2012. szeptember 23., vasárnap

Az élelmiszeripar története


Az élelmiszeripar történelmi fejlődésének áttekintő vázlata

Időszak
Élelmiszeripar jellemzése:
Őskor
Zsákmányoló, gyűjtögető életmód. A húsipar és a sütőipar alapjainak megalakulása. (Húsipar: az ősember elfogta, feldarabolta, szétosztotta;
Sütőipar: bogyók, magvak gyűjtése → lepénysütés)
Ókor
Megjelennek az ősi tartósító eljárások. Konzervipar alapjainak kialakulása.
Középkor
Az élelmiszereket – a malomaipartól eltekintve- háztartási keretek között állították össze. Létrejönnek a céhek (azonos szakmák érdekvédelmi szakszervezetei).
1867-1922
Gyáriparszerű termelés kialakulása, dinamikus iparfejlődés külföldi tőke megjelenése. Meghatározó iparág a malomipar.
1922-1945
Kétpólusú élelmiszeripar (80% nagyüzem, gépesített és 20% kisüzem, csak a főbb folyamatok gépesítettek)
1945
Államosítás
1945-1970
Iparági fejlesztések. Növekszik a húsipar szerepe és a malomipar háttérbe szorul. Előtérbe kerül az állati eredetű élelmiszerek fogyasztása.
1970-1990
Erőteljes fejlesztések. Exportorientált élelmiszeripar kialakulása. Az élelmiszeripar mennyiségi termelésről fokozatosan áttér a minőségi termelésre. A minőségi élelmiszer előállítás szükségessé tette az élelmiszeriparban dolgozók oktatását és a szakember képzést. 1988-ban minőségellenőrzés az élelmiszer előállítás teljes folyamata alatt.
1990-1994
Privatizáció kezdete. A belföldi élelmiszerfogyasztás helyzetét a gazdasági és a társadalmi tényezők együttesen határozzák meg.
1994-től
Privatizáció befejezése. Európa Uniós csatlakozásnak való megfelelés.