2014. február 18., kedd

8.tétel minőségügyi ismeretek

Ön élelmiszer-ipari üzemben minőségbiztosítási teendőket lát el. Ismertesse a HACCP rendszer lényegét, megvalósításának lépéseit.
Élelmiszer-biztonság fogalma
HACCP jelentősége, hatálya
HACCP alapelvek
HACCP elemzés lépései
A rendszer üzemi dokumentációja
Élelmiszer-biztonság: annak biztosítása a termelés, az élelmiszer előállítás, tárolás és forgalomba hozatal teljes folyamatában , hogy az élelmiszer nem veszélyeztetett a végső fogyasztó egészségére, ha azt rendeltetési célnak megfelelően készíti el és fogyasztja.
HACCP hatálya
Nemzetközileg elfogadott systematikus módszer az élelmiszerek megteremtése, a lehetséges kockázatok és veszélyek azonosítására, értékelése és kezelése révén. A HACCP az élelmiszer gyártás prevenciós (szó jelentése: megelőzés) rendszere. Veszélyelemzés kritikus kontroll pont.
A MÉK végrehajtási rendelete kimondja, hogy az élelmiszer előállítónak veszélyelemző és elhárító rendszereket kell alkalmaznia, hogy biztosítani tudja az élelmiszerek közegészségügyi, élelmiszer-higéniai megfelelőségét.
Rendszer lényege:
  • felismerni a belső folyamatok összefüggéseit
  • megismerni a termék tulajdonságait
  • a technológiát és ezek alapján tudatosan megtervezni a termék biztonságát
Meg kell határozni a kritikus ellenőrzési pontokat, a hozzájuk tartozó kritikus határértéket , és a veszély elhárítására alkalmas módszereket.
M.o-n az élelmiszerekről szóló 1995. évi végrehajtási utasítása rendelkezik a HACCP -módszer alkalmazásáról.
A kidolgozás lépései a MÉK tartalmazza.
HACCP 7 alapelvek
  1. Veszélyek azonosítása:
  • felbecsülni az előfordulás valószínűségét
  • azonosítani a megfelelő intézkedéseket
    Meg kell határozni mindazokat a veszélyeket , amelyek az elkészített élelmiszerben a fogyasztó egészségkárosodását okozhatják. A veszélyek biológiai, mikrobiológiai, kémiai,fizikai eredetű anyagok, melyek a veszélyforrásokon keresztül juthatnak az élelmiszerbe, ideális esetben a teljes élelmiszer-láncra kiterjed.
  1. CCP meghatározása: Azon pontok, eljárások, műveleti lépések meghatározása, amelyek szabályozásával a veszélyek kiküszöbölhetők, megszüntethetők, vagy előfordulásuk az elfogadható mértékre csökkenthető.
  2. A kritikus határértékek megállapítása: annak érdekében, hogy a kritikus pontok szabályozás alatt álljanak határértéket kell megállapítani, amelyek alkalmasak az egyértelmű döntések meghozatalára, időben megtörténik a helyesbítő intézkedés.
  3. A kritikus szabályozási pontokat felügyelő rendszer kidolgozása, bevezetése: ahol a szabályozás szükséges hatékony felügyeleti rendszert kell működtetni.
  4. Javító tevékenységek kidolgozása: azon helyesbítő tevékenység meghatározása, melyet akkor kell alkalmazni, ha a felügyelet jelzi, hogy egy adott CCP nem áll szabályozás alatt.
  5. Helyesbítő (ellenőrzési) tevékenységek meghatározása: a HACCP -rendszer hatékony működésének igazolására szolgáló eljárások megállapítása.
  6. Dokumentációs-rendszer kidolgozása: azért van szükség, hogy ezzel tudjunk bizonyítékot felmutatni a jól elvégzett munkáról.
HACCP -rendszer kiépítésének lépései
Feleljen meg az Élelmiszerkönyv előírásainak, a vállalat vezetése legyen elkötelezett a HACCP iránt , a vezetőség teljes körűen felelős az előállított élelmiszer biztonságáért és minőségéért, minden dolgozó számára biztosítani kell az oktatást és a képzést.
HACCP munkacsoport összeállítása:
  • a csoport összeállítása szakértelem alapján történik
  • a munkacsoport valamennyi tagja ismerje a rendszer felépítését
  • a munkacsoportnak először munkatervet kell készíteni, amelyben rögzítik a HACCP -rendszer kialakításának ütemtervét
Alkalmazási terület meghatározása: meg kell határozni, hogy az elemzés milyen termékre, technológiai sorra ill. munkafolyamatra készüljön.
Termék leírása:
  • termék összetétel
  • felhasznált nyersanyag, adalékanyag, csomagolóanyag
  • vízaktivitás PH, és ezek egymásra gyakorolt hatása
  • előállítási technológia
  • minőség megőrzési / eltarthatósági határidő
  • tárolás, forgalmazás körülményei, követelményei


A tervezett felhasználás meghatározása: a végső felhasználó igényei szerint kell a terméket előállítani.
Folyamatábra készítése:
  • a tevékenység minden lépését, minden felhasznált anyagot tartalmaznia kell az ábrának
  • tartalmaznia kell a kapcsolódó technológiai-műveleti eljárások jellemzőit, azok helyszíni bejárás utáni igazolását