2012. október 21., vasárnap

Fehérje

100 db aminosavnál több (polipeptidek)

1. Kémiai szerkezetük

  • elsődleges szerkezet: az aminosavak kapcsolódási sorrendje (szekvenciája)
  • másodlagos szerkezet: a polipeptid láncon belül kialakuló másodlagos kötések hozzák létre
  • elrendezése: csavart vagy redőzött
  • harmadlagos: fibrilláris és globurális
  • negyedleges


2. Fizikai és kémiai tulajdonságai

  • colloid adatok (részecske méret 1-500 nano, valódi oldatoknál nagyobb részecske méretűek)
  • hidroxil tulajdonságú pl. duzzad -> feloldódik 
  • kisózás : oldhatatlanná teszik a fehérjét (vízburok - hidrátburok)
  • izoelektromos pont környezetében oldódik legrosszabbul a fehérje
  • hőkezelésre denaturálódnak a fehérjék (tojás, az elsődleges szerkezet nem változik)