Élelmiszer
termeléssel és forgalmazással foglalkozó üzem telepítését
végzi. Ismertesse a legfontosabb telepítéshez kapcsolódó
jogszabályi előírásokat.
Információ
tartalom vázlata:
- legfontosabb törvények, rendeletek
- szabhatóságok és engedélyeik
- üzem helyének kiválasztása
- engedélyeztetési eljárás
1. Legfontosabb
törvények, rendeletek
a) 2008. évi XLVL. (46.) törvény az
élelmiszerláncról
törvény célja:
a fogyasztók egészségének , a fogyasztók és a
vállalkozások érdekeinek a védelme, valamint a biztonságos ill.
a megfelelő minőségű élelmiszer előállításhoz, továbbá az
élelmiszerek nemzetközi kereskedelméhez szükséges garanciák
biztosítása.
- a
további célja az emberi fogyasztásra kerülő, valamint az
élelmiszerek alapanyagául szolgáló valamint a takarmányozásra
szánt növények szennyeződéstől mentes termőföldön történő
termesztésének az elérése.
b) A törvény hatálya kiterjed
:
- az élelmiszer termelésre, előállításra, szállítására, forgalomba hozatalára
- a vadon élő növények begyűjtésére, a kifogott hal és az elejtett vad szállítására, felhasználására
- az élelmiszerrel érintkezésbe kerülő termék, csomagolóanyag, eszköz, gép előállítására és forgalomba hozatalára
- az élelmiszer, a takarmány, az élőállat szállító járművére és azok fertőtlenítésére
- állatok szállítására, levágására, gyógykezelésére
- növényvédelmi gép forgalomba hozatalára
- növényvédőszer forgalomba hozatalára, üzemeltetésére
- laboratóriumok tevékenységére
- nem terjed ki a törvény alkalmazási köre az élelmiszerek magán háztartásban , kizárólag saját fogyasztásra történő előállítására
Élelmiszerbiztonság hazai jogforrásaiA jogszabályozásban a törvények a legmagasabb szintű jogszabályok. Ezek áltlános és keretrendelkezések. A törvények végrehajtására általában ágazati vagy miniszteri rendeletek szolgálnak.A ) Élelmiszer törvény 1995. évi XC. törvény:- e törvény célja, hogy meghatározza a közfogyasztásra szánt nyers, félkész vagy feldolgozott élelmiszerek előállításának , forgalomba hozatalának és értékesítésének feltételeit oly módon, hogy biztosítsa a fogyasztó egészségének, érdekeinek , valamint a piaci verseny tisztaságának védelmét, a termékek országok közötti szabad áramlását.
- A törvény szabályozza az élelmiszerek előállításának általános feltételeit. Az új élelmiszerek, új termékek előállítását, a minőségi feltételeket, a forgalomba hozatal és értékesítés feltételeit.
B ) Egészségügyi törvény 1997. évi CLIV. (154.) törvény:- a törvény célja elősegíteni az egyén és ezáltal a lakosság egszségügyi állapotának a javítását (egészségügyi hatóság: ÁNTSZ)
- az élelmiszerek vonatkozásában a törvény rendelkezik a környezet és településegészségügyről , valamint az élelmezés és táplálkozás egészségügyről
- a környezet egészségügy esetén rendszeresen vizsgálni kell a talaj, a felszín és a felszín alatti vizek , valamint az ivóvíz, továbbá a levegő szennyezettségét, a szennyvízkezelést, a szilárd hulladék elhelyezését , mindezek károsító tényezőit.Nemzeti Élelmiszer Bizottsági Hivatal (NÉBIH)Élelmiszer és Takarmány Bizotsági Igazgatóság (ÉTBI)
Az Élelmezés Egészségügy feladata:- mikrobiológiai , vegyi és sugárzóanyag szennyezettségének vizsgálata
- rendszeres ellenőrzés az ellátásban és a forgalmazásban
- higiéniai következmények meghatározása
- mérgezések, fertőzések kivizsgálása, nyilvántartása a további károsítások megelőzése