2013. november 26., kedd

2.tétel

Ön technológusként dolgozik egy élelmiszer előállító vállalkozásnál. Ismertesse az élelmiszer előállítás hatósági előírásait.

Információ tartalom vázlata

  • élelmiszer fogalma
  • élelmiszer előállítás, előállító és előállítóhely fogalma
  • élelmiszertörvény célja
  • élelmiszer előállítás általános feltételei
  • Magyar Élelmiszerkönyv


Élelmiszer fogalma: élelmiszernek nevezzük azt a fogyasztási cikket, amelyet nagy mennyiségben folyamatosan vesz magához a fogyasztó, alkotórészei beépülnek a szervezetbe. Ezen tulajdonságok következtében az élelmiszerek megfelelő tisztasága és biztonsága különösen fontos tényező.


Élelmiszer előállítás: a feldolgozott élelmiszer előállítása érdekében történő tisztítási, osztályozási, előkészítési, gyártás technológiai, csomagolási, tárolási és szállítási műveletek összessége vagy ezek részműveletei.

Élelmiszer előállító: a feldolgozott élelmiszert előállító élelmiszer-ipari vállalkozó.

Élelmiszer előállító hely: az a létesítmény, amelyben az élelmiszer előállítása történik.

Élelmiszertörvény célja: meghatározza a közfogyasztásra szánt nyers, félkész, kész vagy feldolgozott élelmiszerek előállításának, forgalomba hozatalának és értékesítésének feltételeit oly módon, hogy biztosítsa a fogyasztó érdekeinek, valamint a piaci verseny tisztaságának védelmét és segítse a terméket az országok közötti szabad áramlásában.
A törvény szabályozza az élelmiszerek előállításának általános feltételeit, az új élelmiszerek, új termékek előállítását, a minőségi feltételeket, a forgalomba hozatal és értékesítés feltételeit.



Élelmiszer előállítás általános feltételei

1. Telephely: élelmiszer-ipari üzemet csak olyan helyen szabad létesíteni, amely közegészségügyi , állategészségügyi és közegészségügyi és környezetvédelmi szempontoknak megfelel.
Fontos feltétel az élelmiszer előállításához szükséges megfelelő mennyiségű és minőségű víz jelenléte.
Az üzemen belül a termelő helyiségeket és a munkafolyamatokat alapvetően úgy kell megtervezni és működtetni, hogy a tiszta és a szennyezett övezet jól elkülönüljön egymástól , keresztszennyeződés ne forduljon elő.
pl. Tiszta övezet: csomagolás, hűtés
Szennyezett övezet: hulladék lerakás, állat véreztetés


2. Gyártmánylap: élelmiszer előállítás minden üzemben gyártmánylap alapján történik, ez azt jelenti, hogy minden előállítónak minden termékről gyártmánylapot kell készítenie.

A gyártmánylap a termék receptúrája:

  • ennek megfelelően kell a termék csomagolásán a termék jellemzőit feltüntetni
  • a terméket a üzemből csak akkor lehet kiszállítani, ha a élelmiszer minősége megfelel a gyártmánylapnak


3. Nyersanyagok: élelmiszert csak az emberi táplálkozásra alkalmas nyers és adalékanyagokból szabad előállítani, melyeket előállítás előtt a laborban kell bevizsgálni.


4. Idegen anyagok az élelmiszerben:

  • kémiai szennyeződés
  • növényvédő és tisztítószer
  • technológia során belekerült szennyeződés


5. Mikrobiológiai szempontok: a hasznos baktériumoktól megkülönböztetjük azokat , amelyek az élelmiszer fogyaszthatatlanná, élvezhetetlenné teszi vagy a fogyasztó egészségkárosodását idézi elő (élelmiszer fertőzés, mérgezés).



Magyar Élelmiszerkönyv:
  • az 1976-os M.É.Törvény előírta az Élelmiszerkönyv létrehozását, megalakult a M.É.K. Bizottság , ennek semmi eredménye nem volt, dokumentumok nem jelentek meg ekkor.
  • Az 1990-es politikai és gazdasági változások hatására gyorsan át kellett venni az EU gazdasági közösség élelmiszer szabályait, kötelező jellegét meg kell teremteni az EU gyakorlathoz igazodva.
A Magyar Nemzeti Bizottság titkársági feladatai a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium látja el.
M.É.K. 3 kötetből áll
  1. kötet: EU-i közösség irányelvének átvételével készült előírásokat és nemzeti termékleírásokat tartalmazza (több száz oldal)
  2. kötet: A nemzetközi szervezetek ajánlásai és a hazai adottságok figyelembevételével készült ajánlott- irányelveket tartalmazza.
    a) ezek alapján kötik a szerződéseket
    b) reklamáció esetén a bírósági tárgyalások alapját képezi
  3. kötet: Hivatalos Élelmiszervizsgálati Módszergyűjtemény

Az Élelmiszerkönyv élőírásai és irányelvei a Magyar Élelmiszerkönyv Bizottság által kidolgozott.

Az Élelmiszerkönyv Bizottság 15 tagból áll, akiket az élm. vállalkozás, tudomány, élelmiszer ellenőrzés és a fogyasztóvédelemi szervezetek, a Magyar Élm. Bizottsági Hivatal , Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium, Egészségügyi és Családügyi Minisztérium, Gazdasági és Közlekedésügyi Minisztérium képviselőiből a Földművelésügyi Minisztérium nevez ki.