2013. február 1., péntek

Az élesztős tészták készítése során előforduló hibák


Az élesztős tészták készítése során előforduló hibák


1./ Lassú a tészta beérése:
  • kevés élesztővel készítettük a tésztát,
  • hideg tejjel gyúrtuk meg a tésztát,
  • túl meleg tejjel gyúrtuk meg a tésztát az élesztősejteket leforráztuk készítsünk új kovászt, és gyúrjuk a tésztába.
  • kovásszal készült tésztáknál: hűvös, vagy éretlen volt a kovász.

2./ Túlérett a tészta:
  • másik tésztát készítünk, és ezzel összegyúrjuk a túlérett tésztát.

3./ Színtelen a tészta:
  • a szükségesnél kevesebb cukorral készült a tészta,
  • nem kenték meg kétszer a süteményt,
  • nem volt elég meleg a kemence.

4./ A fonott készítmények felülete bőrös, ráncos:
  • hideg levegő érte a tésztát, vagy túl száraz volt a kelesztő-tér.
  • a bőrös felületű tészta fonatai egybefolynak, és sütéskor a tésztából távozó gőzök meg is repesztik a süteményt.
  • kijavítása: tejes ecsettel megnedvesítjük a tészta felületét vagy párásabb sütőtérben sütjük.

5./ A plunder tésztából készült sütemény lapos marad, a zsiradék egy része kifolyik a
tésztából:
  • a margarintömb fagyos volt, a nyújtás és a hajtogatás közben kiszakította a tésztát.
  • keveset vagy túl sokat hajtogattuk a tésztát.

6./ A pozsonyi tészta sütés közben megreped:
  • lágy volt a tészta,
  • a megengedettnél több vagy lágyabb volt a töltelék,
  • sok cukorral készült a töltelék.

7./ A pozsonyi kifli, bejgli márványozottsága nem kielégítő:
  • a megengedettnél magasabb hőmérsékleten érleltük a tésztát,
  • túl forró volt a sütő,
  • nem tartottuk be a kenés, pihentetés előírásait.