasznos baktériumoktól megkülönböztetjük azokat , amelyek az élelmiszer fogyaszthatatlanná, élvezhetetlenné teszi vagy a fogyasztó egészségkárosodását idézi elő (élelmiszer fertőzés, mérgezés).
Magyar Élelmiszerkönyv:
- az 1976-os M.É.Törvény előírta az Élelmiszerkönyv létrehozását, megalakult a M.É.K. Bizottság , ennek semmi eredménye nem volt, dokumentumok nem jelentek meg ekkor.
- Az 1990-es politikai és gazdasági változások hatására gyorsan át kellett venni az EU gazdasági közösség élelmiszer szabályait, kötelező jellegét meg kell teremteni az EU gyakorlathoz igazodva.
A Magyar Nemzeti
Bizottság titkársági feladatai a Földművelésügyi és
Vidékfejlesztési Minisztérium látja el.
M.É.K. 3
kötetből áll
- kötet: EU-i közösség irányelvének átvételével készült előírásokat és nemzeti termékleírásokat tartalmazza (több száz oldal)
- kötet: A nemzetközi szervezetek ajánlásai és a hazai adottságok figyelembevételével készült ajánlott- irányelveket tartalmazza.
a) ezek alapján kötik a szerződéseket
b) reklamáció esetén a bírósági tárgyalások alapját képezi - kötet: Hivatalos Élelmiszervizsgálati Módszergyűjtemény
Az Élelmiszerkönyv élőírásai és
irányelvei a Magyar Élelmiszerkönyv Bizottság által kidolgozott.
Az Élelmiszerkönyv
Bizottság 15 tagból áll, akiket az élm. vállalkozás, tudomány,
élelmiszer ellenőrzés és a fogyasztóvédelemi szervezetek, a
Magyar Élm. Bizottsági Hivatal , Földművelésügyi és
Vidékfejlesztési Minisztérium, Egészségügyi és Családügyi
Minisztérium, Gazdasági és Közlekedésügyi Minisztérium
képviselőiből a Földművelésügyi Minisztérium nevez ki.