2. Az Ł-aminosavak csoportosítása:
- 1 amino + 1 karboxil csoportot tartalmazó (glicin)
- 1 amino + 2 karboxil csoport (glutaminsav)
- bázisos aminosavak (lizin, arginin)
3. Fizikai tulajdonságai:
- fehér
- kristályos
- vízben oldható
200-300 fok olvadáspontja.
4. Kémiai tulajdonság:
- amfoter vegyületek (sav+aminocsoport)
- vizes oldatban disszociál (ionokra bomlik)
- jellemző értéke az izoelektromos pont ->olyan PH érték amelyiken elektromos áram hatására nincs ionvándorlás
- két, több aminosav összekapcsolódásával pektidek keletkeznek
5. Aminosavak kimutatása:
- jellemző szénreakciót adnak ninhidrinnel (kékesibolya szín)
- minőségi és mennyiségi kimutatás pl. spektofotometriásan, kromatográfiásan, automataanalizátor -> műszeres
- peptidek (100 db alatti aminosav összekapcsolódása
- glutation
- a sejtek redoxi folyamatait befolyásolják
- fokozza a növényi eredetű fehérje bontó enzimek aktivitását (búzafehérje- sikér)
- inzulin (vércukrot szabályozó hormon)
- az antibiotikumok jelentős része is peptid pl. penicilin