A krémesek
A krémesek
általános jellemzése
A krémesek
gyorsfogyasztásra készülő, tojáskrémmel töltött sütemények.
Tésztájuk:
- vajas tészta és forrázott tészta
Töltelék:
- sárgakrém vagy tojáshabkrém.
Eltarthatósági
idejük:
- 16 óra.
Tömegük:
- 6-8 dkg.
A krémes
sütemények csoportosítása:
- vajas tésztából készült krémesek: krémes,
női szeszély, málnahabos (eperhabos, mogyoróhabos), habroló.
- forrázott tésztából készült krémesek:
képviselőfánk.
A krémes
sütemények készítése
I./ Vajas tésztából:
A gyártás
műveletei:
- a tészta elkészítése ( ismétlés: a vajas tészta készítése!)
- a krémesek töltése, felvágása.
1./ A
krémes lap készítése:
- a négyszer hajtogatott és pihentetett vajas tésztát 4 mm vékonyra nyújtjuk, 20-25 percig pihentetjük, majd sütjük.
2./ Töltés,
felvágás:
- az alsó lapra rákenjük a tölteléket, majd ha kihűlt, a felső lapot is ráhelyezzük.
- töltésnél használhatunk fából vagy fémből készült keretet is, amely megakadályozza a töltelék szétterülését.
- a sütemények alakja rendszerint négyzet, ritkábban téglalap alapterületű. Felvágás után felületüket porcukrozzuk.
Sárgakrém (vaníliakrém):
1 l tej6 tojás
0,3 kg cukor
0,15 kg liszt (hagyományos sárgakrém)
¼ rúd vanília vagy 2 dkg vaníliás cukor.
Készítése:
- a tojássárgáját tejjel hígítjuk, hozzáadjuk a lisztet, és csomótlan pépet készítünk. A többi tejet a cukor felével és a vaníliával felfőzzük. A tojásfehérjéből a cukor másik felével kemény habot verünk.
- a pépet nyílt lángra tesszük, hozzáöntjük a forró tejet, és habverővel állandóan keverve addig főzzük, amíg sűrű nem lesz. Levéve a tűzről óvatosan belekeverjük a tojáshabot. pl. a krémes tölteléke.
A liszt helyett használhatunk
vaníliás krémport (14 dkg) → a krémbe nem főzünk
tojássárgáját.
ajas tésztából készíthető termékek:
1./ Krémes:
- töltelék:
sárgakrém, 3-4 cm vastagon.
- négyzet alakú darabokra vágjuk, porcukrozzuk.
2./ Női
szeszély:
- töltelék:
tojáshabkrém, 6-7 cm vastagon.
Tojáshabkrém: 1 db tojásfehérje
(30 g)
7-10 dkg cukor30 g víz
- tojásfehérjénként 7-10 dkg cukrot vízben oldunk és besűrítjük a cukoroldatot. Közben a tojásfehérjét kemény habbá verjük, állandó keverés mellett belecsurgatjuk a cukorszörpöt. Lassú keveréssel langyosra hűtjük.
- készíthetjük úgy is, hogy a cukor 1/3-át hidegen a habhoz adjuk, és 2/3 részéből készítünk főzetet. pl. habroló, krémes-habos, Rákóczi túrós.
- gyümölcsös tojáshabkrém: gyümölcsvelővel készítjük.
- a négyzet alakú süteményeket porcukrozzuk.
3./
Málnahabos:
- töltelék:
málnahabkrém (málnavelő + citromsav + rózsaszínűre festett
tojáshab), 6-7 cm vastagon.
- készülhet felső lap nélkül is, ekkor a megbőrösödött málnahabkrémet: áthúzzuk csokoládéval, vagy kakaóporral meghintjük, vagy felszeletelés után málnával díszítjük.
- mintájára: eper, meggy, kávé, mogyoró, csokoládéhabos.
4./ Habroló:
- vajas tésztát kinyújtjuk, 3 cm széles csíkokra vágjuk, bekenjük tojással, és feltekerjük enyhén kúpos habroló-csőre.
- kisütés után a rolókat tojáshabkrémmel betöltjük, porcukrozzuk.
II./ Forrázott tésztából:
A
gyártás műveletei:
- előkészítő műveletek,
- tésztakészítés reszteléssel,
- a tészta alakítása,
- sütés,
- vágás, töltés, díszítés.
Tésztakészítés:
- az 1:1 arányú zsiradékot és folyadékot, a sóval és a cukorral felforraljuk, állandó keverés közben hozzáadjuk a lisztet. További hevítés során a tésztát alaposan reszteljük.
- levesszük a tűzről, egyenként hozzákeverjük az egész tojásokat hogy mennyi tojást használunk, az függ a tojások nagyságától, a liszt minőségétől, a resztelés mértékétől és attól, hogy keményebb vagy lágyabb tésztát akarunk-e készíteni.
- minél keményebb a tészta, annál üregesebb a belseje, annál nagyobb repedések keletkeznek sütéskor a felületén a tetszetős sütemény felülete közepesen repedezett.
- a lágyabb tészta terül, laposabb lesz, és apróbb repedések keletkeznek a felületén, nem eléggé üreges.
Alakítás:
- nyomózsákkal, tiszta sütőlemezre történik. A tészták felületét tojással megkenjük és sütjük.
Sütés:
- forró (210-230 ˚C), gőzös kemencében, két ütemben.
Forrázott tésztából készíthető termékek:
Képviselőfánk:
- a tészták tetejét 1/3-ad részüknél levágjuk, csillagcsöves nyomózsák segítségével megtöltjük sárgakrémmel, ráhelyezzük a felső részeket, porcukrozzuk.
Hibaforrások:
- elfolyik a krémes,
- nehéz-tömör a krémes,
- csomós krémes,
- leégett a krémes.