Az élesztős tészták készítése során előforduló hibák
1./ Lassú a tészta beérése:
- kevés élesztővel készítettük a tésztát,
- hideg tejjel gyúrtuk meg a tésztát,
- túl meleg tejjel gyúrtuk meg a tésztát az élesztősejteket leforráztuk készítsünk új kovászt, és gyúrjuk a tésztába.
- kovásszal készült tésztáknál: hűvös, vagy éretlen volt a kovász.
2./ Túlérett a tészta:
- másik tésztát készítünk, és ezzel összegyúrjuk a túlérett tésztát.
3./ Színtelen a tészta:
- a szükségesnél kevesebb cukorral készült a tészta,
- nem kenték meg kétszer a süteményt,
- nem volt elég meleg a kemence.
4./ A fonott készítmények felülete
bőrös, ráncos:
- hideg levegő érte a tésztát, vagy túl száraz volt a kelesztő-tér.
- a bőrös felületű tészta fonatai egybefolynak, és sütéskor a tésztából távozó gőzök meg is repesztik a süteményt.
- kijavítása: tejes ecsettel megnedvesítjük a tészta felületét vagy párásabb sütőtérben sütjük.
5./
A plunder tésztából készült sütemény lapos marad, a zsiradék
egy része kifolyik a
tésztából:
tésztából:
- a margarintömb fagyos volt, a nyújtás és a hajtogatás közben kiszakította a tésztát.
- keveset vagy túl sokat hajtogattuk a tésztát.
6./ A
pozsonyi tészta sütés közben megreped:
- lágy volt a tészta,
- a megengedettnél több vagy lágyabb volt a töltelék,
- sok cukorral készült a töltelék.
7./ A
pozsonyi kifli, bejgli márványozottsága nem kielégítő:
- a megengedettnél magasabb hőmérsékleten érleltük a tésztát,
- túl forró volt a sütő,
- nem tartottuk be a kenés, pihentetés előírásait.