Minőségirányításban használt dokumentumok felépítése
Minőségpolitika: A vezető elkötelezettsége a NAT (Nemzeti Akreditáló Tanács) 17 025 szabvány előírásai mellett.
Minőségcélok: Magas szintű követelménymegfelelés, minimális hiba.
Minőségbiztosítási kézikönyv: Tartalma 450- től több ezer oldalig terjed. Magában foglalja az üzem minőségpolitikai elkötelezettségét.
Minőségirányítási eljárások: Az összes MSZ ISO szabvány, valamint a saját validált eljárásokat tartalmazza.
Minőségirányítási utasítások: pl. hűtő hőmérséklet betartása, ellenőrzése, higéniai utasítás, kalibrálási utasítás, kitek tárolása, munkautasítások
Feljegyzések, Nyomtatványok: űrlapok, munkaköri leírások, vizsgálati jegyzőkönyv minták, aláírás minták, helyettesítések leírása
Kapcsolatrendszer az élelmiszer minőség, a fogyasztói értékítélet és a piacbefolyásoló tényezők között
Táplálkozási biológiai érték:
1. Fő alkotórészek (fehérje, zsír, szénhidrát)
2. Vitaminok
3. Esszenciális zsír és aminosavak
4. Ballaszt anyagok
5. Aroma anyagok
6. Mikroelemek
7. Hasznos mikroorganizmusok (tejsav baktériumok)
Élvezeti értek:
1. Vizuális tulajdonságok (külső megjelenés, szín, forma)
2. Állomány, állag konzisztencia
3. Szag, illat
4. Íz, zamat