2014. január 21., kedd

4.tétel Minőségügyi ismeretek

4. Az ön vállalkozása élelmiszer forgalmazással foglalkozik. Ismertesse, melyek az élelmiszer forgalomba hozatalának feltételei!
Élelmiszer forgalmazás fogalma
Élelmiszer fogyasztó fogalma
Melyek a forgalmazás kizárólagos tényezői?
Mikor használható a "csökkent minőségű" felirat?
Élelmiszer szállítás követelményei

Élelmiszer forgalmazás: az élelmiszernek a viszonteladókhoz vagy az élelmiszer fogyasztókhoz való eljuttatását szolgáló szállítási, tárolási, csomagolási, értékesítési műveletek összessége vagy ezek részműveletei függetlenül attól, hogy a vendéglátás, közétkeztetés vagy kereskedelmi tevékenység keretében történik.
-Élelmiszer fogyasztó
Élelmiszer forgalomba hozatal: kizárólag olyan élelmiszer hozható forgalomba, amely :
  • közegészségügyi
  • élelmiszer higéniai
  • minőségvédelmi előírásoknak megfelel
  • legfeljebb a külön jogszabályok szerint megengedett mértékben tartalmaz fizikai, kémiai, biológiai, mikrobiológiai és radiológiai szennyeződéseket
  • megfelel a gyártmánylap követelményeinek
  • csomagolása megfelel a törvényi előírásoknak
Mikrobiológiai szempontból gyorsan romló élelmiszer fogyaszthatóságának lejárata után nem hozható forgalomba.
A forgalmazás során olyan műszaki, technológiai és személyi feltételeket kell biztosítani, amelyek lehetővé teszik az élelmiszer közegészségügyi, élelmiszer higéniai és minőségi jellemzőinek megőrzését.
Élelmiszer forgalmazás során csak engedélyezett csomagoló, mosó és fertőtlenítő szereket lehet használni.
A fogyasztható felirattal jelölt minőségi megőrzésű idejű élelmiszereket, valamint a különleges táplálkozási igényt kielégítő élelmiszereket, minőség megőrzési időtartamuk után nem szabad forgalomba hozni.
Az élelmiszer minőségének megőrzéséhez szükséges körülményeket a forgalmazás valamennyi szakaszában biztosítani kell.
Tilos házalás útján élelmiszert forgalomba hozni, kivéve a zöldség és a gyümölcs féléket.
Utcai árusítás valamint csomagküldés útján csak a külön rendelet szerint szabad forgalmazni.
Csökkent minőségű felirat
Abban az esetben használható, ha az élelmiszer minőségi jellemzői a vonatkozó előírásoknak illetőleg a gyártmánylapon meghatározott jellemzőinek és a jelöléseknek meg nem felelő, de a fogyasztók egészségét nem veszélyeztető élelmiszeren a csökkent minőségű feliratot feltűnően elhelyezik.

Élelmiszer szállítás követelményei

Az élelmiszer szállítására csak az ÁNTSZ illetékes szervei által engedélyezett szállító eszközt, járművet lehet használni.
Az engedély max. 2 évig ill. visszavonásig érvényes.
Ha a szállító járműben , eszközben többféle élelmiszert szállítanak együtt, akkor azok hatékony elválasztását biztosítani kell, a keresztszennyeződés elkerülése miatt.
Ha az élelmiszert forgalmazó saját engedélyezett szállítójárművel nem rendelkezik, és ilyen járművet bérbe vesz úgy szerződésben köteles kikötni a higéniai követelményeket.
Az élelmiszereket zárt rakterű, élelmiszer szállításra kialakított járműveken kell szállítani.
Csomagolatlan élelmiszert csak zárt tartályban / edényzetben szállítható.
Csomagolatlan friss hús függesztve/ ládában szállítható.
Élőhal csak megfelelő mennyiségű vizet tartalmazó tartályban szállítható.
Az élelmiszereket szállítás során védeni kell az időjárás viszontagságaitól, a megfelelő higéniás állapotról a szállítónak kell gondoskodnia.
A hűtve/ fagyasztva tárolást igénylő termékek szállítása esetén a szállító eszköz megfelelőségét a menetlevélen kell feltüntetni, ill. árut kísérő dokumentumon igazolni kell.
A szállításra vonatkozó előírások végrehajtásáért a jármű vezetője, üzemeltetője a felelős.