2013. február 26., kedd

A növényi eredetű nyersanyagot feldolgozó iparágak és élelmiszerek

1. Malomipari termékek gyártása 

célja: emberi fogyasztásra és állatok takarmányozására használt termékek előállítása

Malomipari termék: azok az élelmiszerek, amelyek gabonafélékből nyerhetőek őrléssel, hántolással vagy pelyhesítéssel.

Csoportosítása:

  • őrlemények pl. liszt
  • hántolt termékek pl. rizs
  • pelyhesített pl. puffasztott rizs

Az előállított termékek értéke döntően a felhasznált alapanyagok és nyersanyagok minőségétől és a feldolgozás szakszerűségétől függ.
Alapanyaga: gabonafélék (búza, kukorica, zab, árpa, rizs, köles)

Hazánkban a legelterjedtebb a búza és a kukorica, fő kenyérgabona.
A gabonafélék fő felhasználási területe az étkezés (sör, szesz, papír, textil, vegyipar).
Fontos táplálkozási szempontból, könnyen emészthető , malomipari őrlemény a búza.

A gabonaszem szerkezete és kémiai összetétele: 

4 fő részből áll:

  • maghéj (67% keményítő) rost, nitrogén, ásványi anyagok, festékanyagok, a gabonaszem 6%-át teszi ki
  • aleuron (12% fehérje) 
  • magbelső (2-2-2 % zsír, cukor, rostanyag) a gabonaszem legfontosabb része, keményítő, fehérje (sikérképző)
  • csíra (13% víz) fehérje, cukor, zsír, ásványi anyagok, vitaminok, a gabonaszem 2%-a


Gabonafélék (Cereáliák)


Rozs 

  • a búzánál igénytelenebb, szárazságtűrőbb
  • vízzel kimosható sikért nem tartalmaz, ezért sikérváz hiányában a tészta gázvisszatartó képessége gyenge, így a belőle készült kenyér tömör, nehezen emészthető
  • rozslisztből önmagában is jó minőségű, táplálkozás-élettani szempontból is értékes kenyér készíthető, de a sütőipar rendszerint búzaliszttel keverve együttesen dolgozza fel


Rizs 


  • Kelet-Ázsia legfontosabb gabonanövénye
  • több mint 6000 rizsfajtát ismerünk
  • igen értékes növény
  • fehérjetartalma kisebb a búzánál, de kedvezőbb esszenciális aminosav összetétele miatt biológiai értéke a gabonafélék között a legnagyobb
  • a rizstermesztő által megtermelt termék, a hántolatlan rozs még nem alkalmas fogyasztásra. A hántolás, amely a hántolatlan rizst megszabadítja a burkaitól, eredménye az előhántolt rizs, Ezután következik egy mechanikai művelet, amelynek segítségével fehérítenek és így kapják a fényezett rizst. A főtt, fényezett rizs gyakorlatilag nem tartalmaz vitaminokat, ez magyarázza a rizs alapú táplálkozású népek között tapasztalható súlyos vitaminhiányt. 
  • A rizs gazdag könnyen emészthető keményítőtartalomban
  • a termesztett mennyiség legnagyobb részét emberi táplálkozásra használják fel, ezenkívül tápszerekhez, müzlikhez, édesipari termékekhez puffasztott állapotban kiváló

Árpa


  • felhasználása sokrétű
  • elsősorban a sütőiparban használják, de a kenyere könnyen szárad és nehezen emészthető
  • hazánkban az állatok takarmányozására használják inkább


Zab


  • állati takarmányozásra használják, elsősorban lovak
  • emberi fogyasztásra pl. zabpehely, zabdarát, zablisztet használunk