2012. szeptember 23., vasárnap

Az élelmiszeripar főbb ágazatai


Az élelmiszeripar feladata, hogy a mezőgazdaság által megtermelt nyersanyagokat különféle feldolgozási módszerekkel alkalmassá tegye az ipari továbbfeldolgozásra, illetve az emberi szükségleteket kielégítő élelmiszerek előállítására. A magyar élelmiszeripar tevékenységi körébe tartozik még a dohánygyártmányok és a szeszes italok termelése, továbbá a növényi és állati eredetű takarmányok előállítása.

Az élelmiszeripar közvetlen szerepet játszik a fogyasztók igényei és a nyersanyagot szolgáltató mezőgazdaság között.

Az élelmiszeriparban 10 szakágazat és 34 gyártási ág került elkülönítésre.

A szakágazatokat a feldolgozott nyersanyagok eredete szerint alapvetően 2 csoportba soroljuk:
  • növényi eredetű nyersanyagokat feldolgozó iparágak
  • állati eredetű nyersanyagokat feldolgozó iparágak
Növényi eredetű nyersanyagokat feldolgozó iparágak:
  • gyümölcs- és zöldségfeldolgozás (konzervipar és hűtőipar)
  • növényi eredetű étkezési zsiradékok gyártása (növényolajipar)
  • malomipari termékek (keményítő gyártás, malomiparhoz tartozik)
  • egyéb élelmiszerek gyártása
  • cukor gyártás
  • édes és sütőipar * (továbbfeldolgozó ipar)
  • száraztészta gyártás *(továbbfeldolgozó ipar)
Továbbfeldolgozó ipar: az élelmiszeripari termékeket tovább feldolgozzák, így tovább feldolgozó iparágnak nevezzük, mivel tevékenységük során élelmiszeripari termékeket használnak fel alapanyagként.
* Ezek az iparágak a növénytermesztésből származó nyersanyagokat dolgozzák fel különböző technológiai műveletek alkalmazásával, melynek eredményeként növényi eredetű élelmiszereket állítanak elő. A növényi eredetű élelmiszerek tápanyagai túlnyomó részben szénhidrátokból állnak, fehérje készletük hiányos, vitamin és ásványi anyag tartalmuk viszont nagy, ami élettani értéküket növeli. 

Állati eredetű nyersanyagokat feldolgozó iparágak:
  • húsfeldolgozás ( húsipar, konzervipar, hűtőipar)
  • halfeldolgozás (halfeldolgozó ipar)
  • állati eredetű étkezési zsiradékok gyártása (húsipar)
  • tejfeldolgozás ( tejipar)
Az állati eredetű élelmiszerek élettani szempontból értékesebbek és drágábbak, mint a növényi eredetűek, jelentős fehérje források
Zsírtartalmuk jelentős energiaforrás, viszont szénhidrátkészletük nem számottevő.
Az állati kiegészíti a növényi táplálékot, mivel más vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaznak.