2012. szeptember 6., csütörtök

Minőségügyi ismeretek

Minőségirányítás alapelvei:

1. Vevőközpontúság
2. Vezetés
3. Munkatársak bevonása
4. Kölcsönösen előnyös kapcsolatok a beszállítókkal
5. Folyamat szemléletű megközelítés
6. Rendszer szemlélet az irányításban
7. Tényeken alapuló döntéshozatal
8. Folyamatos fejlesztés


Fogalom meghatározások


HACCP: olyan rendszer amely meghatározza, értékeli és szabályozza az élelmiszer biztonság szempontjából jelentős veszélyeket.

HACCP-terv: a HACCP alapelvekkel összhangban készített dokumentum, amelynek célja , hogy biztosítsa az élelmiszerlánc figyelembe vett részében az élelmiszer biztonság szempontjából jelentős veszélyek szabályozását.

Szabályozó intézkedés: bármely intézkedés és tevékenység, amelyet egy élelmiszer biztonsági veszély megelőzésére, kiküszöbölésére vagy elfogadható szintre való csökkentésére lehet alkalmazni.

Helyesbítő tevékenység: bármely olyan intézkedés, amelyet akkor kell megtenni, ha a kritikus szabályozási pont  (CCP) felügyelete a szabályozottság csökkenését vagy elvesztését jelenti.

Kritikus szabályozási pont (CCP): olyan lépés amikor szabályozást lehet alkalmazni a lényeges élelmiszer biztonsági veszélyek megelőzésére, kiküszöbölésére vagy elfogadható szintre való csökkentésére.

Kritikus határérték: olyan előírás, amely elválasztja az elfogadhatóságot a nem elfogadhatóságtól.

Veszély elemzés: a veszélyekről és a jelenlétükhöz vezető körülményekről való információ gyűjtés és értékelés folyamata annak eldöntése, hogy az élelmiszer biztonság szempontjából mely tényezők jelentősek és ezért ezeket kell megfogalmazni a HACCP-tervben.

Felügyelet: megfigyelések vagy mérések tervezett sorozatának végzésére irányuló tevékenység, annak megállapítására, hogy a CCP-k szabályozások alatt állnak-e.



Élelmiszer minőség: a minőség ,mint igényeinknek való megfelelés.

Megítélése függ:

  • ízlésünktől
  • étkezési szokásainktól
  • kulturális és történelmi hagyományainktól egyaránt. 


Elsődleges jellemzőinek tekintjük:

  • az ízt
  • illatot
  • állományt
  • színt.

Másodlagosan befolyásoló tulajdonság:

  • frissesség
  • kényelmesség
  • alkalmasság
  • ár.

Ezeket a jellemzőket egyénileg "szubjektíven" ítéljük meg.


Élelmiszer biztonság: a biztonság feltételezi, hogy egy élelmiszer semmilyen egészségügyi károsodást nem okoz a fogyasztójának, ha az előírt módon kezeli és használja fel.



Minőség szabvány szerinti meghatározásai:


MSZEN  ISO 8402: 1994

Minőség: az egység azon jellemzőinek összessége, amelyek befolyásolják képességét, hogy meghatározott és elvárt igényeket elégítsen ki.

ISO 9000: 2000

A minőség annak mértéke, hogy mennyire teljesíti a saját jellemzők egy csoportja a követelményeket. Ahol a követelmény kinyilvánított igény vagy elvárás amely általában magától értetődő vagy kötelező.


A minőség 4 szintje

4. A vevő ki nem mondott igénye
3. A vevő kimondott igénye
2. A használatra való alkalmasság
1. Megfelelés a kötelező előírásoknak



Minőség stratégiai definíciója: a minőség alapvető üzleti stratégia, amely alapján a született termékek és szolgáltatások teljességgel kielégítik mind a külső-belső igényeit a vevőnek azzal, hogy megfelelnek a kimondott és kimondatlan elvárásoknak.


Komplex élelmiszer minőség összetevői:




H: Hazard
A: Analysis
C: Critical
C: Control
P: Point


A menedzsment kapcsolatai:


Élelmiszer lánc szereplői:

Alapanyag előállítás (mezőgazdaság)
-> Élelmiszer gyártás (élelmiszeripar)
-> Élelmiszer kereskedelem (kereskedelem)
-> Élelmiszer fogyasztás (fogyasztó)



A termékminőség 8 dimenziója: 


  • teljesítmény
  • sajátságok jellegzetessége
  • megfelelősség
  • megbízhatóság
  • tartósság
  • javíthatóság
  • megjelenés (csomagolása)
  • érzékelt minőség


EU Élelmiszer-politikája: magas szintű élelmiszer biztonsági előírásokra épül , amelyek elsősorban a fogyasztók egészségének a védelmét szolgálják.
Az élelmiszer előállítása és fogyasztása minden társadalomban központi kérdés, mely gazdasági, szociális, környezeti következményekkel jár.




FAO, WHO Codex Almentarius főbizottság szerinti meghatározás:

Élelmiszer biztonság: annak biztonsága, hogy az élelmiszer nem okoz ártalmat a fogyasztónak, amikor azt, a felhasználás szándékának megfelelően feldolgozzák vagy elfogyasztják.


Élelmiszer alkalmasság: annak biztosítása, hogy az élelmiszer emberi fogyasztásra elfogadható a tervezett felhasználás módja szerint.

Élelmiszer higénia: az összes olyan feltétel és rendszabály betartását jelenti, amely az élelmiszerek biztonságának és alkalmasságának biztosításához szükséges az élelmiszerlánc minden szakaszában.

Élelmiszerlánc: a termelő élelmiszer feldolgozó, a kereskedelem, a hatóságok és a fogyasztó egyetlen szerteágazó láncolata melyen belül kell osztaniuk egymás között a megfelelő maximális biztonság elérésének a felelősségét.