7.
Az ön feladata, hogy egy élelmiszer-ipari üzem dolgozóinak
gondolkodásmódját formálja a személyi higiénia területén.
Hogyan valósítaná meg a feladatot?
Munkaalkalmasság
és kizáró tényezői
Személyi
higiéniára vonatkozó előírások
Tisztítás,
fertőtlenítés jelentősége
Tisztítószerekre
vonatkozó előírások
Az
oktatáshoz alkalmazható módszerek
Oktatás
dokumentálása
1.
Munkaalkalmasság
és kizáró tényezői
Az
élelmiszer-ipari üzem jellegének megfelelően ismertetni kell
azokat a feltételeket, amelyeket a dolgozóknak teljesíteni kell.
A
feltételek megszegése a munkából való felfüggesztést vagy
kizárást von maga után.
Kötelező
orvosi vizsgálatok:
- évente tüdőszűrés
- bőrgyógyászati vizsgálat
- alkalmassági vizsgálat
- egészségügyi nyilatkozat, melyben a dolgozó vállalja,hogy soron kívül jelentkezik az orvosnál, ha fertőző tüneteket észlel magán
A
munka megkezdésének munkavédelmi feltételei:
- egészségügyi könyv
- egészségügyi vizsgálatok megléte
- megjelenés munkára alkalmas szellemi és fizikai állapotban
- szociális helységek rendeltetésszerű használata
- gyűrű, óra, ékszer használatra vonatkozó szabályok betartása
- munkaruha, védőruha használata
2.
Személyi
higéniára vonatkozó előírások
A
dolgozó köteles egészsége védelme és a termék tisztaságának
érdekében szükség szerint tisztálkodni.
- fekete- fehér öltöző használata
- hideg-meleg vizes zuhany használata
- műköröm, lakkozott köröm tilos
- betegen nem állhat munkába
- munka- és védőruha rendszeres tisztítása , cseréje
3.
Tisztítás,
fertőtlenítés jelentősége
Az
élelmiszer-ipar létesítményeket folyamatosan rendben, tisztán
kell tartani.
A
takarítás és a fertőtlenítés az élelmiszer biztonság egyik
legfontosabb alapművelete, melynek előírásait takarítási
utasításban kell rögzíteni, hogy mit milyen gyakorisággal,
milyen módon, kinek kell elvégezni és milyen eszközöket,
vegyszereket alkalmaznak.
A
takarítási utasítás tartalmáról a dolgozókat ki kell oktatni
és azt ellenőrizni kell.
Takarítás
műveletei:
- előkészítés (vegyszerek kimérése, takarítóeszközök ellenőrzése)
- hulladék és szemét összegyűjtése
- kesztyű, söprű használata
- mechanikai tisztítás (kaparás, súrolás)
- előmosás
- zsíroldás (40-60 fokon megfelelő vegyszerrel)
- fertőtlenítés (a koncentrációt, behatási időt be kell tartani)
- folyó vizes öblítés
A
mosogató medencék fölé táblákat kell elhelyezni, amelyen a
mosogatás fázisait, a művelet jellegét, valamint a kivitelezés
részletességét kell feltüntetni.
Takarítás
fajtái:
- műszak közben (megfelelő higénia fenntartása, munka közben)
- műszak végén (jó higéniai gyakorlat fenntartása)
- hetente, havonta
- negyedévente, évente (tervszerű, karbantartással, festéssel egybekötött)
A
takarítást végző személyre vonatkozó szabályok:
- a munkahely és az ott lévő gépek takarítását minden dolgozó végezheti
- a takarításhoz megfelelő ruházatot kell viselni
- élelmiszerrel foglalkozó személy nem bízható meg udvar, wc, hulladék, szennyvíz, fertőző anyagokkal való feladatok ellátásával
- a takarítást aláírással kell igazolni
4.
Tisztítószerekre vonatkozó előírások
Csak
olyan vegyszerek alkalmasak melyek rendelkeznek közegészségügyi
engedéllyel.
A
takarító és fertőtlenítőszerek egy része méreg, ezért
tárolni úgy kell, hogy élelmiszerekkel ne keveredjen, azok
felületére ne kerülhessenek.
Tisztítószerek
tárolása:
- eredeti kiszerelésben / jól megjelölt edényben
- minden mástól elkülönített jól szellőző helységben / külön szekrényt kell biztosítani a tároláshoz
- a tárolóedényeket zárva kell tartani
- szigorúan tilos a vegyszereket tévedésre alkalmas edénybe tölteni
- a napi felhasználásról nyilvántartást kell tartani
- a higéniás előírásokat be kell tartani
Fertőtlenítőszerekkel
szemben elvárt követelmények:
- széles mikroorganizmusok ellenes hatás spektrum
- kis töménységben, rövid idő alatt fejtse ki csíraölő hatását
- jó behatóképesség
- könnyű kezelhetőség
- legyen stabil, bomlástermékei emberre ne legyenek veszélyesek
- környezetbarát
- alkalmazott koncentrációban emberre veszélytelen
Fontos
tudni: fertőtlenítés csak akkor lehet eredményes, ha megelőzi a
tisztítás művelete.
- Oktatáshoz alkalmazható módszerek: oktatófilm, szemléltető eszköz használata; oktatási anyag kiadása, számonkérése; gyakorlott dolgozó segítség nyújtása az újonnan belépőknek;
- Oktatás dokumentálása: oktatási jegyzőkönyv, amely a dolgozó aláírásával igazolja, hogy az oktatásban hallottakat tudomásul vette, megértette és képes ezeket alkalmazni.
- Alkalmazható informatikai eszközök: PPT oktató anyagok készítése; takarítás ellenőrző nyomtatványok készítése; készlet nyilvántartó program használata (Excel);