Felépítése:
Nagyságuk: 0,1 - 5 mikron
Alakjuk:
- gömb (kokkuszok)
- monokokkusz (1)
- dikokkusz (2)
- tetrakokkusz (4)
- sztreptokokkusz (láncszerű)
- sztafilokokkusz (szőlőfürtszerű)
- pálcika (bacilus)
- hosszú
- rövid
- csavart (spirális)
- szimpla
- dupla
- dugóhúzószerű
Életmódjára jellemzők:
- szaporodás: ivartalan (hasadás, szakadás 20-30 perc)
- táplálkozás módja:
- heterotrof → nem önellátó, szervesből szervetlen
- szaprofita (lebontó)
- parazita (élősködő -+ )
- szimbionta (együtt élő ++)
- autotrof :
- kemotrof (szintézissel állít elő)
- fototrof (fotoszintézissel, fénnyel)
- vízigény: magas 40-80% vagy alacsony 20-40 %
- hőigény:
- meleg kedvelő 50-80 fok közt
- hideg tűrő 10 fok és alatt érzik jól magukat
- testhőmérsékletűek 37 fok (Kórokozók, bélflóra)
- szoba hőmérsékletűek 20 fok
- levegőigény:
- aerobaktériumok (borecet)
- anaerobaktériumok (tejsavbaktérium)
- kémhatás PH:
- savas
- semleges
- lúgos (rohasztó)
Baktériumok csoportosítása
1. Festéses eljárás alapján : piros (gram -) és kék (gram +)
+
- spórátlan pálcika alakú baktériumok pl. listéria, laktobacilus, stafilokokkusz, sztreptokokkusz
- endospórás (tokképző baktériumok) pl. bacillus, clostridium
-
- pálcika alakúak (pseudomonas,shigella, flavobaktérium, szalmonella fajok)
2. Alak
3. Káros / hasznos fajok
Hasznos:
- erjedés -> ecetgyártás
- tejipar
- húsok pácolása esetén
- savanyú káposzta (tejsavas erjedés)
Káros:
- fertőzés
- mérgezés
- rothadás (fehérje bontás)
- zsírbontó