Nyersanyag:
a sütőipari termékek készítéséhe felhasználható anyagok
összessége, amelyek a technológiai szerepük alapján lehetnek
alap-, segéd- és járulékos anyagok.
Alapanyag:
a termék előállításához szükséges, annak jelentős részét
képező nyersanyag, a gabonafélék őrleményei és a víz.
Segédanyag:
a termék kisebb hányadát képező anyag, amely azonban a temék
minőségét döntően befolyásolja. Szerepük szerint lehetnek
nélkülözhetetlen- , és nélkülözhető segédanyagok.
- Nélkülözhetetlen segédanyag az élesztő és a só
- Nélkülözhető segédanyagok pl. az emulgálószerek, lisztjavító anyagok, tartósítószerek.
Járulékos
anyagok: a termék táplálkozási értékét javító,
jellemző érzékszervi tulajdonságait lényegesen befolyásoló, a
tésztakészítés vagy a feldolgozás során az alapanyagok mellett
felhasználásra kerülő anyagok pl.:
- dúsítóanyagok (cukor, tej, tejtermék, zsiradékok, tojás, tojáskészítmények)
- ízesítőanyagok (fűszerek, aromák, komló, kakaó stb.)
- töltelékanyagok (gyümölcsök, olajos magvak stb.)