Étkezési zsiradékok
Csoportosításuk:
1./
Eredetük szerint:
- növényi eredetű,
- állati eredetű.
2./
Szobahőmérsékleten mutatott
halmazállapotuk szerint:
- szilárd zsírok,
- olajok.
I./
Növényi eredetű étkezési
zsiradékok: étolaj, margarin,
keményzsír, kakaóvaj,
kókuszzsír
1./
Étolaj:
Felhasználása:
- választóanyag (lemezek, formák, tészták felületének kenésére), fánk sütésére, csokoládé hígítására, forrázott tészta készítésére.
2./
Margarin:
A jó minőségű
margarin színe fehér vagy világossárga, állománya jól
kenhető, vágási felülete sima, légmentes és vízcseppektől
mentes. Zsírtartalma 70-80 % között van.
Margarinfajták:
- Ráma margarin: tejes alapú;
- Liga, Vénus margarin: vizes alapú;
- csökkentett zsírtartalmú (40-60 %) margarinok. pl. Delma.
- célmargarinok:
A cukrász szakma a legtöbbet az Unilever cég „Meister” márkajelű margarinjaiból használ. Ezek:
Meistercreme Extra: krémek készítéséhez (tejes alapú),
Meisterzieh (húzómargarin): leveles szerkezetű tészták készítéséhez,
Meisterback: élesztős és omlós tésztákhoz felhasználható sütőmargarin,
Meister Vénus: általános margarin.
3./
Kakaóvaj:
- a kakaóbab legfontosabb alkotórésze. Ipari csokoládé hígítására, nugátos töltelékek készítésére használják.
- szilárd állapotban halványsárga, olvadt állapotban erősen sárga (34 C-on olvad).
- polimorf zsiradék többféle kristálymódosulatban dermedhet meg (, , ', ). Ezek közül csak a kristály-módosulat stabil, az instabil kristályformák lassan stabillá alakulnak, közben hő szabadul fel, amely megolvasztja a kakaóvaj bizonyos mennyiségét. Ez az olvadt kakaóvaj a csokoládé felületére diffundálva megdermed, és szürkés-fehér bevonatot képez. Ez a jelenség a kakaóvaj kiszürkülése.
4./
Kókuszzsír:
- a kókuszdiónak a gyümölcshúsából állítják elő préseléssel. Szobahőmérsékleten lágy, dermedéspontja 26 °C. Nugátfélék gyártásához használjuk.
II./
Állati eredetű étkezési zsiradékok:
Az állati eredetű zsiradékok közül a
cukrászatban a vajat és a sertészsírt használják.
A vajat tészták, töltelékek
készítésére, díszítések fecskendezésére használják.
A sertészsír az állat zsírdús
kötőszöveteinek (szalonna, háj) kiolvasztásával nyert termék.
Fánk sütéséhez, tepertős pogácsa készítéséhez használják.