Ez egy befejező, kikészítő művelet. A termék tetszetőssé, kívánatossá tétele, hosszabb eltarthatóság miatt alkalmazzuk a díszítést.
Miért gépesítünk?
- Humán oldal
- nehéz fizikai munka kiváltása
- monoton munka elkerülése
- veszélyes, egészségre káros munkavégzés kiváltása
- Gazdasági oldal
- gyors
- mennyiségi termelés
- egyenletesebb, "pontosabb"
- gazdaságosabb termelés
- nem feltétlenül olcsó
A Gépekről amiket használunk díszítéshez:
Csokoládé temperáló gép: műveletei a keverés, melegítés, hűtés , hőn tartás; akkor használunk temperáló gépek , amikor ipari csokoládéval dolgozunk.
Temperálás célja: a stabil kristálymódosulat megvalósítása az előírt mértékű felmelegítéssel, hűtéssel, majd ismételt felmelegítéssel. (H ábra)
Csokoládé melegítő megtartja a feldolgozható állapotot. ( I ábra)
Fondán gép (keverőkaros habfúvó): Fondán gyártásakor célunk olyan mikrokristályos anyagot előállítani, amelynek 50-55% szilárd cukor, 45-50% pedig túltelített cukoroldat. Fondánnal díszíthetünk, fecskendezhetünk, áthúzhatunk puncs tortát, mynont, Eszterházy tetőt. ( O ábra)
Hengergép: feladata a finom aprítás. Cukrászatban marcipán, praliné és nugát készítésekor használunk hengergépet.
Működése: a hengerek egymással szemben forognak, de fordulatszámuk különböző, az anyag mindig a gyorsabb hengerre tapad, arról nem válik le, a második megmunkáló hézag kisebb az elsőnél. A hengereket márványból készítik, felmelegszenek , ezért hűlési szünetet kell tartani.
(P ábra)
Zselészóró ( T ábra) Festékszóró ( S ábra): Desszertek és gyümölcstorták felületét zselével fényezzük. Színezéshez festékszórót használunk pl. marcipán gyümölcsök, zöldségek készítésénél.