2012. október 24., szerda

Magvak


Magvak


A cukrászatban felhasznált magvak közül a mandula, dió és a mogyoró szerepe a meghatározó. Ide tartozik még a mák, földimogyoró és a barackmag is.
1./ Mandula
Hazánkban kétféle változata fordul elő: az édes- és a keserűmandula.
A keserű mandula közvetlen fogyasztásra nem alkalmas, mivel nagyobb mennyiségben tartalmazza az amigdalin nevű vegyületet. Az amigdalin a szervezetben ciánhidrogénre bomlik, amely mérgező.
A mandulát hámozva, pörkölten vagy pörköletlenül használjuk fel tészták, töltelékek ízesítésére, sütemények díszítésére. A marcipánkészítmények fontos nyersanyaga.

2./ Dió
A dió jelentős energiaértékkel rendelkezik magas fehérje-, zsír- és szénhidráttartalma következtében.
Egészben vagy dióbél formájában kerül forgalomba. Könnyen avasodik, és hajlamos a molyosodásra. A magas hőmérséklet és a napfény gyorsítja a bennük található zsiradék romlását.
Felhasználjuk tészták, töltelékek készítéséhez, díszítésre.


3./ Mogyoró
A mogyoró a mogyoróbokor makktermésének a magja. Legnagyobb mennyiségben Olaszországban, Törökországban termesztik, sőt vadon is nő.
A mag gömbölyded vagy hosszúkás, kemény héjú termésben van. A mogyoróbél az olajos magvak közül a legtöbb zsiradékot tartalmazza, ezért könnyen avasodik.
Pörkölten vagy pörköletlenül dolgozzuk fel. Finomabb készítményekhez a magbélhártyát is eltávolítjuk, amely könnyen elválik a magbéltől, nem kell a magvakat forrázni.
Felhasználjuk tészták, töltelékek ízesítésére, díszítésre.

4./ Mák
A mákfélék családjába tartozik. A mag színe a fehértől a feketéig sokféle, nálunk a kék mák a legelterjedtebb. 19 % fehérjét és 50 % olajat tartalmaz.

Lehetséges romlásos jelenségei:

  • a nedves helyen tárolt mák dohos szagú, felhasználásra alkalmatlan.
  • az öreg vagy melegen tartott mák zsiradéka megavasodik, keserű, karcos ízű lesz.
  • a mákban beléndekmag is lehet, amely mérgező.
  • előfordulhat, hogy a mák máklégy petéjével és lárvájával szennyezett.
Felhasználjuk töltelékek készítéséhez (bejgli, pozsonyi kifli stb.), díszítésre.
5./ Földimogyoró (arachis)
Brazíliában honos növény.
A növény elvirágzása után a virágszár a talajba hatol, és ott érik meg a termés. A hüvelyek 2-3 magot tartalmaznak. A magok alakja lehet gömbölyded vagy hosszúkás, amelyeket vékony vöröses-barna színű magbélhártya von be.
Nyersen élvezhetetlen, ezért pörkölik. A pörkölt magbélről a magbélhártyát eltávolítják.
Felhasználási területe megegyezik a mogyoróéval.




6./ Barackmag
C
ukrászati célra a frissen kimagozott sárgabarack magja használható. Feldolgozása és felhasználása a manduláéval azonos. Felhasználás előtt keserteleníteni kell, ki kell vonni belőle az amigdalint.