2014. február 4., kedd

5.tétel


Élelmiszer termeléssel és forgalmazással foglalkozó üzem telepítését végzi. Ismertesse a legfontosabb telepítéshez kapcsolódó jogszabályi előírásokat.
Információ tartalom vázlata:
  1. legfontosabb törvények, rendeletek
  2. szabhatóságok és engedélyeik
  3. üzem helyének kiválasztása
  4. engedélyeztetési eljárás

1. Legfontosabb törvények, rendeletek

a) 2008. évi XLVL. (46.) törvény az élelmiszerláncról
törvény célja: a fogyasztók egészségének , a fogyasztók és a vállalkozások érdekeinek a védelme, valamint a biztonságos ill. a megfelelő minőségű élelmiszer előállításhoz, továbbá az élelmiszerek nemzetközi kereskedelméhez szükséges garanciák biztosítása.
- a további célja az emberi fogyasztásra kerülő, valamint az élelmiszerek alapanyagául szolgáló valamint a takarmányozásra szánt növények szennyeződéstől mentes termőföldön történő termesztésének az elérése.

b) A törvény hatálya kiterjed :
  • az élelmiszer termelésre, előállításra, szállítására, forgalomba hozatalára
  • a vadon élő növények begyűjtésére, a kifogott hal és az elejtett vad szállítására, felhasználására
  • az élelmiszerrel érintkezésbe kerülő termék, csomagolóanyag, eszköz, gép előállítására és forgalomba hozatalára
  • az élelmiszer, a takarmány, az élőállat szállító járművére és azok fertőtlenítésére
  • állatok szállítására, levágására, gyógykezelésére
  • növényvédelmi gép forgalomba hozatalára
  • növényvédőszer forgalomba hozatalára, üzemeltetésére
  • laboratóriumok tevékenységére
  • nem terjed ki a törvény alkalmazási köre az élelmiszerek magán háztartásban , kizárólag saját fogyasztásra történő előállítására

    Élelmiszerbiztonság hazai jogforrásai

    A jogszabályozásban a törvények a legmagasabb szintű jogszabályok. Ezek áltlános és keretrendelkezések. A törvények végrehajtására általában ágazati vagy miniszteri rendeletek szolgálnak.

    A ) Élelmiszer törvény 1995. évi XC. törvény:
    • e törvény célja, hogy meghatározza a közfogyasztásra szánt nyers, félkész vagy feldolgozott élelmiszerek előállításának , forgalomba hozatalának és értékesítésének feltételeit oly módon, hogy biztosítsa a fogyasztó egészségének, érdekeinek , valamint a piaci verseny tisztaságának védelmét, a termékek országok közötti szabad áramlását.
    • A törvény szabályozza az élelmiszerek előállításának általános feltételeit. Az új élelmiszerek, új termékek előállítását, a minőségi feltételeket, a forgalomba hozatal és értékesítés feltételeit.

    B ) Egészségügyi törvény 1997. évi CLIV. (154.) törvény:
    • a törvény célja elősegíteni az egyén és ezáltal a lakosság egszségügyi állapotának a javítását (egészségügyi hatóság: ÁNTSZ)
    • az élelmiszerek vonatkozásában a törvény rendelkezik a környezet és településegészségügyről , valamint az élelmezés és táplálkozás egészségügyről
    • a környezet egészségügy esetén rendszeresen vizsgálni kell a talaj, a felszín és a felszín alatti vizek , valamint az ivóvíz, továbbá a levegő szennyezettségét, a szennyvízkezelést, a szilárd hulladék elhelyezését , mindezek károsító tényezőit.
      Nemzeti Élelmiszer Bizottsági Hivatal (NÉBIH)
      Élelmiszer és Takarmány Bizotsági Igazgatóság (ÉTBI)
    Az Élelmezés Egészségügy feladata:
    • mikrobiológiai , vegyi és sugárzóanyag szennyezettségének vizsgálata
    • rendszeres ellenőrzés az ellátásban és a forgalmazásban
    • higiéniai következmények meghatározása
    • mérgezések, fertőzések kivizsgálása, nyilvántartása a további károsítások megelőzése