2012. szeptember 7., péntek

Sütő technológia

PÉK termékek:

KENYÉR: gabonafélékből sütő ipari eljárással előállított alap élelmiszer
Minimum 0,5 kg vagy nagyobb (0,75 kg, 1kg ),de 250 grammal osztható.



Gyártás technológiai műveletek:

1. Nyersanyag előkészítés: alap és járulékos anyagok alkalmassá tétele a dagasztáshoz.
2. Tészták készítése (dagasztás): a nyersanyagok összekeverése és megmunkálása.
3. Tésztafeldolgozás: a termék végleges tömegnek és formájának a kialakítása.
4. Kelesztés (élesztővel készülő termékekre vonatkozik csak): térfogat növelés.
5. Sütés: emberi fogyasztásra teszi alkalmassá a tésztát.
6. Kész ári kezelés: a termék veszteség és károsodás mentes eljuttatása a fogyasztóhoz.


Anyagnorma: megadja a lisztfajlagot (fajlagos lisztfelhasználás).
Kenyereknél 75 kg lisztből 100kg kenyér lesz.
Péksütemények: 1000 db sütemény lisztje (fajlag)

zsemle 42,8 kg lisztfajlag
kifli 34,5 kg
briós 32,6 kg

A norma a többi anyagot a liszt %-ában kifejezve adja meg.

Kenyérnorma: 75 kg liszt , 3% élesztő, 2% só , (55% víz)
Kiflinorma: 34,5 kg liszt, 4% élesztő, 1,2 % margarin, 3% tejpor, ( 52% víz), cukor