Az élelmiszeripar feladata, hogy a
mezőgazdaság által megtermelt nyersanyagokat különféle
feldolgozási módszerekkel alkalmassá tegye az ipari
továbbfeldolgozásra, illetve az emberi szükségleteket kielégítő
élelmiszerek előállítására. A magyar élelmiszeripar
tevékenységi körébe tartozik még a dohánygyártmányok és a
szeszes italok termelése, továbbá a növényi és állati eredetű
takarmányok előállítása.
Az élelmiszeripar közvetlen szerepet
játszik a fogyasztók igényei és a nyersanyagot szolgáltató
mezőgazdaság között.
Az élelmiszeriparban 10 szakágazat
és 34 gyártási ág került elkülönítésre.
A szakágazatokat a feldolgozott
nyersanyagok eredete szerint alapvetően 2 csoportba soroljuk:
- növényi eredetű nyersanyagokat feldolgozó iparágak
- állati eredetű nyersanyagokat feldolgozó iparágak
Növényi eredetű nyersanyagokat
feldolgozó iparágak:
- gyümölcs- és zöldségfeldolgozás (konzervipar és hűtőipar)
- növényi eredetű étkezési zsiradékok gyártása (növényolajipar)
- malomipari termékek (keményítő gyártás, malomiparhoz tartozik)
- egyéb élelmiszerek gyártása
- cukor gyártás
- édes és sütőipar * (továbbfeldolgozó ipar)
- száraztészta gyártás *(továbbfeldolgozó ipar)
Továbbfeldolgozó
ipar: az élelmiszeripari termékeket tovább feldolgozzák,
így tovább feldolgozó iparágnak nevezzük, mivel tevékenységük
során élelmiszeripari termékeket használnak fel alapanyagként.
*
Ezek az iparágak a növénytermesztésből származó nyersanyagokat
dolgozzák fel különböző technológiai műveletek alkalmazásával,
melynek eredményeként növényi eredetű élelmiszereket állítanak
elő. A növényi eredetű élelmiszerek tápanyagai túlnyomó
részben szénhidrátokból
állnak, fehérje készletük hiányos, vitamin
és ásványi anyag tartalmuk viszont
nagy, ami élettani értéküket növeli.
Állati
eredetű nyersanyagokat feldolgozó iparágak:
- húsfeldolgozás ( húsipar, konzervipar, hűtőipar)
- halfeldolgozás (halfeldolgozó ipar)
- állati eredetű étkezési zsiradékok gyártása (húsipar)
- tejfeldolgozás ( tejipar)
Az
állati eredetű élelmiszerek élettani szempontból értékesebbek
és drágábbak,
mint a növényi eredetűek, jelentős
fehérje források.
Zsírtartalmuk
jelentős energiaforrás, viszont szénhidrátkészletük
nem számottevő.
Az állati kiegészíti a növényi táplálékot, mivel más vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaznak.
Az állati kiegészíti a növényi táplálékot, mivel más vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaznak.