2012. október 21., vasárnap

Élesztő gombák csoportja (sarjadzó)

felépítése: eukarióták (sejtmagos)
nagyság: 20-30 mikron
alakjuk:

  • ovális
  • csepp
  • citrom

szaporodásuk:

  • ivaros
  • ivartalan : sarjadzás -számtartó sejtosztódás

életmódjuk:

  • táplálkozás → heterotrof saprofita (lebontó) zsírokat, szénhidrátokat, savakat, fehérjét nem ! bont le

kémhatás: erősen savas 3-4 PH
hőigény: 20-25 fok
vízigény: 40% minimum (60-70%)
levegőigény: fakultatív aerob (alkoholos)

1. Bontási folyamat: szőlőcukor + oxigén → széndioxid + víz + energia (674) biológiai oxidáció légzés
2. Erjedési folyamat: szőlőcukor → oxigént ad le és etil alkohol lesz + széndioxid+ energia (22)
3. Hidrolízises bontás: a keményítőt bontja le: keményítő → amiláz enzim rendszer →maláta cukor → maltáz enzim → szőlőcukor → légzés vagy erjedés


Csoportosítás

  • valódi élesztők (saccharonyces cerevisie /sütő élesztő)
  • virág élesztők (kovászos uborkán)
  • vadélesztők (bor)

Jelentősége: bor, sör, sütőipar, szeszgyártás