2014. február 4., kedd

7.tétel Minőségügy

7. Az ön feladata, hogy egy élelmiszer-ipari üzem dolgozóinak gondolkodásmódját formálja a személyi higiénia területén. Hogyan valósítaná meg a feladatot?
Munkaalkalmasság és kizáró tényezői
Személyi higiéniára vonatkozó előírások
Tisztítás, fertőtlenítés jelentősége
Tisztítószerekre vonatkozó előírások
Az oktatáshoz alkalmazható módszerek
Oktatás dokumentálása


1. Munkaalkalmasság és kizáró tényezői
Az élelmiszer-ipari üzem jellegének megfelelően ismertetni kell azokat a feltételeket, amelyeket a dolgozóknak teljesíteni kell.
A feltételek megszegése a munkából való felfüggesztést vagy kizárást von maga után.
Kötelező orvosi vizsgálatok:
  • évente tüdőszűrés
  • bőrgyógyászati vizsgálat
  • alkalmassági vizsgálat
  • egészségügyi nyilatkozat, melyben a dolgozó vállalja,hogy soron kívül jelentkezik az orvosnál, ha fertőző tüneteket észlel magán
A munka megkezdésének munkavédelmi feltételei:
  • egészségügyi könyv
  • egészségügyi vizsgálatok megléte
  • megjelenés munkára alkalmas szellemi és fizikai állapotban
  • szociális helységek rendeltetésszerű használata
  • gyűrű, óra, ékszer használatra vonatkozó szabályok betartása
  • munkaruha, védőruha használata
2. Személyi higéniára vonatkozó előírások
A dolgozó köteles egészsége védelme és a termék tisztaságának érdekében szükség szerint tisztálkodni.
  • fekete- fehér öltöző használata
  • hideg-meleg vizes zuhany használata
  • műköröm, lakkozott köröm tilos
  • betegen nem állhat munkába
  • munka- és védőruha rendszeres tisztítása , cseréje
3. Tisztítás, fertőtlenítés jelentősége
Az élelmiszer-ipar létesítményeket folyamatosan rendben, tisztán kell tartani.
A takarítás és a fertőtlenítés az élelmiszer biztonság egyik legfontosabb alapművelete, melynek előírásait takarítási utasításban kell rögzíteni, hogy mit milyen gyakorisággal, milyen módon, kinek kell elvégezni és milyen eszközöket, vegyszereket alkalmaznak.
A takarítási utasítás tartalmáról a dolgozókat ki kell oktatni és azt ellenőrizni kell.
Takarítás műveletei:
  • előkészítés (vegyszerek kimérése, takarítóeszközök ellenőrzése)
  • hulladék és szemét összegyűjtése
  • kesztyű, söprű használata
  • mechanikai tisztítás (kaparás, súrolás)
  • előmosás
  • zsíroldás (40-60 fokon megfelelő vegyszerrel)
  • fertőtlenítés (a koncentrációt, behatási időt be kell tartani)
  • folyó vizes öblítés
A mosogató medencék fölé táblákat kell elhelyezni, amelyen a mosogatás fázisait, a művelet jellegét, valamint a kivitelezés részletességét kell feltüntetni.
Takarítás fajtái:
  • műszak közben (megfelelő higénia fenntartása, munka közben)
  • műszak végén (jó higéniai gyakorlat fenntartása)
  • hetente, havonta
  • negyedévente, évente (tervszerű, karbantartással, festéssel egybekötött)
A takarítást végző személyre vonatkozó szabályok:
  • a munkahely és az ott lévő gépek takarítását minden dolgozó végezheti
  • a takarításhoz megfelelő ruházatot kell viselni
  • élelmiszerrel foglalkozó személy nem bízható meg udvar, wc, hulladék, szennyvíz, fertőző anyagokkal való feladatok ellátásával
  • a takarítást aláírással kell igazolni
4. Tisztítószerekre vonatkozó előírások
Csak olyan vegyszerek alkalmasak melyek rendelkeznek közegészségügyi engedéllyel.
A takarító és fertőtlenítőszerek egy része méreg, ezért tárolni úgy kell, hogy élelmiszerekkel ne keveredjen, azok felületére ne kerülhessenek.
Tisztítószerek tárolása:
  • eredeti kiszerelésben / jól megjelölt edényben
  • minden mástól elkülönített jól szellőző helységben / külön szekrényt kell biztosítani a tároláshoz
  • a tárolóedényeket zárva kell tartani
  • szigorúan tilos a vegyszereket tévedésre alkalmas edénybe tölteni
  • a napi felhasználásról nyilvántartást kell tartani
  • a higéniás előírásokat be kell tartani
Fertőtlenítőszerekkel szemben elvárt követelmények:
  • széles mikroorganizmusok ellenes hatás spektrum
  • kis töménységben, rövid idő alatt fejtse ki csíraölő hatását
  • jó behatóképesség
  • könnyű kezelhetőség
  • legyen stabil, bomlástermékei emberre ne legyenek veszélyesek
  • környezetbarát
  • alkalmazott koncentrációban emberre veszélytelen
Fontos tudni: fertőtlenítés csak akkor lehet eredményes, ha megelőzi a tisztítás művelete.
  1. Oktatáshoz alkalmazható módszerek: oktatófilm, szemléltető eszköz használata; oktatási anyag kiadása, számonkérése; gyakorlott dolgozó segítség nyújtása az újonnan belépőknek;
  2. Oktatás dokumentálása: oktatási jegyzőkönyv, amely a dolgozó aláírásával igazolja, hogy az oktatásban hallottakat tudomásul vette, megértette és képes ezeket alkalmazni.
  3. Alkalmazható informatikai eszközök: PPT oktató anyagok készítése; takarítás ellenőrző nyomtatványok készítése; készlet nyilvántartó program használata (Excel);