2012. október 1., hétfő

A baktériumok

Prokarióták: nincs valódi sejtmagjuk

Felépítése:

Nagyságuk: 0,1 - 5 mikron

Alakjuk:

  • gömb (kokkuszok)
    • monokokkusz  (1)
    • dikokkusz (2)
    • tetrakokkusz (4)
    • sztreptokokkusz (láncszerű)
    • sztafilokokkusz (szőlőfürtszerű)
  • pálcika (bacilus)
    • hosszú
    • rövid
  • csavart (spirális)
    • szimpla
    • dupla
    • dugóhúzószerű


Életmódjára jellemzők:

  • szaporodás: ivartalan (hasadás, szakadás 20-30 perc)
  • táplálkozás módja: 
    • heterotrof → nem önellátó, szervesből szervetlen
      • szaprofita (lebontó)
      • parazita (élősködő -+ )
      • szimbionta (együtt élő ++)
    • autotrof : 
      • kemotrof (szintézissel állít elő)
      • fototrof (fotoszintézissel, fénnyel)

  • vízigény: magas 40-80% vagy alacsony 20-40 % 
  • hőigény
    • meleg kedvelő 50-80 fok közt
    • hideg tűrő 10 fok és alatt érzik jól magukat
    • testhőmérsékletűek 37 fok (Kórokozók, bélflóra)
    • szoba hőmérsékletűek 20 fok
  • levegőigény
      • aerobaktériumok (borecet)
      • anaerobaktériumok (tejsavbaktérium)


  • kémhatás PH:
    • savas
    • semleges
    • lúgos (rohasztó)



Baktériumok csoportosítása

1. Festéses eljárás alapján : piros (gram -) és kék (gram +)

+

  • spórátlan pálcika alakú baktériumok pl. listéria, laktobacilus, stafilokokkusz, sztreptokokkusz
  • endospórás (tokképző baktériumok) pl. bacillus, clostridium

-

  • pálcika alakúak (pseudomonas,shigella, flavobaktérium, szalmonella fajok)


2. Alak 

3. Káros / hasznos fajok

Hasznos:

  • erjedés -> ecetgyártás
  • tejipar
  • húsok pácolása esetén
  • savanyú káposzta (tejsavas erjedés)

Káros:

  • fertőzés
  • mérgezés
  • rothadás (fehérje bontás)
  • zsírbontó