Ismertesse a tésztafeldolgozás célját, műveleteit a kenyértészta feldolgozásának technikai megoldásait!
A tésztafeldolgozás célja, helye a sütőipari gyártástechnológiában.A tésztafeldolgozó gépek csoportosítása.
Az osztás, mérés, alakítás módjai.
Kenyértészta osztógépek.
Kenyértészta gömbölyítőgépek.
Kenyértészta hosszformázó gépek.
A feldolgozás hatása a tészta szerkezetére.
Tésztafeldolgozás célja: a megfelelő forma és tömeg kialakítása
Helye a technológiában: a tésztakészítés után és a kelesztés előtt
1. Az osztás, mérés, alakítás módjai
Osztás:
- lehet gépi/ kézi
- 1 db-ra (pl. kenyereknél) Egyszerű osztás
- több db-ra (pl. péksütemény 30 db ) Összetett osztás
Mérés:
- feladási tömeg 15-20%-al mindig nagyobb , mint a kész termék tömeg, mert sülési-hülési veszteség van
- a fajlagos felület befolyásolja a feladási tömeget
Alakítás módjai
- Egyszerű:
- kenyerek
- 1 db formázunk egyszerre
- kenyérformák:
- kerek
- molnár kenyér
- kocsma kenyér
- bagett
- forma kenyér
- Összetett:
- alapműveletei:
- osztás
- mérés
- gömbölyítés
- pihentetés (olajozás)
- osztás
- gömbölyítés
- pihentetés
- sodrás
- fonás