2012. október 4., csütörtök

A víz dolgozat




1.

  • tápérték növelő
  • élvezeti értéket növelő
  • minőségnövelő adalékanyagok


2. A víz fizikai tulajdonságai: •a víz sűrűsége 3,98 oC hőmérsékletnél a legnagyobb (1000 kg/m3) •a víz fajhője 180 oC hőmérsékleten 4189 J/kg. A víz fajhője (K0), nagyságrenddel nagyobb, mint bármely egyéb anyagé, ezért alkalmas hő közvetítő és hűtőközeg céljára. •viszkozitása a hőmérséklet növekedésével csökken, •halmazállapot változáskor hő felvétel illetve leadás szükséges, •helyzeti energiája (duzzasztáskor) jó hatásfokkal alakítható át elektromos energiává (turbina, generátor) •forráspontja 101,325 kPa nyomáson 100 oC, •fagyáskor térfogata 9,2 %-al nő. A víz kémiai tulajdonságai A víz összetétele H2O. Mivel a természetben a hidrogénnek három (1H, 2H, 3H ), az oxigénnek hat (14O, 15O, 16O, 17O, 18O, 19O) izotópja létezik, elvileg 36 víz molekula szerkezet létezhet, amelyből 9 képez stabil nuklidet. Ezek a természetben kisebb-nagyobb mennyiségben fordulnak elő. Legnagyobb mennyiségben a H2O (99,73 mol %) , ezt követi a nehézvíz (D2O). A víz fontosabb kémiai jellemzői: •a pH (a tiszta természetes vizek pH-ja 4,5-8,3 közötti) •az összes sótartalom koncentrációban (100 - 1000 mg/l körüli), •a keménység (összes, változó, állandó NKo = 10 mg/l CaO), •oldott oxigén (mg/l), •összes szerves szén (TOC, mg/l), •kémiai oxigén igény KOI; kálium permanganátos KOIps, káliumdikromátos, KOId (mg/l), •biokémiai oxigén igény ; BOI5 (mg/l), •szerves mikroszennyezők, •szervetlen mikroszennyezők. •KOI – kémiai oxigén igény: A vízben lévő anyagok redukáló képessége Oxidálószer: KMnO4; K2Cr2O7 •BOI – biológiai oxigén igény: Az az oxigén mennyiség, amely térfogategységben lévő oldott, kollodiális és szuszpendált, bomlóképes szerves anyagok lebontásához szükséges.

3.


4. Az élelmiszer komponensek változásai a tárolás és a feldolgozás során: a levegő páratartalma megegyezik a tárolandó termék páratartalmával.





1.

  • víz
  • energiát adó / energiahordozó tápanyagok
  • kiegészítő / védő tápanyagok
  • járulékos anyagok


2.
Rajzold le a hidrogénatomot, jelölve a legkülső elektront!
Rajzold le az oxigénatomot, jelölve a legkülső elektronokat!
Rajzold le a vízmolekula szerkezeti képletét, jelölve a nemkötő elkektronpárokat!



  hidrogen.gif (1682 bytes)
hidrogénmolekula
    oxigen.gif (1582 bytes)
oxigénmolekula
   viz2.jpg (1894 bytes)
vízmolekula





3.

  • oldószer
  • szabályozza a testhőmérsékletet
  • szállítóanyag, táp és hatóanyagok szállítása a sejtekhez és a végtermék, salak
  • oxigént szállít a sejtekhez és elszállítja a szén-dioxidot a sejtekből
  • tisztítószer, befolyásolja az anyagcsere folyamatot
  • építőanyag , minden sejtben megtalálható
  • a vérkeringést biztosítja, szabályozza a vérnyomást


4.

  • esővíz: széndioxid, kénsav, kén-nitrogén oxidok
  • forrásvíz: kalcium, magnézium, vulkanikus területen kén-hidrogén (záptojás szag)
  • természetes gyógyvizek: glaubersó, keserűsó
  • sós víz: szóda, salétrom, nátrium-klorid, keserűsó

A víz keménységét a benne oldott ásványi anyagok mennyisége határozza meg.
A vizet lágyítani lehet: forralással, ecettel, ioncseréléssel, elektrolízissel.