2012. szeptember 23., vasárnap

Sütőipar nyersanyagai


Nyersanyag: a sütőipari termékek készítéséhe felhasználható anyagok összessége, amelyek a technológiai szerepük alapján lehetnek alap-, segéd- és járulékos anyagok.

Alapanyag: a termék előállításához szükséges, annak jelentős részét képező nyersanyag, a gabonafélék őrleményei és a víz.

Segédanyag: a termék kisebb hányadát képező anyag, amely azonban a temék minőségét döntően befolyásolja. Szerepük szerint lehetnek nélkülözhetetlen- , és nélkülözhető segédanyagok.
  • Nélkülözhetetlen segédanyag az élesztő és a só
  • Nélkülözhető segédanyagok pl. az emulgálószerek, lisztjavító anyagok, tartósítószerek.

Járulékos anyagok: a termék táplálkozási értékét javító, jellemző érzékszervi tulajdonságait lényegesen befolyásoló, a tésztakészítés vagy a feldolgozás során az alapanyagok mellett felhasználásra kerülő anyagok pl.:
  • dúsítóanyagok (cukor, tej, tejtermék, zsiradékok, tojás, tojáskészítmények)
  • ízesítőanyagok (fűszerek, aromák, komló, kakaó stb.)
  • töltelékanyagok (gyümölcsök, olajos magvak stb.)
Az élesztő : élőlények, gombák tömege (önmagát fenntartja, anyagcserére és fajfenntartásra képes), lebontja a cukrot → etilalkohol + széndioxid (alkoholos erjedés), zimáz enzimrendszerrel rendelkezik, ami térfogatot növel , gáztermelési folyamat, tésztalazítás