2012. szeptember 20., csütörtök

Minőségügyi ismeretek

Minőségirányításban használt dokumentumok felépítése



Minőségpolitika: A vezető elkötelezettsége a NAT (Nemzeti Akreditáló Tanács) 17 025 szabvány előírásai mellett.

Minőségcélok: Magas szintű követelménymegfelelés, minimális hiba.

Minőségbiztosítási kézikönyv: Tartalma 450- től több ezer oldalig terjed. Magában foglalja az üzem minőségpolitikai elkötelezettségét.

Minőségirányítási eljárások: Az összes MSZ ISO szabvány, valamint a saját validált eljárásokat tartalmazza.

Minőségirányítási utasítások: pl. hűtő hőmérséklet betartása, ellenőrzése, higéniai utasítás, kalibrálási utasítás, kitek tárolása, munkautasítások

Feljegyzések, Nyomtatványok: űrlapok, munkaköri leírások, vizsgálati jegyzőkönyv minták, aláírás minták, helyettesítések leírása



Kapcsolatrendszer az élelmiszer minőség, a fogyasztói értékítélet és a piacbefolyásoló tényezők között





Táplálkozási biológiai érték: 

1. Fő alkotórészek (fehérje, zsír, szénhidrát)
2. Vitaminok
3. Esszenciális zsír és aminosavak
4. Ballaszt anyagok
5. Aroma anyagok
6. Mikroelemek
7. Hasznos mikroorganizmusok (tejsav baktériumok)


Élvezeti értek: 

1. Vizuális tulajdonságok (külső megjelenés, szín, forma)
2. Állomány, állag konzisztencia
3. Szag, illat
4. Íz, zamat



Kockázat elemzés stratégiája