2. Művelet ->
...
...
...
Az élelmiszeriparban a nyersanyagokból ill. a félkész termékekből fogyasztásra alkalmas termékeket állítanak elő.
Művelet : összefüggő azonos jellegű cselekmények tercszerű sorozata.
- általános (egyszerű vagy összetett) pl. keverés, szűrés
- speciális (alkohol erjesztése)
Művelet: olyan fizikai, kémiai, biológiai HATÁS , amelynek következtében megváltoznak az anyagok tulajdonságai. pl. alakja, hőmérséklete, koncentráció
Műveletek tantárgy: exakt (elvont) matematikai úton konstansok (empirikus / kipróbálások , állandó,mérések) felhasználásával a folyamatokat leírni.
Technológia: gyártási előírás (termékekre vonatkozó)
Gépek, berendezés: eszközök, a gyártás során kezelik az adott anyagokat
Ebben az évben ezeket fogjuk tanulni:
1. Közegáramlással kapcsolatos műveletek (áramlástan)
2. Szétválasztó műveletek:
- gravitációs ülepítés
- centrifugális ülepítés
- szűrés
- szitálás
- osztályozás
- préselés
3. Homogenizálás (egyneműsítés):
- keverés
- dagasztás
- emulzió (majonéz)
- aprítás (őrlés)
- passzírozás (paradicsom)
4. Szemcsés anyagok szállításával kapcsolatos műveletek:
- fluidizáció (szállítási forma)
- preumatikus ( nyomás hatására)
- hidraulikus (folyadékkal pl. szivattyú)
5. Kalorikus műveletek (termikus/ hőhatás ):
- hőcserélés
- sütés
- főzés
- bepárlás
- sterilezés
- pasztőrözés
- fagyasztás
6. Anyagátadási műveletek:
- kristályosítás
- extrahálás (kivonjuk az egyik anyagból a másikat)
- szárítás
- diffúziós lényerés (cukorrépából víz segítségével kinyerik a cukrot)
- fermentálás
- lepárlás