2013. november 28., csütörtök

3.tétel Tésztafeldolgozás

Ismertesse a tésztafeldolgozás célját, műveleteit a kenyértészta feldolgozásának technikai megoldásait! 

A tésztafeldolgozás célja, helye a sütőipari gyártástechnológiában.
A tésztafeldolgozó gépek csoportosítása.
 Az osztás, mérés, alakítás módjai.
Kenyértészta osztógépek.
Kenyértészta gömbölyítőgépek.
Kenyértészta hosszformázó gépek.

A feldolgozás hatása a tészta szerkezetére.




Tésztafeldolgozás célja: a megfelelő forma és tömeg kialakítása
Helye a technológiában: a tésztakészítés után és a kelesztés előtt


1. Az osztás, mérés, alakítás módjai

Osztás: 

  • lehet gépi/ kézi
  • 1 db-ra (pl. kenyereknél) Egyszerű osztás
  • több db-ra (pl. péksütemény 30 db ) Összetett osztás  

Mérés: 

  • feladási tömeg 15-20%-al mindig nagyobb , mint a kész termék tömeg, mert sülési-hülési veszteség van
  • a fajlagos felület befolyásolja a feladási tömeget



Alakítás módjai

  • Egyszerű
    • kenyerek
    • 1 db formázunk egyszerre
    • kenyérformák: 
      • kerek 
      • molnár kenyér 
      • kocsma kenyér 
      • bagett 
      • forma kenyér 
  • Összetett:
    • alapműveletei:
      • osztás
      • mérés
      • gömbölyítés
      • pihentetés (olajozás)
      • osztás
      • gömbölyítés
      • pihentetés
      • sodrás
      • fonás