2012. szeptember 23., vasárnap

Az élelmiszertermelést szabályozó törvények


Az élelmiszertermelést szabályozó törvények

  1. Az élelmiszertörvény: a törvény célja, hogy meghatározza a közfogyasztásra szánt nyers, félkész vagy feldolgozott élelmiszerek előállításának, forgalomba hozatalának feltételeit oly módon, hogy biztosítja a fogyasztók egészségének, érdekeinek, valamint a piaci tisztaságának védelmét és segítse a termék országok közötti szabad áramlását.
    Az élelmiszertörvény tartalma: Általános – és értelmező rendelkezések + 7 fejezet + 16 melléklet.
  2. Magyar Élelmiszer könyv (Codex Alimentarius Hungaricus): A nyers és a feldolgozott élelmiszerekre vonatkozó kötelező előírások és ajánlott irányelvek gyűjteménye. A Magyar Élelmiszerkönyv vezetésének feladatait a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium látja el. A Magyar Élelmiszer könyvet a Magyar Élelmiszerbizottság dolgozta ki, amely 15 tagból áll, akiket a tudomány minden területéről a földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter nevez ki.

    3 fő kötetből áll:

    I. kötet: a Magyarországon előállított vagy forgaomba hozott élelmiszerekre vonatkozó kötelező előírásokat tartalmazza.

    II. kötet: a nemzetközi szervezetek ajánlásai és a hazai adottságok figyelembevételével készült, ajánlott termékleírásokat tartalmaz.

    III. kötet: Hivatalos Élelmiszervizsgálati Módszergyűjtemény. Átveszi az EU jogszabályban rögzített vizsgálati módszereket és a szabványokat.

  3. Végrehajtással kapcsolatos miniszteri rendeletek