2012. szeptember 6., csütörtök

Műveletek csoportosítása

1. Művelet  -> folyamatok (eszköz a gép) -> technológia
2. Művelet  ->
...
...
...


Az élelmiszeriparban a nyersanyagokból ill. a félkész termékekből fogyasztásra alkalmas termékeket állítanak elő.

Művelet : összefüggő azonos jellegű cselekmények tercszerű sorozata.

  • általános  (egyszerű vagy összetett) pl. keverés, szűrés
  • speciális (alkohol erjesztése)


Művelet: olyan fizikai, kémiai, biológiai HATÁS , amelynek következtében megváltoznak az anyagok tulajdonságai. pl. alakja, hőmérséklete, koncentráció

Műveletek tantárgy: exakt (elvont) matematikai úton konstansok (empirikus / kipróbálások , állandó,mérések) felhasználásával a folyamatokat leírni.

Technológia: gyártási előírás (termékekre vonatkozó)

Gépek, berendezés: eszközök, a gyártás során kezelik az adott anyagokat

Ebben az évben ezeket fogjuk tanulni: 


1. Közegáramlással kapcsolatos műveletek (áramlástan)

2. Szétválasztó műveletek:

  • gravitációs ülepítés
  • centrifugális ülepítés
  • szűrés
  • szitálás
  • osztályozás
  • préselés


3. Homogenizálás (egyneműsítés):

  • keverés
  • dagasztás
  • emulzió (majonéz)
  • aprítás (őrlés)
  • passzírozás (paradicsom)


4. Szemcsés anyagok szállításával kapcsolatos műveletek:

  • fluidizáció (szállítási forma)
  • preumatikus ( nyomás hatására)
  • hidraulikus (folyadékkal pl. szivattyú)


5. Kalorikus műveletek (termikus/ hőhatás ):

  • hőcserélés
  • sütés
  • főzés
  • bepárlás
  • sterilezés
  • pasztőrözés
  • fagyasztás


6. Anyagátadási műveletek:

  • kristályosítás
  • extrahálás (kivonjuk az egyik anyagból a másikat)
  • szárítás
  • diffúziós lényerés (cukorrépából víz segítségével kinyerik a cukrot)
  • fermentálás
  • lepárlás