2013. február 7., csütörtök

Speciális minőségbiztosítási, higiéniai oktatás

http://szakacsesti.uw.hu/1428_sz-biztv-modul.pdf

http://www.haccp-abc.hu/haccp-2/


Rendszeres HACCP és higiéniai oktatás

A HACCP rendszer gyakorlati bevezetése előtt, illetve az aktuális HACCP célkitűzésekről, az eredményekről, a HACCP rendszerben történő változásokról szükség szerint, de legalább évente egyszer HACCP oktatást szervezünk azoknak a munkatársaknak, akiknek a rendszer működtetésében szerepük van, különös tekintettel a CCP felügyelettel megbízott munkatársakra. Az oktatás megtartását és a részvételt az Oktatási jegyzőkönyvben dokumentáljuk.
A higiéniai ismeretekről és feladatokról évente egyszer ugyancsak oktatást szervezünk az összes dolgozó számára, amelynek megszervezése, végrehajtása és dokumentálása az előbb meghatározott módon történik. Amennyiben a rendszerben résztvevő dolgozót a korábbiaktól eltérő feladat elvégzésével bíznak meg a tevékenység megkezdése előtt a szükséges higiéniai, élelmiszer-biztonsági és munkavédelmi ismeretek oktatását elvégezzük, amelyet ugyancsak az Oktatási jegyzőkönyvben dokumentálunk.

Új belépő dolgozók oktatása

A belépő új dolgozók a munkavégzésükhöz szükséges ismeretek megszerzését biztosító képzésben részesülnek, amelyek a következők:
  • Higiéniai oktatás,
  • Általános HACCP ismeretek oktatása,
  • Az adott munkahelyen végzendő tevékenység elvégzéséhez szükséges ismeretek oktatása.
Az oktatás után a részt vett dolgozók tesztlapot töltenek ki. A sikeres vizsga feltétele maximum 10% hibapont lehet. Azok a dolgozók, akik nem felelnek meg folyamatos oktatásban részesülnek (ennek ideje változó de kb. maximum három hónap) és utána újbóli vizsgát kell tenniük.

OKTATÁSI TEMATIKA

A HACCP rendszer keretében végzett közegészségügyi, élelmiszer-higiéniai, minőségügyi és környezetvédelmi emeltszintű KERESKEDELMI vezetői képzés
Közegészségügyi, élelmiszer-higiéniai ismeretek
A közegészségügy általános feladatai különös tekintettel az élelmezés-egészségügyi hatósági és felvilágosítói munkára. A közegészségügy kapcsolata a népegészségüggyel, szervezeti működése Magyarországon.
Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI. törvény általános előírásai valamint a hozzá kapcsolódó és érvényben lévő aktuális jogszabályok, rendeletek, továbbá a Magyar Élelmiszerkönyv (Codex Alimentarius) előírásai. Az értékesítéssel kapcsolatos közegészségügyi, élelmiszer-higiéniai szabályokról szóló rendeletek ismertetése.
Kereskedelmi tevékenység folytatását előíró együttes rendeletek az élelmiszerek előállításának és forgalmazásának élelmiszer-higiéniai feltételeiről.

Táplálkozás-élettani alapfogalmak
A tápanyagokról általában. A táplálkozás és az egészség kapcsolata.

Élelmiszer-mikrobiológiai alapfogalmak
Mikroorganizmusok csoportosítása (vírusok, gombák, baktériumok). Mikroorganizmusok élettevékenysége, az élettevékenységet befolyásoló tényezők. Anyagcsere-termékek, toxinok. Emberi betegséget okozó (Pathogén) mikrobák. Élelmiszerfertőzések, élelmiszermérgezések. Leggyakoribb élelmiszerfertőzést és élelmiszermérgezést okozó mikroorganizmusok jellemzése a kórképek alapján.

Élelmiszer-toxikológiai alapismeretek
A méreg meghatározása, csoportosítása, hatásmechanizmusa. Dózis alapfogalmak. Baktérium-toxinok szerepe az élelmiszer mérgezéseknél.

Teendők élelmiszerfertőzések és élelmiszermérgezések esetén
Fertőtlenítőszerek hatásmechanizmusa. Fertőtlenítési technológiák végrehajtása, ellenőrzése, dokumentálása.

Járványügyi alapfogalmak
Az epidemiológiai triász ismertetése (fertőző forrás – fertőzés terjedése – fogékony szervezet). Egészségügyi, állategészségügyi és élelmiszer technológiai szakfeladatok az élelmiszerfertőzés megakadályozásában. Teendők járványok előfordulása esetén.

Település- és környezet-egészségügyi alapismeretek
Ivóvízhigiéne. Vízvizsgálatok jelentősége. Szennyvízelvezetési- és elhelyezési problémák. Szemét és veszélyes hulladékkezelés. Rovar és rágcsálók elleni védekezés alapjai.

Minőségügyi élelmiszer-biztonsági ismeretek (HACCP)
Az élelmiszer-biztonság jogi előírásai és szabályozása. Élelmiszerek mikrobiológiai biztonsága. Élelmiszerek fizikai, kémiai-toxikológiai biztonsága. A jó értékesítési gyakorlat és a jó higiéniai gyakorlat ismertetése. A HACCP rendszer alapelvei, felépítése, működtetése. Veszélyek elemzése, kockázatbecslés. Kritikus szabályozási pontok rendszere. Helyesbítő tevékenységek. A HACCP rendszer gyakorlati alkalmazása az adott munkahelyen. A vezetők szerepe a HACCP rendszer megfelelő működtetésében.

Környezetvédelmi alapismeretek
Az Élelmiszer Törvény környezetvédelmi előírásai. A veszélyes hulladékokról rendelkező kormányrendelet előírásai. Veszélyes hulladékok gyűjtése, elszállíttatása és adminisztrálása.

Személyi higiénia általános előírásai
Orvosi alkalmassági vizsgálatok rendje. A dolgozó kötelességei a személyi higiéniával kapcsolatban. A személyi higiénia oktatási és ellenőrzési dokumentálási rendje.

Tulajdonos / cégvezető kötelessége
Tulajdonos / cégvezető kötelessége Az oktatás megszervezéséről a tulajdonos vagy a cégvezető köteles gondoskodni, és nyilvántartást vezetni. Minden élelmiszeriparban (gyártás, kereskedelem, vendéglátás) dolgozóknak a munkába lépést követen, 30 napon belül élelmiszer-higiéniai, illetve HACCP vizsgát kell tenniük, és évenként HACCP továbbképzésen kell részt venniük.