1.
- tápérték növelő
- élvezeti értéket növelő
- minőségnövelő adalékanyagok
2. A víz fizikai tulajdonságai: •a víz sűrűsége 3,98 oC hőmérsékletnél a legnagyobb (1000 kg/m3) •a víz fajhője 180 oC hőmérsékleten 4189 J/kg. A víz fajhője (K0), nagyságrenddel nagyobb, mint bármely egyéb anyagé, ezért alkalmas hő közvetítő és hűtőközeg céljára. •viszkozitása a hőmérséklet növekedésével csökken, •halmazállapot változáskor hő felvétel illetve leadás szükséges, •helyzeti energiája (duzzasztáskor) jó hatásfokkal alakítható át elektromos energiává (turbina, generátor) •forráspontja 101,325 kPa nyomáson 100 oC, •fagyáskor térfogata 9,2 %-al nő. A víz kémiai tulajdonságai A víz összetétele H2O. Mivel a természetben a hidrogénnek három (1H, 2H, 3H ), az oxigénnek hat (14O, 15O, 16O, 17O, 18O, 19O) izotópja létezik, elvileg 36 víz molekula szerkezet létezhet, amelyből 9 képez stabil nuklidet. Ezek a természetben kisebb-nagyobb mennyiségben fordulnak elő. Legnagyobb mennyiségben a H2O (99,73 mol %) , ezt követi a nehézvíz (D2O). A víz fontosabb kémiai jellemzői: •a pH (a tiszta természetes vizek pH-ja 4,5-8,3 közötti) •az összes sótartalom koncentrációban (100 - 1000 mg/l körüli), •a keménység (összes, változó, állandó NKo = 10 mg/l CaO), •oldott oxigén (mg/l), •összes szerves szén (TOC, mg/l), •kémiai oxigén igény KOI; kálium permanganátos KOIps, káliumdikromátos, KOId (mg/l), •biokémiai oxigén igény ; BOI5 (mg/l), •szerves mikroszennyezők, •szervetlen mikroszennyezők. •KOI – kémiai oxigén igény: A vízben lévő anyagok redukáló képessége Oxidálószer: KMnO4; K2Cr2O7 •BOI – biológiai oxigén igény: Az az oxigén mennyiség, amely térfogategységben lévő oldott, kollodiális és szuszpendált, bomlóképes szerves anyagok lebontásához szükséges.
3.
4. Az élelmiszer komponensek változásai a tárolás és a feldolgozás során: a levegő páratartalma megegyezik a tárolandó termék páratartalmával.
1.
2.
3.
4.
A víz keménységét a benne oldott ásványi anyagok mennyisége határozza meg.
A vizet lágyítani lehet: forralással, ecettel, ioncseréléssel, elektrolízissel.
4. Az élelmiszer komponensek változásai a tárolás és a feldolgozás során: a levegő páratartalma megegyezik a tárolandó termék páratartalmával.
1.
- víz
- energiát adó / energiahordozó tápanyagok
- kiegészítő / védő tápanyagok
- járulékos anyagok
2.
Rajzold le a hidrogénatomot, jelölve a legkülső elektront! | Rajzold le az oxigénatomot, jelölve a legkülső elektronokat! | Rajzold le a vízmolekula szerkezeti képletét, jelölve a nemkötő elkektronpárokat! |
hidrogénmolekula
|
oxigénmolekula
| vízmolekula |
3.
- oldószer
- szabályozza a testhőmérsékletet
- szállítóanyag, táp és hatóanyagok szállítása a sejtekhez és a végtermék, salak
- oxigént szállít a sejtekhez és elszállítja a szén-dioxidot a sejtekből
- tisztítószer, befolyásolja az anyagcsere folyamatot
- építőanyag , minden sejtben megtalálható
- a vérkeringést biztosítja, szabályozza a vérnyomást
4.
- esővíz: széndioxid, kénsav, kén-nitrogén oxidok
- forrásvíz: kalcium, magnézium, vulkanikus területen kén-hidrogén (záptojás szag)
- természetes gyógyvizek: glaubersó, keserűsó
- sós víz: szóda, salétrom, nátrium-klorid, keserűsó
A víz keménységét a benne oldott ásványi anyagok mennyisége határozza meg.
A vizet lágyítani lehet: forralással, ecettel, ioncseréléssel, elektrolízissel.